Ανακοίνωση του Ι.Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου για τα Θεοφάνεια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ TA ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ
Αγαπητοί αδελφοί, ενορίτες και φίλοι του Ιερού Ναού μας, ενόψει της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων, της φανέρωσης δηλ. του Τριαδικού Θεού μας κατά την Βάπτιση του Κυρίου (του δευτέρου προσώπου Της), έχοντας πλήρη επίγνωση για την ανάγκη διασφαλίσεως της Δημόσιας υγείας, όπως ακριβώς κάναμε το προηγούμενο μεγάλο διάστημα, θέλουμε και πάλι να σας ενημερώσουμε για την σπουδαία αυτή μέρα και την σχετική συμμετοχή σας στο Ναό μας.
1) Κατά την προσέλευση και την παραμονή στο Ναό είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
2) Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στο Ναό μας είναι τα 50 άτομα! Μετά την συμπλήρωση του αριθμού αυτού δεν θα είναι δυνατή η παραμονη στο Ναό ή στον προαύλιο χώρο!
3) Φυσικά δεν κλείνουμε θέσεις σε κανέναν, αφού δεν νοείται να κάνουμε επιλογές στους πιστούς!
4) Κατά την διάρκεια των ακολουθιών στο Ναό θα παραμένουν ανοιχτά κάποια παράθυρα για την σωστή ανακύκλωση του καθαρού αέρα, για τον λόγο αυτό παρακαλούνται όσοι προσέλθουν να είναι ντυμένοι με ζεστά ρούχα, παρόλη την υπάρχουσα θέρμανση.
5) Βεβαίως όμως θα μπορείτε όλοι όσοι δεν μπείτε μέσα στο Ναο και είστε πνευματικά προετοιμασμένοι, να κοινωνήσετε στο τέλος (από το τέλος δηλ. της Θ.Λειτουργίας περίπου στις 10.0 μέχρι και τις 10.30 π.μ.), αλλά και να προσκυνήσετε ανάβοντας ένα κεράκι.
6) ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!
– Δεν θα πάρει μονος του Κ Α Ν Ε Ν Α Σ μεγάλο Αγιασμό!
– Δεν θα υπάρχει φιάλη (εντός ή εκτός του Ναού) για να γεμίσει κάποιος μόνος του Αγιασμό.
– Θα δοθεί ο Αγιασμός, όπως το αντίδωρο, σε εμφιαλωμένο ειδικό μπουκαλάκι που αγοράσαμε ως Ναός για εσάς ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΕΑ και θα έχουμε γεμίσει με αγιασμό !
– Άρα, δεν χρειάζεται να έχετε μαζί σας οποιοδήποτε μπουκαλάκι!!
7) Παρόλο που κάθε χρόνο επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, ενημερώνουμε ότι:
Α) Τον Μεγάλο Αγιασμό και τον πίνουμε και ραντίζουμε με αυτόν.
Β) Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο Μεγάλο Αγιασμό (αυτός που τελείται την κυριώνυμο ημέρα είναι ο ίδιος που τελείται και την παραμονή).
Γ) Τον Μεγάλο Αγιασμό τον πίνουμε νηστικοί και μετά την Θ. Κοινωνία (όσοι κοινωνήσουμε) και πρίν από το αντίδωρο κατά την ημέρα αυτή.
Δ) Η νηστεία της 5ης Ιανουαρίου (παραμονής) δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την πόση του Αγιασμού, αλλά αφορά όλους τους Χριστιανούς, ως προετοιμασία για την ημέρα των Θεοφανείων.
Ε) Ο Μέγας Αγιασμός, σύμφωνα με τις σχετικες ευχές επιτρέπεται να παραμένει στα σπίτια, αλλά ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ !! Έχουν γίνει πολλά και διάφορα λάθη που μαθαίνουμε ως ιερείς. Άρα, ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ! Δεν εχουν οι λαϊκοί την σχετική λειτουργική διάκριση για την ορθή χρήση του.
Στ) Έως το βράδι της 6ης Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει δαπανηθεί όλος ο Αγιασμός και φυσικά το μπουκαλάκι να το κρατήσετε, αφού στεγνώσει, για μελλοντική ανάλογη χρήση ως ευλογία/δώρο από την Ενορία μας.
Άρα,
Οποιεσδήποτε άλλες γνώμες αποτελούν «εφευρέσεις» άσχετων με την αλήθεια της πίστεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας ανθρώπων, που πολλές φορές καταντούν σε δεισιδαιμονίες! Μακριά από αυτές!!
Ας πάψουμε κάποτε να ρωτάμε άσχετους !! Όταν θέλουμε να αγοράσουμε κρέας δεν πάμε στο συνεργείο! Ούτε όταν θέλουμε να φτιάξουμε το αυτοκίνητο, ρωτάμε τον κρεοπώλη! Η Εκκλησία έχει κληρικούς και αυτοί έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν απολύτως υπεύθυνα τους πιστούς, άρα να είναι γνώστες του «αντικειμένου εργασίας» τους.
Ο Αγιασμός δεν σώζει!!! Ο Αγιάζον τον Αγιασμό, μας σώζει, δηλ. ο Χριστός μας. Ο Αγιασμός δεν είναι μαγικό φίλτρο για να «μας πάνε όλα καλά»!! Χωρίς πνευματική ζωή, χωρίς εξομολόγηση, χωρίς Θ.Κοινωνία, δεν θα συναντήσουμε την Αλήθεια!
Τέλος,
ο Ναός, ανήμερα των Θεοφανείων, θα είναι ανοικτός από τις 7 έως τις 12:00 το πρωί και το απόγευμα από τις 4:30 έως τις 6 περίπου.
Προσοχή ιδιαίτερη σε όλους για την τήρηση όλων των ανωτέρω. Ο καθένας μας είναι απολύτως υπεύθυνος για όλες τις πράξεις του!
π.Χρ.
Facebook Comments













