Το πρόγραμμα της παράταξης «ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣ» και η επιστολή του Π.Κανακάκη

0
257

60010689_373977450128891_2754997838487224320_nΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
«ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣ»
Αγαπητές φίλες και φίλοι που κατοικείτε στη Κηφισιά
μερικές εισαγωγικές σκέψεις μας που έχουν να κάνουν με το Πρόγραμμα και την υλοποίησή του:

-Στη χώρα μας η πόλη και ο δήμος της δηλαδή ο λαός της είναι ακόμα υποταγμένοι ασφυκτικά στο κεντρικό κράτος και στους θεσμούς του με αποτέλεσμα να αναπαράγουν το ίδιο καθεστώς σε μικροκλίμακα. Αν η δημο-κρατία έχει κάποια πιθανότητα να λειτουργήσει καλά στο κεντρικό κράτος, στο τοπικό επίπεδο όλοι γνωριζόμαστε καλύτερα και η δημο-κρατία έχει πολύ περισσότερες.

-Οι ιδέες γεννιούνται από ανθρώπους και πετάνε κυριολεκτικά πάνω απ’τα κεφάλια μας, ενίοτε και μέσα. Στο χέρι μας είναι να τις αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

-Η χειρότερη επιλογή είναι η απογοήτευση ότι «όλοι ίδιοι είναι…» , κάτι που σίγουρα δεν ισχύει, γιατί αν ίσχυε δεν θα άλλαζε ποτέ τίποτα στο κόσμο.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ ο κόσμος αλλάζει ΘΕΤΙΚΑ ’Η ΑΡΝΗΤΙΚΑ ανάλογα κάθε φορά με τις ιδέες αλλά και τους ανθρώπους που πάνε μπροστά.

-Η παραίτηση, σε κάθε περίπτωση, αφήνει στους άλλους το πλεονέκτημα των αποφάσεων.

-ΑΝΤΙΘΕΤΑ η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής μας ζωής και δράσης είναι εκείνη που φέρνει ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οραματιζόμαστε για την Πόλη μας :
Την ΚΗΦΙΣΙΑ, ακόμα κόσμημα μέσα στην Αττική φύση ανάμεσα σεΠεντέλη και Κηφισό, με ιστορία που ακόμα κάνει αισθητή την παρουσία της με τ’αρχοντικά της Βαυαροκρατίας και τα νεοκλασσικά της νεότερης Ελλάδας .
Πόλη ανοιχτή, ανθρωποκεντρική και ασφαλή με ΑΓΟΡΑ, όχι μόνο για ψώνια, αλλά και τόπο συνάθροισης, συζήτησης και πολιτισμού των ελεύθερων δημοκρατικών πολιτών της.
Διοίκηση δημοκρατική με διαφάνεια σε όλα.
Δήμο φιλικό προς τους πολίτες με καλή λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών του.
Αξιοκρατία παντού και σε όλα, με αντικειμενικά κριτήρια, κόντρα στις πρακτικές των πελατειακών σχέσεων.
Συνεχή ενημέρωση και άρα ενεργοποίηση των πολιτών με στόχο τη συμμετοχή τους στα κοινά.
Αξιοποίηση πόρων και προγραμμάτων
(κρατικών & περιφερειακών, ευρωπαϊκών, από το πράσινο ταμείο, από την κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου, καθώς και από τη δημοτική επιχειρηματικότητα), αλλά και εξοικονόμηση δημοτικών πόρων μέσα από «έξυπνες» και καινοτόμες λύσεις- πχ ενεργειακές .
Αξιολόγηση-ιεράρχηση- προγραμματισμό επίλυσης των πάσης φύσεως προβλημάτων, ισότιμα για όλους τους πολίτες όπου κι’αν κατοικούν
Συνεργασία με όλους για την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητάς μας.

