Απογείωση του Webb με τον Ariane 5 για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απογειώθηκε με τη βοήθεια ενός πυραύλου Ariane 5 από το Διαστημικό κοσμοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, στις 13:20 ώρα CET στις 25 Δεκεμβρίου με σκοπό της συναρπαστικής του αποστολής να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος.

Μετά την εκτόξευση και τον διαχωρισμό του από τον πύραυλο, το κέντρο επιχειρήσεων του Webb στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το Webb ανέπτυξε τις ηλιακές συστοιχίες του και είναι σε καλή κατάσταση, σηματοδοτώντας την επιτυχία της εκτόξευσης.

Τον επόμενο μήνα, το Webb, μια διεθνής συνεργασία μεταξύ της NASA, της ESA και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA), θα ταξιδέψει στον προορισμό του: το δεύτερο σημείο Lagrange (Λαγκράνζ) (L2)όπου θα μελετήσει το Σύμπαν με υπέρυθρες ακτίνες.

«Η εκτόξευση του Webb είναι μια τεράστια γιορτή της διεθνούς συνεργασίας που κατέστησε δυνατή αυτήν την αποστολή επόμενης γενιάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκτόξευση αυτού του φιλόδοξου τηλεσκοπίου, καθώς και γιατί εργάσθηκαν ώστε να κάνουν αυτήν την ημέρα μια πραγματικότητα. Είμαστε κοντά στο να λάβουμε τη νέα άποψη του Webb για το Σύμπαν και τις συναρπαστικές επιστημονικές ανακαλύψεις που θα κάνει», λέει ο Josef Aschbacher, Γενικός Διευθυντής της ESA.

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αντιπροσωπεύει τη φιλοδοξία που διατηρούν η NASA και οι συνεργάτες μας για να μας ωθήσουν προς στο μέλλον», λέει ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson. «Η υπόσχεση του Webb δεν είναι αυτό που ξέρουμε ότι θα ανακαλύψουμε, αλλά είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα ή που δεν μπορούμε ακόμα να καταλάβουμε για το Σύμπαν μας. Ανυπομονώ να δω τι θα αποκαλύψει!»

«Η CSA είναι υπερήφανη που έχει συνεισφέρει με κρίσιμα μέσα σε αυτήν τη μεγάλης κλίμακας διεθνή συνεργασία ως μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την τόνωση του επόμενου μεγάλου επιστημονικού άλματος. Οι Καναδοί αστρονόμοι είναι ενθουσιασμένοι που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του Webb και επωφελούνται από τις τεράστιες επιστημονικές ευκαιρίες που προσφέρει αυτό το μοναδικό στο είδος του αστεροσκοπείο», λέει η πρόεδρος της CSA Lisa Campbell.

Το ταξίδι του Webb στο διάστημα

Το παρατηρητήριο Webb έπρεπε να διπλωθεί προσεκτικά στο ειδικά προσαρμοσμένο αεροδυναμικό κάλυμμα του πυραύλου Ariane 5 για την εκτόξευση, το οποίο εκτοξεύτηκε περίπου τρία λεπτά μετά την απογείωση. Το Ariane 5 άρχισε έπειτα έναν ειδικό ελιγμό κύλισης ώστε να προστατεύσει το Webb από την ακτινοβολία του Ήλιου. Μετά από 27 λεπτά το τηλεσκόπιο απελευθερώθηκε και η ανώτερη βαθμίδα απομακρύνθηκε.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που η ευελιξία και η αξιοπιστία του Ariane 5 επέτρεψαν την εκτόξευση μιας τόσο πρωτοποριακής αποστολής. Αυτός είναι ένας φόρος τιμής στην ικανότητα και την αφοσίωση όλων των εμπλεκόμενων ομάδων», λέει ο Daniel Neuenschwander, Διευθυντής Διαστημικών Μεταφορών της ESA.

Το δίκτυο επίγειων σταθμών ESTRACK της ESA έπαιξε βασικό ρόλο στην παρακολούθηση του Ariane 5 και του Webb μετά την απογείωση μέχρι τον διαχωρισμό τους.

Τώρα στο διάστημα και καθ’ οδόν προς το σημείο L2, το Webb θα υποβληθεί σε μια σύνθετη ακολουθία εκτύλιξης και ανοίγματος. Στους επόμενους μήνες, τα όργανα θα ενεργοποιηθούν και θα δοκιμαστούν οι δυνατότητές τους. Μετά από μισό χρόνο στο διάστημα, το Webb θα ξεκινήσει τις συνήθεις επιστημονικές του παρατηρήσεις.

Βλέποντας πιο μακριά

Το Webb θα δει πιο μακριά όσον αφορά την προέλευσή μας: από τους πρώτους γαλαξίες του Σύμπαντος, στη γέννηση των αστεριών και των πλανητών, στους εξωπλανήτες με δυνατότητα για ζωή και το δικό μας ηλιακό σύστημα.

«Η ιδέα για τον Webb ξεκίνησε με το όνειρο των αστρονόμων να παρατηρήσουν τη γέννηση των πρώτων γαλαξιών στο πρώιμο Σύμπαν, αλλά το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να κάνει πολλά περισσότερα από όσα ήλπιζαν όλοι», λέει ο Günther Hasinger, Διευθυντής Επιστήμης της ESA.

Η ESA συνέβαλε σε δύο από τα τέσσερα επιστημονικά όργανα στο Webb: NIRSpec και MIRI. «Οφείλεται στην αριστεία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της επιστημονικής κοινότητας το γεγονός ότι κατέστη δυνατή η ανάπτυξη αυτών των πολύπλοκων οργάνων», προσθέτει ο Günther.

«Ανυπομονούμε τώρα για τις όμορφες εικόνες και τα φάσματα που θα αποκτήσει το Webb. Η ευρωπαϊκή αστρονομική κοινότητα είναι ενθουσιασμένη που βλέπει τα αποτελέσματα του του 33% του διαθέσιμου χρόνου παρατήρησης που κέρδισε ανταγωνιστικά για την πρώτη χρονιά του Webb», λέει η Antonella Nota, Επιστήμονας του ESA Webb Project Scientist.

Για όλη τη διάρκεια της αποστολής Webb, 15 αστρονόμοι της ESA θα εργάζονται σε τηλεσκοπικές λειτουργίες.

Περισσότερα για το Webb

Facebook Comments