Προγνωστικό σύστημα IRIS: Υποστήριξη του ΕΣΚΕ σε 11 περιστατικά δασικών πυρκαγιών

0
720

  Τα 11 έφτασαν σε αριθμό, τα περιστατικά δασικών πυρκαγιών για τα οποία ζητήθηκε η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.  

Ειδικότερα, το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 και ώρα 13:52 τοπική, ζητήθηκε η ενεργοποίησητου IRIS για την πυρκαγιά στην περιοχή του Ασπροπύργου (Αττική). Στις 14:27 προωθήθηκαν στο ΕΣΚΕ τα δεδομένα της 6ωρης πρόγνωσης του IRIS (χρόνος απόκρισης ~ 40 min), και στις 14:54τα αντίστοιχα δεδομένα της 24ωρης πρόγνωσης (χρόνος απόκρισης ~60 min). Την ίδια ημέρα, στις 17:48 τοπική, ζητήθηκε η ενεργοποίηση του IRIS για την πυρκαγιά στην περιοχή του Μεσοκάμπου (Σάμος). Στις 18:12 προωθήθηκαν στο ΕΣΚΕ τα δεδομένα της 6ωρης πρόγνωσηςτου IRIS (χρόνος απόκρισης ~20 min), με τα αντίστοιχα δεδομένα της 24ωρης πρόγνωσης να προωθούνται στις 18:44 (χρόνος απόκρισης ~60 min).

Η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS πραγματοποιείται μέσα από ειδική εφαρμογή που ανέπτυξε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το meteo.gr, στην οποία έχουν αποκλειστική πρόσβαση (προστατευόμενη με κωδικό ασφαλείας) οι αξιωματικοί στοΠυροσβεστικό Σώμα στο ΕΣΚΕ. Μέσα από την εφαρμογή αυτή, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής της θέσης και ώρας έναρξης μιας πυρκαγιάς, με την πληροφορία αυτή να αποστέλλεται άμεσα στην υπολογιστική υποδομή του ΕΑΑ, ενεργοποιώντας την πλήρως αυτόματη εκτέλεση του IRIS, και την αποστολή των δεδομένων της πρόγνωσης στο ΕΣΚΕ.

Στα επόμενα δύο βίντεο παρουσιάζονται οι προγνώσεις του IRIS για τις παραπάνω δύο πυρκαγιές (Ασπρόπυρος, Μεσόκαμπος). Η πληροφορία που δίνεται στα σχετικά βίντεο αποτελεί πρόγνωση για την εξάπλωση των μετώπων της κάθε πυρκαγιάς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψηοι ενέργειες πυρόσβεσης. Αντίθετα, λαμβάνεται υπόψη η αμφίδρομη αλληλεπίδραση της φωτιάς με τον καιρό («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Υπό αυτό το πρίσμα, η εφαρμογή του IRIS παρέχει στις ομάδες πυρόσβεσης το χειρότερο δυνατό σενάριο για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς.

Οι προγνώσεις δίνονται στη δημοσιότητα αφού πρώτα τα αντίστοιχα δεδομένα, όπως τονίστηκε προηγουμένως, έχουν προωθηθεί στο ΕΣΚΕ και με την πάροδο μερικών ωρών από την έναρξη των πυρκαγιών.

Το προγνωστικό σύστημα “IRIS” αναπτύχθηκε και λειτουργεί επιχειρησιακά στα πλαίσια του διακρατικού ερευνητικού έργου INTERREG-BALKAN-MEDITERRANEAN 2014-2020-DISARM (Drought and fIreobServatory and eArly waRning systeM), με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων κρατών.

Σύνταξη άρθρου: Θ. Γιάνναρος, Β. Κοτρώνη, Κ. Λαγουβάρδος, Σ. Ντάφης

Facebook Comments