Ειδικότερα θέλουμε :
Καθιέρωση του συμμετοχικού προϋπολογισμού με ενεργό ρόλο των πολιτών μέσα από τις δημοτικές ενότητες και πολεοδομικές επιτροπές γειτονιάς, με βάση τους πόρους, τα τοπικά αιτήματα και τη συνολική ιεράρχηση των έργων και δράσεων (κριτήρια του Κλεισθένη: το πληθυσμιακό και η επιτακτικότητα).
Εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας στο Δήμο για την υλοποίηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου με τις απαιτούμενες ειδικότητες, αξιοποιώντας και την κινητικότητα, από πλευράς Υπουργείου, με σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Αξιοποίηση των υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου με αξιοκρατία, χωρίς τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Χρήση των θεσμοθετημένων δημοψηφισμάτων για σημαντικά τοπικά ζητήματα σύμφωνα με τον Κλεισθένη.

Μ’αυτές τις σκέψεις θα πορευτούμε για :
ΕΡΓΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ :
Δημιουργία υποδομών και θέσπιση μέτρων για τη κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση από το μεγάλο υπερτοπικό φόρτο στον άξονα της Κηφισίας που κινείται μέσα από τα βόρεια προάστια. Πολύ περισσότερο αποτροπή περαιτέρω επιβάρυνσης της πόλης μας με τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης των ΚΤΕΛ στη Κηφισιά
(ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τους συναρμόδιους φορείς και Δήμους για:
-επέκταση ηλεκτρικού ΕΗΣ , με τις αναγκαίες υπογειοποιήσεις και στάσεις στη Ν. Ερυθραία έως τον Αγ.Στέφανο, όπου η διασύνδεση με το δίκτυο ΟΣΕ, καθώς και για -την ορθολογική επιλογή χώρου μετεπιβίβασης KTΕΛ για περαιτέρω προορισμούς).
ΟΧΙ ΔΙΟΔΙΑ στην Κηφισιά και σε κάθε ενδεχόμενο διοδίων στη Κύμης και στη Μεταμόρφωση (που σημαίνει διόδια μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, αλλά και εφιαλτική φόρτιση – ρύπανση της Κηφισιάς με συνέπειες ντόμινο στο κυκλοφοριακό ευρύτερα της πρωτεύουσας, από τους οδηγούς που θα θέλουν να τα αποφύγουν).
Επανασχεδιασμός των ενδοδημοτικών λεωφορειακών γραμμών σε συνδυασμό και με διαδημοτικές συνδέσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Υλοποίηση «έξυπνων» εφαρμογών», π.χ. για τον οδικό φωτισμό, ή τα «έξυπνα» φανάρια που προσαρμόζονται στην αυξομοίωση της κίνησης, για μια «έξυπνη πόλη» με εξοικονόμηση πόρων (πρόγραμμα Ε.Ε.).
Ανακύκλωση – κομποστοποίηση – διαλογή απορριμμάτων στην πηγή-αποξήρανση οργανικών υπολειμμάτων (καμπάνια ενημέρωσης του Δήμου στους πολίτες), με στόχο καλύτερα αντισταθμιστικά οφέλη στο πολίτη. Αντικατάσταση φθαρμένων κάδων απορριμμάτων και τοποθέτηση ειδικών για τη διαλογή στην πηγή.
Πεζοδρόμια προσβάσιμα στους πεζούς και διευκόλυνση παντού στη κίνηση των ΑΜΕΑ στη πόλη (πετυχημένο το παράδειγμα της Κομοτηνής)
Δοκιμαστική πιλοτική πεζοδρόμηση του εμπορικού κέντρου μετά από εξασφάλιση από το Δήμο εκατοντάδων θέσεων στάθμευσης, έναντι μικρού αντιτίμου για τους οδηγούς, που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των κεντρικών οδών από τη στάθμευση αυτοκινήτων. Εξυπηρέτηση της κίνησης των πολιτών στο κέντρο, στον άξονα σταθμός ΕΗΣ-Κασσαβέτη-Λεβίδου-Κολοκοτρώνη-Άλσος Κεφαλαριού και επιστροφή από δημοτικό ηλεκτρικό τρενάκι, η αντίστοιχο ηλεκτρικό λεωφοριάκι ήπιας ταχύτητας με πολλές στάσεις.
