Ενίσχυση των βορείων ανέμων και υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών – Στο «κόκκινο» και η Αττική

 

Ενισχύονται οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και στα Ανατολικά τμήματα Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν την Παρασκευή 09/07 στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, φτάνοντας κατά τόπους τα 7 μποφόρ. Στον Χάρτη 1 παρουσιάζονται οι περιοχές όπου ο άνεμος θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ ενώ σημειώνεται και η επικρατούσα διεύθυνσή του.

Χάρτης 1. Περιοχές όπου ο άνεμους θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ και επικρατούσα διεύθυνσή του

Η ενίσχυση των ανέμων, συνδυαζόμενη με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Στον Χάρτη 2 παρουσιάζεται ο βαθμός επικινδυνότητας στην χώρα με βάση των Καναδικό πυρο-μετεωρολογικό δείκτη. Με κόκκινές και μωβ αποχρώσεις σημειώνονται οι περιοχές όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών είναι υψηλός. Όπως λοιπόν προκύπτει από τον χάρτη αυτό, ιδιαίτερα αυξημένη επικινδυνότητα υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, Νότια Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία.

Χάρτης 2. Βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σύμφωνα με τον Καναδικό πυρο-μετεωρολογικό δείκτη.

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Θ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος
ΕΑΑ – Πεντέλη

Πηγή: meteo.gr

Facebook Comments