Λαϊκή Συσπείρωση: ΜΠΕ για “Μαρίνα Βουλιαγμένης” & Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών από Δασικές Πυρκαγιές

Η σχετική ανακοίνωση:

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, για άλλη μια φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι δια ζώσης, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01/07/2020.

Συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Μαρίνας Βουλιαγμένης», για το οποίο παρέμβαση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Αττικής» Γιάννης Πρωτούλης.

Στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι : «Πρόκειται για μια καινούρια μεγάλη λιμενική εγκατάσταση και όχι για τον εκσυγχρονισμό μιας μαρίνας, όπως μέχρι σήμερα παραπλανούσαν όλοι οι αρμόδιοι τους κατοίκους της περιοχής, πατώντας πάνω στη διάθεση τους, που δε θέλουν μία μαρίνα που κατασκευάστηκε το 1964 να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.”

Επίσης ανέφερε ότι : “Από τη στιγμή που μιλάμε για μια λιμενική εγκατάσταση για σκάφη μέχρι 70 μέτρα και δεν υπάρχει αναλυτική μελέτη διάβρωσης των ακτών, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Άρα τι συζητάμε; Επίσης, δεν έχει ζητηθεί ούτε η γνώμη του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., ούτε η γνώμη του επιμελητηρίου Περιβάλλοντος. Το μόνο που υπάρχει είναι η γνώμη της εντολοδόχου της εταιρίας».

Η «Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισε τη μελέτη.

Σε επόμενο θέμα με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Καταστροφών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, εκ μέρους της παράταξης η Στέλλα Βαλαβάνη τόνισε ότι : «Η Περιφέρεια Αττικής κινείται στα χνάρια της κυβέρνησης που αντί να θωρακίσει την χώρα από τον κίνδυνο των πυρκαγιών κυρίως με έγκαιρες και στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, αφήνει ακόμη μία φορά αθωράκιστα τα δασικά οικοσυστήματα. Το σχέδιο που έρχεται για έγκριση θα προστεθεί στα εκατοντάδες παρόμοια σχέδια που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς σε κεντρικό επίπεδο που, όπως απέδειξε η ίδια η ζωή, δεν στάθηκαν ικανά να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές πολιτών, ή εκατομμυρίων στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων. Και όλα αυτά γιατί απλούστατα δεν είναι στις προθέσεις των κυβερνόντων διαχρονικά η πραγματική θωράκιση της δασοπροστασίας, γιατί αυτό θα έμπαινε εμπόδιο στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων που μέσα στα πλάνα τους έχουν στόχο να επενδύσουν πάνω στα αποκαΐδια και τις στάχτες του φυσικού πλούτου».

Κατέληξε αναφέροντας ότι : «το καταψηφίζουμε κυρίως, γιατί διατηρεί την υποχρηματοδότηση των φορέων της πυροπροστασίας σε χαμηλά επίπεδα καθώς και του μόνιμου προσωπικού, τις πυροσβεστικών δομών της, καθώς επίσης διατηρεί και εμπλουτίζει το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει που δεν παύει να είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες εκδήλωσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών, αφού ευνοεί τους εμπρησμούς για να επιτυγχάνεται η αλλαγή χρήσης γης και να βάζουν στο χέρι τον δασικό πλούτο της χώρας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Τέλος συζητήθηκε το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο Πάνειο Όρος του δήμου Σαρωνικού, για το οποίο και κατατέθηκε ψήφισμα που στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων για την ακύρωση των εργασιών.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τοποθετήθηκε θετικά στο ψήφισμα.

Στην παρέμβαση του από πλευράς της παράταξης, ο Κωστής Παναγιώτου ανέφερε ότι : «Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα πούμε ότι η απελευθέρωση της ενέργειας, ως κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε. και βασικός άξονας υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής, έχει οδηγήσει τόσο στις πιο περιβαλλοντοκτόνες επιλογές για το ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας, όσο και στα πιο σκληρά αποτελέσματα για την οικονομική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας. Πέρα λοιπόν από τις ευθύνες της κυβέρνησης της Ν.Δ. ευθύνες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου βασίζεται πάνω σε ένα νομοθετικό πλαίσιο αποτέλεσμα και της δικής του πολιτικής, ενώ παράλληλα συνέχισε και ενίσχυσε την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας»._

 

Facebook Comments