Η υπογειοποίηση, προοπτικά, της Λ.Κηφισίας στον Πλάτανο, θα διευκολύνει την πεζοδρόμηση από το σταθμό του ΕΗΣ και την ενοποίηση του κέντρου της πόλης.
Προστασία του πράσινου της Κηφισιάς με ιδιαίτερη ανάδειξη του Κηφισού ποταμού και του Πεντελικού όρους, φυσικά όρια της πόλης μας.
Aϊφόρος ενεργειακή αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος *.
Εναλλακτικές μορφές ενεργειακών κοινοτήτων*(με την ενεργοποίηση πολιτών).
Προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς (184 παραδοσιακά διατηρητέα ), με θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προδιαγραφών και όρων δόμησης στα νέα κτίρια. Αναθεώρηση του ΓΠΣ και αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τις χρήσεις γης, ώστε να μην επαφίεται σε υποκειμενικές κρίσεις των οργάνων διοίκησης, που έχουν οδηγήσει μονομερώς στην αδειοδότηση χώρων εστίασης.
Συντήρηση και δημιουργία νέων δημοτικών κτιρίων , παιδικών χαρών, αθλητικών χώρων, πλατειών-βελτίωση της αισθητικής της πόλη με τα κατάλληλα δημοτικά συνεργεία.
Τεχνικός έλεγχος για την αντισεισμική και στατική επάρκεια των δημοτικών κτιρίων (ταυτότητα ελέγχου κτιρίου)
Ενεργειακή αυτονομία των σχολικών και άλλων δημοτικών κτιρίων, αρχίζοντας από τον εξωτερικό φωτισμό.
Αξιοποίηση της δημοτικής τράπεζας γης και του κοινόχρηστου πράσινου
Ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίαςκαι του δικτύου ακαθάρτων (σημαντικές εκκρεμότητες*)
Επέκταση ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις περιοχές της πόλης
Ασφάλεια των κατοίκων και της περιουσίας τους μέσα από τη συνεργασία δημοτικής αστυνομίας-ΕΛ.ΑΣ (υποχρεωτική η ανταπόδοση της ασφάλειας από τη κρατική & δημοτική φορολογία των πολιτών). Παράλληλη εκπαίδευση των πολιτών για τη, πρόληψη της εγκληματικότητας.
Δημιουργία νέου κοιμητηρίου.
Κατέβασμα όλων των ανεξέλεγκτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας και επανατοποθέτησή τους σε συγκεκριμένους και μόνο δημοτικούς ή δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τις σύγχρονες σχετικές τεχνολογίες και έλεγχος εκπομπής τους, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία των πολιτών από την εκπομπή του σήματος.
ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ανθρωποκεντρική οικολογική αναπτυξιακή πολιτική με οικονομίες αλληλεγγύης, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, με νέες θέσεις εργασίας.
(Η αντίφαση ανάμεσα στον μέχρι τώρα τρόπο «ανάπτυξης» και στην ποιότητα ζωής της πλειονότητας των πολιτών έφθασε στα όριά της. Απαιτούνται πλέον πολιτικές και στρατηγικές που δεν θα θυσιάζουν στο βωμό του αδηφάγου κέρδους τις αξίες και την ποιότητα ζωής, αλλά αντίθετα θα σέβονται τον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον.
Γι’αυτό το νέο μοντέλλο ανάπτυξης θα πρέπει να προκύψει μέσα από διάλογο και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας πάνω στις δυνατότητες μιάς ήπιας ανάπτυξης στην Κηφισιά βασισμένης στις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες δευτερογενούς και κύρια τριτογενούς τομέα, με νέες καινοτόμες δραστηριότητες όπως π.χ . στην ενέργεια , στο περιβάλλον, στην έρευνα, στην εκπαίδευση , στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό κ.ά., αλλά και στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας.)*
