Σ. Τσιόδρας: Ασφαλή και αποδοτικά τα εμβόλια – Έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ

«Τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετικά μεγάλη αποτελεσματικότητα για αποφυγή ΜΕΘ ή θάνατο σε όλες τις ηλικίες όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, 8.400 θανάτους από αυτούς που έχουμε μέχρι τώρα, αλλά και διασωληνώσεις 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5530 διασωληνώσεις» αυτό ήταν μεταξύ των μηνυμάτων που έστειλε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποδοτικά, τόνισε, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τα δεδομένα, τόνισε.

Ο καθηγητής τόνισε πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι της τάξης του 90% σε σχέση με το να είναι κάποιος ανεμβολίαστος, δηλαδή κάποιος διατρέχει κίνδυνο 11 φορές μεγαλύτερο χωρίς εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19, τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Παρουσιάζοντας την ελληνική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σημείωσε πως υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%.

ΠΗΓΗ: www.ertnews.gr

Facebook Comments