Πρώτη πτήση Rideshare της Vega

Η πρώτη πτήση της υπηρεσίας Rideshare της Vega με τη χρήση του διανεμητή Small Spacecraft Mission Service (SSMS) για ελαφρούς δορυφόρους, που ξεκίνησε από το διαστημικό αεροδρόμιο της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας στις 02:51 BST / 03:51 CEST στις 3 Σεπτεμβρίου (22:51 τοπική ώρα) 2 Σεπτεμβρίου).
Η επιστροφή της Vega σήμερα στην πτήση αποδεικνύει νέες δυνατότητες υπηρεσίας εκτόξευσης σε ένα εκτοξευμένο όχημα που αναπτύχθηκε από την ESA, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τη συνέχεια της εγγυημένης και ανεξάρτητης πρόσβασης στην Ευρώπη στο διάστημα.
Αυτή η πτήση σηματοδοτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των διορθωτικών μέτρων και ενεργειών που πραγματοποίησε η βιομηχανία με την ESA να είναι η πρώτη ως Vega Launch System Qualification Authority, μετά από συστάσεις της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εξετάσεων, η οποία ανέλυσε την αποτυχία της πτήσης Vega VV15 στις 10 Ιουλίου 2019 .

«Επιστρέφει στην επιχείρηση στο Spaceport της Ευρώπης και είμαστε περήφανοι που η Vega επιστρέφει στην πτήση για να αποδείξει μια νέα υπηρεσία αποκλειστικής εκτόξευσης. Η πρώτη υπηρεσία αποστολής μικρών διαστημικών σκαφών στην Ευρώπη ανοίγει την πόρτα για ρουτίνα προσιτή πρόσβαση στο διάστημα για μικρούς δορυφόρους – μια νέα προσέγγιση που δείχνει ότι αντιμετωπίζουμε νέες ανάγκες της αγοράς “, σχολίασε ο Daniel Neuenschwander, Διευθυντής Διαστημικών Μεταφορών της ESA.
Πρόκειται για μια πτήση απόδειξης της έννοιας που χειρίζεται η Arianespace ως μέρος της πρωτοβουλίας Light Satellites, Low cost, Launch ευκαιρίες (LLL) της ESA, που αποφασίστηκε από το Συμβούλιο της ESA σε υπουργικό επίπεδο το 2016, για να προετοιμάσει τον δρόμο για τις συνήθεις υπηρεσίες για ελαφρούς δορυφόρους χρησιμοποιώντας τα ευρωπαϊκά οχήματα εκτόξευσης Vega / Vega-C και Ariane 6 .

Αυτός ο διανομέας SSMS είναι μια αρθρωτή ελαφριά δομή ινών άνθρακα σχεδιασμένη να μεταφέρει πολλαπλά ελαφριά ωφέλιμα φορτία στο χώρο και μπορεί να διαμορφωθεί πολύ κοντά στην εκτόξευση ώστε να μεταφέρει μια σειρά διαφορετικών ποσοτήτων και μεγεθών δορυφόρων. Αυτό σημαίνει ότι η Vega μπορεί να προσφέρει προσιτές και βολικές ευκαιρίες εκτόξευσης για μικρούς δορυφόρους, χωρίς τους περιορισμούς να ταξιδεύετε ως δευτερεύον ωφέλιμο φορτίο με πολύ μεγαλύτερους δορυφόρους. Μετά την ανάπτυξη των δορυφόρων, ο διανομέας θα απορροφηθεί για να αποφύγει τη δημιουργία διαστημικών συντριμμιών.
«Αυτό το λανσάρισμα δείχνει την ικανότητα της ESA να χρησιμοποιεί την καινοτομία για να μειώσει το κόστος, να γίνει πιο ευέλικτη, πιο ευέλικτη και να κάνει βήματα προς την εμπορευματοποίηση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ESA Jan Wörner, προσθέτοντας ότι «Αυτή η βελτιωμένη ικανότητα πρόσβασης στο χώρο για καινοτόμους μικρούς δορυφόρους θα προσφέρει μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων από τη νέα περιβαλλοντική έρευνα έως την επίδειξη νέων τεχνολογιών. “

Οι μικροί δορυφόροι έχουν ανοίξει ευκαιρίες για εταιρείες και θεσμικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση σε χώρο για ερευνητικές και εμπορικές εφαρμογές και είναι κεντρικοί στην οικονομία του NewSpace.
Η Vega μετέφερε επτά μικρο δορυφόρους βάρους από 15 κιλά έως 150 κιλά, καθώς και 46 μικρότερα CubeSats όλα για απελευθέρωση σε σύγχρονες τροχιές στον ήλιο σε περίπου 515 χλμ και υψόμετρο 530 χλμ. Ο τελικός δορυφόρος απελευθερώθηκε περίπου 104 λεπτά μετά την απογείωση.