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ-ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ:
• Δημιουργία Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης.
• Μείωση δημοτικών τελών για τους πληττόμενους από την οικονομική κρίση συμπολίτες μας, όπως είναι οι άνεργοι.
• Αλληλέγγυα δομή του δήμου με νομική υποστήριξη για όλους τους συμπολίτες μας, με έμφαση σε θέματα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά.
• Παροχή δωρεάν μετακινήσεων για ανέργους και προσπάθεια δημιουργίας δωρεάν Τοπικής Συγκοινωνίας στα πλαίσια του ενιαίου Δήμου.
• Αξιοποίηση δημόσιας ιδιοκτησίας προς όφελος των πληττόμενων στρωμάτων, έναντι της ιδιωτικής αυθαιρεσίας, όπου αυτό μπορεί να καταστεί νομικά εφικτό. Κύρια θέση μας είναι ότι τα άτομα που έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, δεν είναι απλά ένα ποσοστό επί τοις %, αλλά συμπολίτες μας με προσωπικότητα, σπουδές, αγωνία για το παρόν και το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Οφείλουμε να σταθούμε πλάι τους και να τους βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο- και θα το κάνουμε.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ:
Βελτίωση – δημιουργία νέων μονάδων-υπηρεσιών (ΚΑΠΗ, παιδικοί & βρεφονηπιακό σταθμοί,δημοτικό πολυϊατρείο, μέριμνα & νοσηλεία στο σπίτι για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, ίδρυση δημοτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων με ιατρική παρακολούθηση, σχολικοί γιατροί και ψυχολόγοι στήριξης μαθητών και γονέων, συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ, δίκτυο εθελοντών Δήμου για αιμοδοσία & άλλες δωρεές προς πάσχοντες).
Ενθάρρυνση ,με τη βοήθεια και κατάλληλη εκπαίδευση της πολιτικής προστασίας, του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ για τις φυσικές καταστροφές.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ :
Δημιουργία ανοιχτού θεάτρου και δημοτικού κινηματογράφου
Η προσπάθεια δημιουργίας νέου πολιτιστικού κέντρου ιδιοκτησίας του Δήμου Κηφισιάς, που θα διαθέτει αίθουσες συνελεύσεων, χορού, ψυχαγωγίας, συμποσίων, συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων – πόλου έλξης για τη νεολαία και όλους τους πολίτες.
Αξιοποίηση των υφιστάμενων πολιτιστικών κέντρων, δημιουργία νέων καθώς και ο κατάλληλος εξοπλισμός τους.
Η άνάδειξη καλλιτεχνών- συμπολιτών μας, η δραστηριοποίηση τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων, και η προώθηση διαδημοτικών και διακρατικών πολιτιστικών συνεργασιών.
Η αναβάθμιση των Μενανδρείων και η αξιοποίηση του Άλσους Κηφισιάς με πολιτιστικές δράσεις όλο το χρόνο.
Η ανάδειξη των Μουσείων μας, της ιστορίας της πόλης και των αρχιτεκτονικών της θησαυρών
Ο εκσυγχρονισμός της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης και ο εμπλουτισμός των σχολικών βιβλιοθηκών με παιδαγωγικό υλικό
Η διεκδίκηση και βέλτιστη χρήση των κονδυλίων-χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνονται για την Αυτοδιοίκηση και για τον Πολιτισμό.
Η συστηματική διοργάνωση σεμιναρίων και μαθημάτων πάνω σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα (π.χ. Ιστορία, Φιλοσοφία, Επικοινωνία κ.ά.).
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ:
