Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ για την ακύρωση της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

_MG_8598

Τη  καθολική αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ προκαλεί η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή του νόμου 4270/2014, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ  αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ θα κοινοποιηθεί στους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όλης της Ελλάδας προκειμένου τα Διοικητικά τους Συμβούλια να την συνυπογράψουν.

Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφορη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.

Αρκετά μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.

Τα νομικά επιχειρήματα για την κατάθεση αιτήσεων αναστολής και ακυρότητας της απόφασης για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Σύμφωνα με τις θέσεις που κατέθεσαν κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η κ. Γλυκερία Σιούτη καθηγήτρια δημοσίου δικαίου στην Νομική σχολή Αθηνών, ο Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και ο Παναγιώτης Ζυγούρης Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ, με την Υπουργική Απόφαση (υπ’ αριθ. οικ. 2/6748/21/01/2019, ΦΕΚ Β’ 104/24/01/2019) προκύπτουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω ζητήματα:

  • Αναιρείται ο πυρήνας της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος οι δήμοι στερούνται της δυνατότητας ελεύθερης τοποθέτησης και διάθεσης των πόρων τους

  • Η μεταφορά των πόρων δεν δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος

  • Παραβιάζεται το Κοινοτικό Δίκαιο και ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας. Η προβλεπόμενη δυνατότητα εξαίρεσης επιμέρους ΟΤΑ από το νέο καθεστώς με απόφαση κρατικών οργάνων επιτείνει την προσβολή της οικονομικής αυτοτέλειας τους

  • Η Υπουργική Απόφαση δεν προβλέπει κριτήρια με βάση τα οποία θα εξαιρούνται φορείς της Γενικής Κυβέρνησης από το νέο καθεστώς

Διαπαραταξιακές οι αντιδράσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση της Κυβέρνησης ήταν διαπαραταξιακές. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του επικεφαλής της Παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα Α. Κοιμήση ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ο επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» Δ. Μπίρμπας, αφού διατύπωσε τη διαφωνία του, υποστήριξε ότι η Υπουργική Απόφαση είναι απόρροια ενός ακραίου συστήματος νεοφιλελεύθερης συμπεριφοράς.

Να σημειωθεί ότι η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ΚΕΔΕ Ε. Παντελάκη κατέθεσε διαφορετική θέση για το σχετικό θέμα.

Facebook Comments