Αγγελική Παπάζογλου: “επαναφορά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου”

“Η προϊούσα οριστική κατάργηση της απλής αναλογικής και του «Κλεισθένη» όπως εξαγγέλθηκε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αποτελεί τη συνέχεια και την επικράτηση του δόγματος της «κυβερνησιμότητας» με επαναφορά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, εκλογή του Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό γύρω στο 40%, πλαφόν για την είσοδο των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο και κατάργηση της κάλπης για διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους”.
Τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της  για τον νέο εκλογικό νόμο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα  “Αμαρυσία” την Παρασκευή 29/1, η Αγγελική Παπάζογλου επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του δήμου Κηφισιάς “Κοινωνία Παρούσα” .
Αναλυτικά:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ στην Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Εκάλη»
σχετικά με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση της απλής αναλογικής και τις άλλες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση
που δημοσιεύτηκε στην Αμαρυσία της Παρασκευής 29/1
Η προϊούσα οριστική κατάργηση της απλής αναλογικής και του «Κλεισθένη» όπως εξαγγέλθηκε από τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, αποτελεί τη συνέχεια και την επικράτηση του δόγματος της «κυβερνησιμότητας» με επαναφορά του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, εκλογή του Δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό γύρω στο 40%, πλαφόν για την είσοδο των δημοτικών παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο και κατάργηση της κάλπης για διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους. Έχει ήδη προηγηθεί η αλλαγή στη σύνθεση των Επιτροπών του δημοτικού συμβουλίου, η υπερενίσχυση με μεταφορά κρίσιμων αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή, η απίσχναση του δημοτικού συμβουλίου από αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Όλες οι ενέργειες της Κεντρικής Διοίκησης και συνακόλουθα οι νομοθετικές παρεμβάσεις τείνουν να αλλοιώσουν τη βασική αποστολή της αυτοδιοίκησης ως θεσμού λαϊκής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης, ως ένα δημοκρατικό κύτταρο που θα προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, τη συνεργασία και τις συνέργειες με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε τοπικό επίπεδο. Η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται με ταχείς ρυθμούς σε ένα κλειστό κύκλωμα για ειδικούς, ένα δαιδαλώδες σύστημα άκριτης και ανέμπνευστης διαχείρισης μέσα στο οποίο ενδημεί δυνητικά η αδιαφάνεια και συνακόλουθα η διαπλοκή, οι πελατειακές λογικές, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες κατά το δοκούν. Πάει περίπατο, δηλαδή, μαζί με τη συμμετοχή των πολιτών και η δυνατότητα ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας.
Ο «Κλεισθένης», καρδιά του οποίου αποτέλεσε η απλή αναλογική και ο οποίος έμεινε δυστυχώς στα χαρτιά και δεν του δόθηκε καμία απολύτως ευκαιρία να εφαρμοστεί στην πράξη, βρίσκονταν στον αντίποδα της πιο πάνω παγιωμένης αντίληψης για την τοπική αυτοδιοίκηση. Κύρια στόχευση του «Κλεισθένη» υπήρξε η ανατροπή της μονοπαραταξιακής λογικής στις διοικήσεις των ΟΤΑ με συνθέσεις και συνεργασίες, η ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας, της δημοκρατικής έκφρασης και της συμμετοχής των πολιτών αλλά και των δομών ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας καθώς επίσης και η ενίσχυση των Κοινοτικών Συμβουλίων με νέες αρμοδιότητες και πόρους. Συνέχεια της μεταρρύθμισης αναμένονταν η αποκέντρωση επιπλέον αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού με ανάλογη μεταφορά πόρων.
Μέσα από την εφαρμογή του «Κλεισθένη» την τρέχουσα δημοτική περίοδο θα δινόταν η δυνατότητα να διορθωθούν τυχόν αστοχίες του συστήματος αλλά ταυτόχρονα θα διαμορφώνονταν και στη χώρα μας, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κουλτούρα του διαλόγου, της συνεργασίας και των συνθέσεων, οι συνέργειες με τους ενεργούς πολίτες των τοπικών κοινωνιών, στοιχεία σημαντικά που προάγουν και θωρακίζουν το δημοκρατικό κεκτημένο.
Ως δημοτικοί σύμβουλοι, ως δημοτικές παρατάξεις έχουμε χρέος να μιλήσουμε για το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη εποχή που μαζί με το αναπτυξιακό πρόσημο θα πρέπει να συμβάλλει στην άρση των ανισοτήτων, στην κοινωνική συνοχή και στη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών.
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΣΕΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΜΕΜ -Γ-ΠΑΤΟΥΛΗΟΓ ΘΩΜΑΚΟΣ Υπουργός Εσωτερικών: <<Οι δήμαρχοι είναι σύμμαχοι στο έργο μας>> sondsovaoys Οι ενέργειες της κεντρικής διοίκησης τείνουν ΤΗΣ ΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟ ΚΗΣ να αλλοιώσουν τη βασική αποστολή της Αυτοδιοίκησης"
Facebook Comments