Μακρόν: «Η ελληνική κρίση είναι αποτυχία της Ευρώπης»


«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε οι πολίτες μιας Βαβέλ, με πολλές γλώσσες και διαφορετικούς πολιτισμού», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος και τόνισε: «Δημοκρατία, κυριαρχία πολιτισμός, είναι το τρίπτυχο που πρέπει να προσφέρουμε στους νέους. Μια Ευρώπη που στηρίζεται στην επιτυχία». Σημείωσε ότι «έχουμε χαθεί στο λαβύρινθο των συζητήσεων της γραφειοκρατίας, ποια άρθρα στις συνθήκες θα αλλάξουμε».

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι «οι ιδρυτές της Ευρώπης όταν έδωσαν τα χέρια είχαν τη φιλοδοξία για κοινό νόμισμα μετά από τριάντα χρόνια»…«Έχουμε και σήμερα το δικαίωμα να οραματιστούμε και να έχουμε φιλοδοξίες […] Αυτό που επιλέγει η Γαλλία είναι να συζητήσουμε για αυτό το όραμα και την φιλοδοξία για μια Ευρώπη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης ,είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.
Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Συνάντηση στο Μαξίμου – Συνέντευξη τύπου

Προκόπης Παυλόπουλος: Να πράξουν οι εταίροι το καθήκον τους για το ελληνικό χρέος

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας , υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι και οι εταίροι πρέπει να  πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

«Η ελληνική κρίση ήταν ευρωπαϊκή κρίση, ως εκ τούτου η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση θα σημάνει και το τέλος της κρίσης για την Ευρώπη», σημείωσε. «Συμφωνήσαμε με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνεργαστούμε και στο θέμα των επενδύσεων» είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίζοντας τους επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο και τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αμυντική βιομηχανία και ενέργεια, είναι ακόμα δυο επίπεδα συνεργασιών των δυο χωρών, τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:gr.euronews.comwww.ert.gr

Facebook Comments