Ανηλεείς βομβαρδισμοί σε στρατηγικές πόλεις της Ουκρανίας λίγες ώρες πριν το β’ γύρο συνομιλιών

Aνηλεώς βομβαρδίζονται από τους Ρώσους, Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Χερσώνα στην όγδοη ήμερα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το πρωί αναμένεται να επαναληφθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία. Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες. Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους Ρώσους στρατιωτικούς.

Στο Κίεβο, πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τα ξημερώματα. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια της πόλης και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος της πολης, μέσω Telegram. Την Τετάρτη (2/3), επλήγη αγωγός τηλεθέρμανσης και προκλήθηκαν ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Κιέβου. Οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό πύραυλο που είχε στόχο το υπουργείο Άμυνας.

Παρά τον βαρύ ρωσικό βομβαρδισμό, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνιχίβ και Μαριούπολη παραμένουν στα χέρια των Ουκρανών, σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του βρετανικού στρατού.

Εν τω μεταξύ, ένα κτίριο της στρατιωτικής σχολής του κρατικού πανεπιστημίου Σούμι βομβαρδίστηκε σήμερα το πρωί από ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Σούμι Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ο Έντουαρντ Μπασούριν, απείλησε σήμερα ότι οι δικές του δυνάμεις και ο ρωσικός στρατός μπορεί να αρχίσει στοχευμένα πλήγματα στη Μαριούπολη.

Στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το CNN, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον τρία σχολεία και καταστήματα. Σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμό υπέστη ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως του Πατριαρχείου Μόσχας. Τα παράθυρα και τα βιτρό στον καθεδρικό ναό έσπασαν και η διακόσμηση του καθεδρικού ναού καταστράφηκε. Σύμφωνα με τη Μητρόπολη, κανείς από όσους βρίσκονταν εντός του ναού δεν τραυματίστηκε.

ΠΗΓΗ:www.ertnews.gr

Facebook Comments