Να υπάρξει διαχωρισμός του επαγγελματικού αθλητισμού από τον αθλητισμό για όλους τους πολίτες.
Άμεση καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων που υπάρχουν σε Κηφισιά- Νέα Ερυθραία – Εκάλη & Διερεύνηση του καθεστώτος λειτουργίας για κάθε μια από αυτές ξεχωριστά
Άμεσος έλεγχος όλων των συμβάσεων παραχώρησης εγκαταστάσεων σε
ιδιώτες και ομάδες, όπου φυσικά υπάρχουν.
Καταγγελία των συμβάσεων εκείνων που απαγορεύουν ή περιορίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη χρήση τους.
Κατασκευή ΔΗΜΟΤΙΚOY ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡIΟΥ στο τρίγωνο Φραγκοπούλου όπου όλα είναι έτοιμα για τη δημοπράτηση του έργου.
Κατασκευή μικρών αθλητικών χώρων σε κάθε γειτονιά.
Άσκηση πίεσης για την εκχώρηση, από την πλευρά της Κυβέρνησης , ουσιαστικών αρμοδιοτήτων, με τους αντίστοιχους πόρους για την ανάπτυξη του αθλητισμού στις μικρές ηλικίες.
Ενίσχυση των προγραμμάτων αθλητισμού για όλους, μέσα από δράσεις φυσικής άσκησης και αναψυχής, με αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου, σε σύνδεση με το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος, κάθε αθλούμενος , τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο να υποβάλλεται σε πλήρη ιατρικό έλεγχο.
Διοργάνωση ενός σημαντικού αθλητικού δρώμενου ανά εποχή του έτους.
Για τις επαγγελματικές ομάδες ο Δήμος με τη συνδρομή της Περιφέρειας να αναζητά τους κατάλληλους χώρους στις παρυφές της πόλης.
Στις προθέσεις μας και η αναζήτηση κατάλληλου χώρου για μηχανοκίνητο αθλητισμό (πίστα χωμάτινη μότο κρος).
ΝΕΟΛΑΙΑ:
Δημιουργία και ενίσχυση δομών αλληλεγγύης, όπως κοινωνικά φροντιστήρια, κέντρα πολιτισμού σε κάθε δημοτική ενότητα, δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες και γενικά χώροι ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στους νέους που επιθυμούν να εκφραστού βιβλίο τεχνικού ελέγχου, το οποίο θα τηρείται σε κάθε σχολείο και θα ελέγχεται από τους αρμόδιους δημοτικούς υπαλλήλους σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ενεργοποίηση των σχολικών συμβουλίων, όπως ορίζει ο νόμος
Επίλυση σε μόνιμη βάση του ζητήματος της φύλαξης των σχολείων
Συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών ομάδων στη διαχείριση και λειτουργία δημοτικού θεάτρου-κινηματογράφου.
Ενεργοποίηση και ουσιαστική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων.
Ενισχυτική εκπαίδευση για την οδηγική συμπεριφορά στα σχολεία.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Την αποδέσμευση της όποιας αστυνομικής δύναμης από την φύλαξη
μεμονωμένων προσώπων και την ενίσχυση της δύναμης για την φύλαξη της πόλης μας.
Την επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για
την ασφάλεια των «εύκολων στόχων» της πόλης μας.
Τη συνεργασία Δήμου- Αστυνομίας για την καταγραφή των προβλημάτων,
των αδυναμιών και των αιτημάτων. Διάβημα του Δήμου προς το Υπουργείο
Προστασίας του Πολίτη με τα αιτήματα που θα προκύψουν από το
παραπάνω πλαίσιο συνεργασίας,
Εφόσον κριθεί σκόπιμο τα παραπάνω θα μπορούσαν να γίνουν και
σε ένα πιο διευρυμένο διαδημοτικό επίπεδο.
ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
Φιλοζωϊκή πολιτική και ενημέρωση των πολιτών τηρώντας τις
πρόσφατες φιλοζωϊκές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας*

Facebook Comments