Απάντηση από το Θριάσιο ΓΝ Ελευσίνας για τα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας

1f810c_thriasio-nosokomeioΗ ανάδυση παλαιών γνωστών παθογόνων όπως η ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, κοκκύτης είναι πλέον γεγονός σε όλο το Δυτικό Κόσμο, ως απόρροια του αντιεμβολιαστικού κινήματος και της απροθυμίας ή/και αδυναμίας ειδικών μετακινούμενων ομάδων -πληθυσμών προς τον συνιστώμενο καθολικό εμβολιασμών των παιδιών στη καθορισμένη ηλικία.

Ήδη από τον Μάρτιο 2017 με δελτίο τύπου, ανοικτές ομιλίες προς ειδικές ομάδες, Δήμους, επαγγελματίες υγείας και ειδικές ημερίδες, το Νοσοκομείο μας πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων και το πρόβλημα είχε γίνει γνωστό σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και είχε συσταθεί ανοσολογικός έλεγχος και εμβολιασμός.

Στο Θριάσιο, από τον Ιούνιο 2017 εξετάσθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ιλαράς σε οικογένειες Ρομά που κατοικούν στη περιοχή Ασπροπύργου που γειτνιάζει με το Νοσοκομείο μας. Τα περιστατικά αυτά άμεσα δηλώθηκαν γραπτώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τις 4 Αυγούστου 2017 έως και 3 Σεπτεμβρίου 2017 εκδηλώθηκαν συνολικά  έξι (6) περιστατικά ιλαράς σε επαγγελματίες, χωρίς να έχουν μεταξύ των επαφή (επίπτωση χαμηλή για κλειστό περιβάλλον  και αερογενώς μεταδιδόμενο νόσημα), με σχετικά ελαφρά συμπτωματολογία και 2ημερη προληπτική νοσηλεία.

  • Από την εμφάνιση του πρώτου περιστατικού συστήθηκε άμεσος και επιτακτικός εμβολιασμός” σε όλους τους επίνοσους (βάσει επιδημιολογικού ορισμού) επαγγελματίες υγείας, ήτοι σε όλους όσους  ευρίσκοντο σε ηλικίες από 20-45 έτη και δεν είχαν γνωστή προηγούμενη νόσηση ή δεν είχαν επιβεβαιωμένο διπλό εμβολιασμό.
  • Συγκλήθηκαν έκτακτες ξεχωριστές συναντήσεις με τους Διευθυντές και  Προϊσταμένους Κλινικών Τμημάτων και Επόπτες Ιδιωτικών Συνεργείων με τους Ιατρούς Εργασίας των εταιρειών αυτών, πάντα υπό την άμεση επίβλεψη και συνεργασία με τη Διοίκηση με το σκοπό να διευκολύνονται  οι εργαζόμενοι προς εξέταση και εμβολιασμό.
  • Παράλληλα και κατόπιν συστάσεων της Επιτροπής Λοιμώξεων, το Νοσοκομείο προμηθεύτηκε άμεσα τα 50 πρώτα εμβόλια για Ιλαρά, Ερυθρά και Παρωτίτιδα (τριπλά ), ενώ ήδη είχε αρχίσει μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης  ο καθολικός εμβολιασμός.
  • Επισημάνθηκαν γραπτώς οι αντενδείξεις του συγκεκριμένου εμβολίου σε βαρειά ανοσοκατεσταλμένους,  έγκυες και πάσχοντες από ανοσολογικά νευρολογικά νοσήματα.
  • Τον εμβολιασμό ανέλαβε το Τμήμα Ιατρικής Εργασίας του Θριασίου Νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
  • Ταυτόχρονα αναρτήθηκε  σχετική αφίσα της Επιτροπής Λοιμώξεων  σε όλα τα Κλινικά και Διοικητικά Τμήματα με πληροφορίες και συστάσεις και αφίσα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.
  • Η πορεία και  εξέλιξη της έξαρσης αυτής, κοινοποιείτο τρις εβδομαδιαίως στο ΚΕΕΛΠΝΟ .

Όλοι οι επαγγελματίες που νόσησαν έχουν επιστρέψει από την αναρρωτική άδεια και εργάζονται κανονικά.

Από την 3η  Σεπτεμβρίου 2017 ουδείς άλλος Εργαζόμενος του Νοσοκομείου μας νόσησε.

Η ενεργητική επιτήρηση συνεχίζεται και δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε μετάδοση στο περιβάλλον  των πρωτογενών κρουσμάτων. Ήδη έχει παρέλθει το ανώτατο χρονικό όριο επώασης της νόσου από την εμφάνιση του τελευταίου περιστατικού-ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στο υπόλοιπο προσωπικό και ασθενείς.

Έως σήμερα έχουν εμβολιασθεί περί τα 100 άτομα, αριθμός ικανοποιητικός για επίτευξη “ανοσιακού τείχους” στον πληθυσμό των εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ο επίνοσος πληθυσμός στο νοσοκομείο εκτιμάται  στα 200 άτομα).

Η επαγρύπνηση, πληροφόρηση, καταγραφή και οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, διότι στη χώρα μας υφίσταται η επιδημική έξαρση σε ειδικούς πληθυσμούς με παρόντα τον κίνδυνο μετάδοσης στους επίνοσους λοιπούς πολίτες.

Δεδομένης της υφιστάμενης επιδημικής έξαρσης της ιλαράς στην χώρα μας , οι αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου (Επιτροπή Λοιμώξεων, Ιατροί Εργασίας), η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η κεντρική Διοίκηση βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συντονισμένα συνεργάζονται με το ΚΕΕΛΠΝΟ, βάση του Στρατηγικού Σχεδίου Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Νοσοκομείου.

Σημειώνουμε ότι κατά καιρούς εμφανίζονται οξέα συμβάντα δημόσιας υγείας που τα δημόσια νοσοκομεία είναι έτοιμα να διαχειριστούν χωρίς να επηρεάζονται από μια  στοχευμένη κινδυνολογία.

Facebook Comments