Εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία – Κατά μία μονάδα προηγείται το SPD

Θρίλερ με τις γερμανικές εκλογές. Με ισχνό προβάδισμα, περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας, προηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD έναντι της Χριστιανική Ένωσης CDU του Άρμιν Λάσετ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων που μεταδίδουν τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Μικρό προβάδισμα για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD του Όλαφ Σολτς με 25,5% έναντι 24,5% για τη Χριστιανική Ένωση CDU του Άρμιν Λάσετ δείχνει η πρόγνωση του εκλογικού αποτελέσματος που μεταδίδει το ARD.  Ακολουθούν οι Πράσινοι με 13,8%, οι Φιλελεύθεροι με 11,7% και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10,9%. To αριστερό κόμμα Die Linke συγκεντρώνει ποσοστό 5% και βρίσκεται στο όριο για την είσοδο στη γερμανική βουλή.

Αν επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα, το SPD ενισχύεται κατά 4-5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Ενθουσιασμός επικρατεί στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, παρόλο που το αποτέλεσμα είναι ακόμα αμφίρροπο.

Για εκλογική νίκη έκανε λόγο ο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας ικανοποίηση για το «ξεκάθαρο» αποτέλεσμα. «Σήμερα έχουμε τους πρώτους αριθμούς που δείχνουν ότι το SPD έχει μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο και οδηγούν σε μία εντολή για εμάς να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε και πολιτικά αυτό θα κάνουμε» είπε ο κ.Σολτς.

«Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ.

Τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία του καταγράφει το CDU, το οποίο για πρώτη φορά αποσπά ποσοστό μικρότερο του 30%.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι» είπε ο Άρμιν Λάσετ. Τόνισε είναι μεγάλη πρόκληση η επόμενη μέρα για όλα τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι «θα πάμε σε τρικομματική κυβέρνηση».

Εκλογικό θρίλερ έδειξαν τα exit polls, αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία. Ισοπαλία με ποσοστό 25% για τη Χριστιανική Ένωση CDU με τον Άρμιν Λάσετ και για το Σοσιαλδημοκρατικό Kόμμα SPD του Όλαφ Σολτς έδωσε exit poll που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Στην τρίτη θέση οι Πράσινοι με 15% και στην τέταρτη θέση οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 11%, όσο και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και η Αριστερά με 5%.

Προβάδισμα δύο μονάδων στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) έδωσε exit poll για το ZDF, με το SPD να εξασφαλίζει 26% έναντι 24% για Χριστιανική Ένωση.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Άνγκελα Μέρκελ, ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, η «Πράσινη» Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά και οι ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων έδωσαν τη μάχη να πείσουν και τους τελευταίους αναποφάσιστους, που ήταν περισσότεροι σε σύγκριση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις.

 

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

Facebook Comments