Ο κοροναϊός “καθαρίζει την ατμόσφαιρα…”

0
1085

Τα νέα δεδομένα, βασισμένα στις παρατηρήσεις του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P, δείχνουν ισχυρές μειώσεις στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου σε διάφορες μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, της Μαδρίτης και της Ρώμης.

Η νόσος του κοροναϊού (COVID-19) εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρο τον κόσμο – επηρεάζοντας 170 χώρες με περισσότερους από 530.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς παγκοσμίως. Η επιδημία του κοροναϊού κηρύχθηκε παγκόσμια πανδημία από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και έκτοτε δήλωσε ότι η ασθένεια «επιταχύνεται».

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας COVID-19, οι χώρες του κόσμου εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα – θέτοντας πόλεις και ακόμη ολόκληρες χώρες σε κλειστό χώρο.

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P έχει πρόσφατα καταγράψει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Ευρώπη και την Κίνα και έχει αποκαλύψει σημαντική πτώση στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου – που συμπίπτει με τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης.

Οι επιστήμονες από το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας (KNMI) χρησιμοποιούν στοιχεία από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P για την παρακολούθηση τόσο των καιρικών συνθηκών όσο και της ρύπανσης στην Ευρώπη.

Οι νέες εικόνες σαφώς καταδεικνύουν μια ισχυρή μείωση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του αζώτου σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη – συγκεκριμένα το Μιλάνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου από τις 14 έως τις 25 Μαρτίου 2020, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο των συγκεντρώσεων από το 2019.

Συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου στην Ισπανία
Συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου στην Ισπανία

Ο Henk Eskes, από την KNMI, εξηγεί γιατί επελέγησαν αυτές οι ημερομηνίες: “Οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου ποικίλλουν καθημερινά λόγω αλλαγών στον καιρό. Τα συμπεράσματα δεν μπορούν να αντληθούν με βάση μόνο μία ημέρα των δεδομένων και μόνο.

Συνεχίζει: “Συνδυάζοντας δεδομένα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, 10 ημέρες σε αυτήν την περίπτωση, η μετεωρολογική μεταβλητότητα εν μέρει ξεπερνά και αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις των αλλαγών που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα”.

“Η χημεία στην ατμόσφαιρά μας είναι μη γραμμική. Ως εκ τούτου, η ποσοστιαία πτώση των συγκεντρώσεων μπορεί να διαφέρει κάπως από την πτώση των εκπομπών. Τα μοντέλα ατμοσφαιρικής χημείας, τα οποία αντιπροσωπεύουν τις καθημερινές αλλαγές των καιρικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τεχνικές αντίστροφης μοντελοποίησης, απαιτούνται για την ποσοτικοποίηση των εκπομπών με βάση τις δορυφορικές παρατηρήσεις. ”

Η ομάδα KNMI, σε συνεργασία με επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, άρχισε να επεξεργάζεται λεπτομερέστερη ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα εδάφους, δεδομένα καιρού και αντίστροφα μοντέλα για να ερμηνεύσει τις παρατηρούμενες συγκεντρώσεις, προκειμένου να εκτιμήσει την επίδραση των μέτρων τερματισμού λειτουργίας.

Ο Henk σχολιάζει: “Για ποσοτικές εκτιμήσεις των μεταβολών στις εκπομπές λόγω της μεταφοράς και της βιομηχανίας, πρέπει να συνδυάσουμε τα δεδομένα Tropomi από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-5P με μοντέλα ατμοσφαιρικής χημείας. Αυτές οι μελέτες έχουν ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να ολοκληρωθούν. ”

Άλλες χώρες στη βόρεια Ευρώπη παρακολουθούνται στενά, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου – αλλά οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει μεγαλύτερη διακύμανση λόγω των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών. Νέες μετρήσεις από αυτήν την εβδομάδα θα βοηθήσουν στην εκτίμηση των αλλαγών στο διοξείδιο του αζώτου στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου στην Ιταλία
Συγκέντρωση διοξειδίου του αζώτου στην Ιταλία

Ο Claus Zehner, διευθυντής αποστολής Copernicus Sentinel-5P της ESA, λέει: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P με την υψηλή χωρική ανάλυσή του και την ακριβή ικανότητα παρακολούθησης των ιχνών ιχνών σε σύγκριση με άλλες αποστολές ατμοσφαιρικών δορυφόρων, μοναδικές μετρήσεις συγκέντρωσης διοξειδίου του αζώτου από το διάστημα. ”

Ο Διευθυντής Προγραμμάτων Παρακολούθησης της Γης, Josef Aschbacher, λέει: “Η μακροχρόνια συνεργασία μεταξύ ESA και KNMI αποδεικνύεται πολύτιμη και δείχνει τη σημασία των συμπληρωματικών αναλύσεων από διάφορους οργανισμούς-εταίρους. Όπως μπορούμε να δούμε, ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-5P είναι ο καλύτερος δορυφόρος που είναι εξοπλισμένος για να παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου σε παγκόσμια κλίμακα. ”

Facebook Comments