Γιώργος Μαθόπουλος:Είμαστε στη διάθεση όλων

Γράφει ο Γιώργος Μαθόπουλος

Είχαμε την ευκαιρία να καταθέσουμε ως συλλογικότητα τις σκέψεις μας τη Δευτέρα 12/4/2021 το απόγευμα, σε διαδικτυακή συζήτηση, όπου μας προσκάλεσε η δημοτική παράταξη «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ».

Η συζήτηση αφορούσε τη Νέα Ερυθραία. Ήταν κάλεσμα μελών και φίλων της παράταξης και συλλογικοτήτων της πόλης. Τονίστηκε πως ο διάλογος, θα συνεχιστεί σε άλλες ενότητες του Δήμου.

ΜΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Είναι εξαιρετικά θετικό, ότι μια δημοτική παράταξη απευθύνεται σε ένα τοπικό ακροατήριο της κοινωνίας των πολιτών να ακούσει τη γνώμη, την πρόταση, την ιδέα, το πρόβλημα, να μεταφέρει στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης την εμπειρία της και τα τοπικά αιτήματα, να επεξεργαστεί τον προγραμματικό σχεδιασμό της.

Κρίνεται ιδιαίτερα γόνιμο, αυτό να γίνεται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, με απεύθυνση προς όλους τους κατοίκους της πόλης, καθώς είναι σημαντικό, να παραχθεί ένας ευρύς διάλογος, προκειμένου να προκύψει από αυτόν, ένας νέος ολιστικός σχεδιασμός, τον οποίο σήμερα έχει πολύ ανάγκη η πόλη για το μέλλον της, τον έχουν ανάγκη οι δημοτικές της παρατάξεις, τον έχουμε ανάγκη όλοι οι κοινωνικοί και συνεργατικοί φορείς της.

Τέτοιος σχεδιασμός, δεν θα είναι εφικτός και ούτε αποδεκτός, αν οι δημοτικές παρατάξεις δεν προσχωρήσουν στη λογική της συνεργασίας, αν δεν κατανοήσουν το κρίσιμο στοιχείο, ότι η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, θα καταστήσει έναν τέτοιο ολιστικό σχεδιασμό ωφέλιμο, αποτελεσματικό και δίκαιο για την πόλη και τους κατοίκους της.

Για έναν τέτοιο ολιστικό σχεδιασμό, που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ως «Ατραπός Κηφισιάς», είμαστε στη διάθεση όλων των δημοτικών μας παρατάξεων και όλων των κοινωνικών φορέων στο Δήμο μας.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

  1. Πλημμελής πολιτική προστασία:

Ο Πρόσφατος χιονιάς «ΜΗΔΕΙΑ» αποκάλυψε με τον πλέον καθαρό τρόπο την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου όχι μόνο για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά και για την πάγια λειτουργία της πόλης.

Δεν νοείται η πόλη, που από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής ως και της μικρότερης σε εκλογικά ποσοστά δημοτικής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και με ιδιαίτερο κομπασμό, κάποιες φορές από κάποιους, να αναφέρεται ως η κηπούπολη της Αττικής και αυτή η πόλη να μη διαθέτει, όχι μόνο τον απαιτούμενο εξοπλισμό συλλογής των κηπαίων και τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, έως και τη δυνατότητα κομποστοποίησής τους, αλλά ούτε στρατηγικό σχέδιο προς αυτό τον τομέα.

Ακόμα σήμερα οι δρόμοι της πόλης εμποδίζονται από όγκους κλαδιών, που τείνουν να γίνουν εστίες και νέων δυσάρεστων γεγονότων.

  1. Καθαριότητα:

Η δημόσια εικόνα της πόλης μας δεν την τιμά και ούτε το χαρακτήρα που της προδίδεται, ως ένα από τα υψηλά αξιολογημένα προάστια της Αττικής.

Φανερά κυριαρχούν εδώ, η ελλειμματική φροντίδα των υπηρεσιών, η απουσία σχεδιασμού της διοίκησης και η αμέλεια των κατοίκων της.

  1. Κάδοι απορριμμάτων:

Η εικόνα των σπασμένων κάδων, όπως και ο ελλιπής καθαρισμός τους, δεν τιμά ούτε τους περίοικους ούτε την δημοτική αρχή.

