Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα νότια την Τετάρτη 02/03 – Επικινδυνότητα επεισοδίου βροχόπτωσης Κατηγορίας 2

Συμφώνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα φαινόμενα σήμερα Τετάρτη 02/03 περιορίζονται στα νότια της χώρας. Βροχές αναμένονται σε πεδινά τμήματα της Πελοποννήσου, της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα υπάρχει πιθανότητα για τοπικές καταιγίδες, ενώ είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά της Πελοποννήσου (πάνω από τα ~500m) και στα ορεινά της Κρήτης (πάνω από τα ~1000m). Τα φαινόμενα σταδιακά από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν αρχικά στην Πελοπόννησο και έως τις βραδινές ώρες και στα υπόλοιπα τμήματα. 

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχοπτώσεων είναι Κατηγορίας 2 όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI). 

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται το εκτιμώμενο 24ωρο αθροιστικό ύψος βροχόπτωσης στην νότια χώρα για την Τετάρτη 02/03. 

Υπενθυμίζουμε ότι από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).

Ο  υπολογισμός του πενταβάθμιου δείκτη RPI λαμβάνει υπόψη του:

Το αναμενόμενο ύψος βροχής μέσα σε ένα 24ωρο, όπως αυτό προβλέπεται από ένα  σύνολο μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης τα οποία εφαρμόζει και διαθέτει η μονάδα Meteo.
Τη χωρική έκταση των περιοχών όπου  η αναμενόμενη βροχή 24ώρου υπερβαίνει ένα όριο το οποίο έχει καθοριστεί από την κλιματολογική ανάλυση των βροχοπτώσεων στη χώρα μας την τελευταία τριακονταετία.
Τον πληθυσμό που θα επηρεάσει η αναμενόμενη βροχόπτωση.

Σύνταξη άρθρου: Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Λαγουβάρδος
Ε.Α.Α. – Πεντέλη

Πηγή: meteo.gr 

Facebook Comments