Πυρκαγιά στην Κερατέα: Εκκενώσεις οικισμών προς Ανάβυσσο – Στις αυλές οι φλόγες (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα επιχειρούν αυτή την ώρα στην περιοχή της Κερατέας στο κομμάτι που την ενώνει με την Ανάβυσσο. Η πυρκαγιά ήδη προκάλεσε ζημιές σε σπίτια τον οικισμό Μαρκάτι του δήμου Λαυρεωτικής, για τον οποίο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης μέσω μηνύματος από το 112 και τώρα εχει προχωρήσει και απειλεί τον οικισμό Αγ. Κωνσταντίνο – Καμάριζα που βρίσκεται στα δύο χιλιόμετρα. Εκεί έχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες και επιχειρείται αναχαίτιση με τα εναέρια μέσα.

Πριν λίγο δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τον τρίτο οικισμό, τη Συντερίνα, με εντολή να φύγουν προς Ανάβυσσο, ενώ οι κάτοικοι μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφεραν ότι υπάρχει εντολή και για το Δημουλάκι.

Αυτήν την ώρα δίνεται τεράστια μάχη να μην περάσει η φωτιά στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, όπου είναι το δεύτερο μεγάλο μέτωπο. Οι φλόγες προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα, έχουν φτάσει στο Πανόραμα Κερατέας.

Η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής Θανάση Μακρυδημήτρη. Ζούμε δραματικές καταστάσεις, είπε στην ΕΡΤ ανακοινώνοντας πως έχει δοθεί εντολή εκκένωσης και για Καμάριζα, που είναι πλησίον του Αγίου Κωνσταντίνου, προς Ανάβυσσο.

Οπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής και πέρυσι είχε ξεσπάσει φωτιά στο ίδιο σημείο.

Η φωτιά έχει ξεφύγει. Ξεκίνησε από εμπρησμό σε κάδο κατήγγειλε μέσω στης ΕΡΤ ο δήμαρχος Λαρευωτικής Δημήτρης Λουκάς, λέγοντας ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας υπάλληλος του Δήμου.

Πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο η φωτιά, είπε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ισχυροί άνεμοι ενισχύουν το πύρινο μέτωπο, ενώ πρώτο μέλημα είναι οι άνθρωποι αλλά και ο Εθνικός Δρυμός του Σουνίου με το πολύ πυκνό δάσος, είπε ο κ. Κόκκαλης.

Η φωτιά πλησιάζει στον οικιστικό ιστό στον Αγ. Κωνσταντίνο, τώρα καίει χαμήλη βλάστηση είπε στην ΕΡΤ ο Ν. Πεππας αντιπεριφερειάχης Αττικής απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους να φύγουν. Ηδη εχουν απομακρυνθεί αρκετοί, είπε.

Όλες οι εξελίξεις σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ1

Δείτε τις εικόνες που εξασφάλισε για την ΕΡΤ ο ρεπόρτερ Γιώργος Γεραφέντης από το σημείο

Επιτόπου επιχειρούν 71 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 πεζοπόρα , υδορφόρες των ΟΤΑ, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Η φωτιά είναι δύσκολη γιατί πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι.

Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι η φωτιά κοντά στο Μαρκάτι μεταφέρεται πολύ γρήγορα από τις ριπές του αέρα. Κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο σημείο γιατί δυσκολεύει το έργο της πυροσβεστικής. Kάλεσε τους πολίτες ανάλογα με την περιοχή που βρίσκονται να κατευθύνονται είτε προς Λαύριο, είτε προς Ανάβυσσο.

Λόγω της πυρκαγιάς διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά λεωφόρο Κερατέας – Λαυρίου από την γέφυρα Αδάμ.

 

Ρεπορτάζ Γ. Γεραφέντης, Ελ. Κολύβα, Ρ. Σαβούδου, Καμερα Κ. Κορδονούλης, Κ. Δελδήμος

 

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

Facebook Comments