Εδώ η έλλειψη φροντίδας και οδηγιών εκ μέρους της δημοτικής υπηρεσίας είναι φανερή, καθώς δε νοείται να τοποθετούνται κάδοι απορριμμάτων έως τρεις σε σειρά, πάνω σχεδόν στις γωνίες δρόμων, όπου ο κίνδυνος ατυχήματος οχημάτων και πεζών, είναι αυξημένος και υπάρχει, δυσάρεστη εμπειρία.

  1. Πεζοδρόμια:

Ίσως να είναι η τελευταία πόλη στην Αττική, που δεν έχει καν ολοκληρωμένα πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους της, ενώ τα όποια πεζοδρόμια της, είναι τόσο μικρά και με τόσα εμπόδια, που είναι σαν να μη υπάρχουν.

Είναι απαράδεκτο, ένας κορμός δένδρου, μια διαφημιστική πινακίδα, μια κολόνα μεταφοράς καλωδίων, αλλά και μια πρασινάδα ιδιοκτητών να είναι στο πεζοδρόμιο αντί εντός του οικοπέδου τους και να μη επιτρέπουν στον πεζό, στα άτομα με κινητικές δυσκολίες, στη νοικοκυρά με τα τρόφιμα, στη μητέρα με το παιδικό καρότσι, στον ηλικιωμένο, να κινηθούν με ασφάλεια στο πεζοδρόμιο και συχνά να κινούνται στην άσφαλτο με τον όποιο κίνδυνο μπορεί να διατρέξουν.

Επιβάλλεται ο ανασχεδιασμός στην πεζοδρόμηση της πόλης, με άνετα πεζοδρόμια πλέον του ενός καθαρού μέτρου, έως και μονοδρομήσεις οδών, όπου απαιτείται.

  1. Δίκτυο ύδρευσης:

Η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης δεν αφορά μόνο την ανάγκη για την καλύτερη ρύθμιση των πιέσεων προκειμένου για επάρκεια νερού στα νοικοκυριά, αλλά είναι και ζήτημα υγείας, καθώς υπάρχουν πιστεύουμε σημεία, με καρκινογόνους σωλήνες αμιάντου που φέρνουν το νερό στο ποτήρι μας.

Καμία λογική σκέψη, δε μπορεί να δικαιολογήσει το «εγκληματικό» φαινόμενο που έζησαν αρκετές περιοχές της πόλης, να μείνουν εικοσιτετράωρα χωρίς νερό στην πρόσφατη κακοκαιρία, γιατί δεν υπήρχαν γεννήτριες στα αντλιοστάσια της πόλης και ούτε δικαιολογεί τις συχνές επισκευές του δικτύου, οι οποίες δημιουργούν άλλα πρόσθετα θέματα, κάποιες φορές και καταστροφές, στον οικιακό εξοπλισμό.

  1. Δίκτυα:

Τόσο οι συνέπειες που προκαλούν όσο και η εικόνα που εμφανίζουν τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και επικοινωνίας, δικαιολογούν νέο στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης, ώστε αυτά σταδιακά να υπογειοποιηθούν.

Ήταν «εγκληματικό» το γεγονός, ότι τμήματα της πόλης στην πρόσφατη κακοκαιρία, έμειναν έως και τέσσερα εικοσιτετράωρα χωρίς ρεύμα, γιατί η πτώση των δένδρων έσπασε τα καλώδια.

Μια κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και οργανωμένη δημοτική αρχή, αυτό όφειλε να μη το επιτρέψει.

  1. Όμβρια

Ο καθαρισμός φρεατίων συχνά, έπεται των πλημμυρικών φαινομένων στην πόλη, ενώ τα φορτία απορροής, σε πολλά σημεία της πόλης υπερβαίνουν τις δυνατότητες απορρόφησης.

Εδώ χρειάζεται αυτό που λέμε δουλειά μυρμηγκιού, προκειμένου να φανεί σε ποια σημεία μεταφέρονται προς άλλες περιοχές της πόλης από μεγάλες αποστάσεις, όγκοι όμβριων, όπου συμβαίνει να πλημμυρίζουν δρόμοι και υπόγεια κτηρίων.

Περισσότερα θέματα πολιτισμού – παιδείας– κοινωνικής οικονομίας, υποδομών, θα μπορούσαν να τύχουν διαλόγου, επί θεματικών ενοτήτων.

Ο Γιώργος Μαθόπουλος είναι πρόεδρος της «Ατραπός Κηφισιάς»

Facebook Comments