Περίπου το ήμισυ της συνολικής μάζας των 53 δορυφόρων που συγκεντρώθηκαν από την Arianespace στη σημερινή εκτόξευση προέρχεται από ευρωπαϊκά κράτη (οκτώ εκ των οποίων εκπροσωπούνται) και η ESA έχει συμβάλει στην ανάπτυξη τεσσάρων από αυτούς – των 113 κιλών ESAIL microsatellite και τριών CubeSats: Simba , Picasso και FSSCat / Φ- σατ -1 .
Ο δορυφόρος ESAIL, που κατασκευάστηκε στο Λουξεμβούργο από την LuxSpace, θα βοηθήσει στην παροχή της επόμενης γενιάς διαστημικών υπηρεσιών για τη θαλάσσια κυκλοφορία. Θα παρακολουθεί τα πλοία ανιχνεύοντας τα μηνύματα αυτόματου συστήματος αναγνώρισης παγκοσμίως, βελτιώνοντας την ασφάλεια στη θάλασσα. Θα βοηθήσει επίσης στην παρακολούθηση της αλιείας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Το Simba, με επικεφαλής το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο Βελγίου (με το Πανεπιστήμιο του Leuven και το ISISpace στις Κάτω Χώρες), είναι ένα CubeSat που θα χρησιμοποιήσει ένα μικροσκοπικό ραδιόμετρο για τη μέτρηση δύο σημαντικών κλιματικών μεταβλητών: εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία και εξερχόμενη Γη ακτινοβολία σε όλα τα μήκη κύματος, όπως καθώς και ένα ακριβές σύστημα ελέγχου στάσης.

Το παρόμοιο μέγεθος Picasso (με επικεφαλής το Βελγικό Ινστιτούτο Διαστημικής Αεροπορίας με το VTT Finland και το Clyde Space, Ηνωμένο Βασίλειο) θα μετρήσει την κατανομή του στρατοσφαιρικού όζοντος, τη θερμοκρασία στη μεσόσφαιρα – χρησιμοποιώντας μια πρόσφατα αναπτυχθείσα μικροσκοπική πολυφασματική απεικόνιση και την πυκνότητα των ηλεκτρονίων στο ιονόσφαιρα χρησιμοποιώντας ένα σύνολο τεσσάρων νέων ηλεκτροστατικών ανιχνευτών.
Μια αποστολή Federated Satellite Systems (FSSCat) που πρότεινε το ισπανικό Universitat Politècnica de Catalunya στο Copernicus Masters το 2017, αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών και ινστιτούτων. Επιτρέπει την πρώτη πρωτοβουλία ESA χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη σε μια αποστολή παρατήρησης της Γης.

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία που ονομάζεται Φ-sat-1 (προφέρεται «Phisat-1»), θα επιτρέψει την επιστροφή μόνο στη χρήση γη δεδομένων. Αυτό διασφαλίζει τον αποτελεσματικό χειρισμό των δεδομένων, έτσι ώστε οι χρήστες να έχουν πρόσβαση σε έγκαιρες πληροφορίες – που τελικά ωφελούν την κοινωνία γενικότερα.
Η σημερινή πτήση Vega χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεισφοράς μεταξύ της ESA και της ΕΕ για δραστηριότητες διαστημικής τεχνολογίας που υπεγράφη στις 16 Απριλίου 2019. Υποστηρίζει την επίδειξη και επικύρωση αυτής της νέας πτήσης υπηρεσία rideshare, καθώς και η υπηρεσία εκτόξευσης για τον μικρο δορυφόρο UPMSat-2.
Το Vega και το ωφέλιμο φορτίο του διατηρήθηκαν σε ασφαλείς συνθήκες και οι μπαταρίες επαναφορτίστηκαν μετά από αρκετές προσπάθειες εκτόξευσης τον Ιούνιο που διέκοψαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από το Spaceport της Ευρώπης.
Σχετικά με το SSMS

Ο διανομέας Small Spacecraft Mission Service (SSMS) διαθέτει αρθρωτό σχεδιασμό που μπορεί να προσαρμοστεί για διαφορετικές απαιτήσεις εκτόξευσης. Μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες εκτόξευσης για ελαφρούς δορυφόρους με συνολική μάζα που κυμαίνεται από 1 κιλό CubeSats έως 500 κιλά μίνι δορυφόρους. Η SAB Aerospace σχεδίασε και κατασκεύασε αυτόν τον αρθρωτό διανομέα για τον υπεργολάβο Vio Prime της ESA Avio.
Σχετικά με τη Vega

Ο ελαφρύς πυραύλος Vega της Ευρώπης ξεκίνησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2012. Πρόκειται για ένα όχημα με διάμετρο 3 μέτρων, ύψος 30 μέτρων. Διαθέτει τρία στάδια στερεού προωθητικού και άνω μονάδα υγρού-προωθητικού για έλεγχο στάσης και τροχιάς, και απελευθέρωση μέσω δορυφόρου.
Η ESA κοιτάζει προς το μέλλον με το Vega-C, μια πιο ισχυρή έκδοση του Vega, που σχεδιάζεται να πετάξει για πρώτη φορά το 2020. Το Vega-C θα προσφέρει επιπλέον 700 κιλά χωρητικότητας και διευρυμένη ένταση μέσα σε ένα ευρύτερο φέρινγκ εκτοξευτή σε παρόμοιο κόστος για τη Vega – επιτρέποντας ακόμη περισσότερους επιβάτες ανά μεμονωμένη κυκλοφορία με ένα σημαντικό χαμηλότερο κόστος ανά χιλιόγραμμο.













