Η ESA μελετά άγνωστες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες

0
542

Ευρωπαίοι και Ρώσοι ειδικοί συνεργάστηκαν πρόσφατα για να πιάσουν σήματα από μια αποστολή αστροφυσικού παρατηρητηρίου, χαρτογραφώντας τώρα πηγές ακτίνων Χ στον γαλαξία μας και πέρα ​​από αυτό, ανακαλύπτοντας προηγουμένως άγνωστες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Απεικόνιση του διαστημικού σκάφους Spektr-RG
Απεικόνιση του διαστημικού σκάφους Spektr-RG

Σε μια κοινή τεχνολογική επίδειξη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και τον Μάιο, η ESA, η Roscosmos και το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ( IKI RAN ) σε συνεργασία με την NPO Lavochkin χρησιμοποίησαν τρεις από τους επίγειους σταθμούς της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας για να κατεβάσουν ζωτικά επιστημονικά δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Spektr-RG.

Το  αστροφυσικό παρατηρητήριο Spektr-RG  αναπτύχθηκε από τη Roscosmos με τη συμμετοχή της Γερμανίας με επικεφαλής το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής ( DLR ) και επί του παρόντος λειτουργεί σε τροχιά φωτοστέφανο γύρω από ένα ειδικό σημείο στο διάστημα που ονομάζεται σημείο L2 Lagrange, περίπου 1,5 εκατομμύρια χλμ. Από τη Γη . Από εδώ, στόχος του είναι να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό σε ακτίνες Χ και να εντοπίσει νέες πηγές ακτίνων Χ, όπως υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, σε όλο το Σύμπαν.

Οι σταθμοί ESA συνδέονται

Ο σταθμός New Norcia της ESA είναι ένα από τα τρία βαθιά πιάτα που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός για να επικοινωνήσει σε βαθύ διάστημα
Ο σταθμός New Norcia της ESA είναι ένα από τα τρία βαθιά πιάτα που χρησιμοποιεί ο Οργανισμός για να επικοινωνήσει σε βαθύ διάστημα

Αυτή την άνοιξη, οι ρωσικοί επίγειοι σταθμοί που συνήθως χρησιμοποιούσαν για επικοινωνία με το Spektr-RG βρίσκονταν σε δυσμενείς γεωγραφικές θέσεις και εμπειρογνώμονες από το  δίκτυο Estrack του σταθμού εδάφους της ESA  μπήκαν, σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους του στο ρωσικό συγκρότημα για τη λήψη επιστημονικών πληροφοριών (RKPNI).

Οι τρεις κεραίες των 35 μέτρων της ESA , που βρίσκονται στην Αυστραλία, την Ισπανία και την Αργεντινή, χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν μια σειρά από 16 κάρτες επικοινωνίας με το Spektr-RG, κατεβάζοντας 6,5 GB επιστημονικών δεδομένων.

Το eRosita προβάλλει δύο αλληλεπιδρώντες συστάδες γαλαξιών, το A3391 και το A3395
Το eRosita προβάλλει δύο αλληλεπιδρώντες συστάδες γαλαξιών, το A3391 και το A3395

Σε αυτά περιλαμβάνονται εικόνες που δημιουργήθηκαν από τα δύο τηλεσκόπια ακτίνων Χ: η συσκευή ART-XC που αναπτύχθηκε από το IKI RAN και το όργανο eROSITA , που δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics ( MPE ) στη Γερμανία.

Ήταν η πρώτη φορά που οι επίγειοι σταθμοί του Οργανισμού συνέλεξαν επιστημονικά δεδομένα από ένα ρωσικό διαστημικό σκάφος.

Χαμηλή τροχιά της Γης σε βαθύ διάστημα

Δίκτυο σταθμού εδάφους ESA
Δίκτυο σταθμού εδάφους ESA

Το δίκτυο Estrack επτά σταθμών βρίσκεται σε τρεις ηπείρους και παρέχει συνδέσμους επικοινωνίας με το διαστημικό σκάφος ESA σε τροχιά γύρω από τη Γη, βλέποντας τον Ήλιο μας, παρατηρώντας βαθιά στο Σύμπαν ή εξερευνώντας το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα.

Λειτουργούν κεντρικά από το κέντρο ελέγχου αποστολών ESOC του Οργανισμού στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας και υποστηρίζουν επίσης αποστολές που πραγματοποιούνται από τη NASA, την Κίνα και την Ιαπωνία, καθώς και από ευρωπαϊκούς εθνικούς διαστημικούς οργανισμούς σε διασταυρούμενη υποστήριξη.

Ακούτε τα δικά μας, ακούμε τα δικά σας

Αυτή η επιτυχημένη συνεργασία δείχνει πώς μπορούν να συνεργαστούν οι τεχνολογίες ESA και Roscosmos, παρουσιάζοντας τη «διαλειτουργικότητα» των δύο διαστημικών γραφείων.

Schiaparelli που χωρίζει από το Trace Gas Orbiter
Schiaparelli που χωρίζει από το Trace Gas Orbiter

Αργότερα φέτος, σχεδιάζεται μια παρόμοια τεχνολογική επίδειξη κατά τη διάρκεια της οποίας ένας ρωσικός επίγειος σταθμός θα λαμβάνει ταυτόχρονα επιστημονικά δεδομένα από δύο αποστολές του Άρη: το Mars Express της ESA και το ESA-Roscosmos ExoMars Trace Gas Orbiter .

Και τα δύο πειράματα θέτουν τα θεμέλια για τη μελλοντική συνεργασία μεταξύ του ESA και του Roscosmos, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μιας πλήρους «συμφωνίας πολλαπλής υποστήριξης» για την αμοιβαία υποστήριξη των ρωσικών και ευρωπαϊκών αποστολών επιστήμης και εξερεύνησης χρησιμοποιώντας τους επίγειους σταθμούς κάθε Οργανισμού.

Facebook Comments