Σε ετοιμότητα το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την εποχική γρίπη

Χτες,  Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημέρωση  για την εποχική γρίπη με τη συμμετοχή του Πρόεδρου του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. αν. καθηγητή κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας  Ιωάννη Μπασκόζου, του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)  Μιχάλη Βλασταράκου και του Προέδρου του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Ερευνών του ΠΙΣ, καθ. Παναγιώτη Μπεχράκη.

Τονίστηκε πως η γρίπη είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στον πληθυσμό καθώς και το πιο συχνό νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό και προκαλεί επιδημίες κάθε έτος. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη σημασία της επικοινωνίας αναφορικά με τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι έγκυες, οι παχύσαρκοι, με γνώμονα την προστασία τους από τις επιπλοκές της νόσου και το θάνατο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης  παρουσιάστηκε το πρόγραμμα δράσεων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την περίοδο γρίπης 2016-2017, το οποίο σχεδιάστηκε και ήδη υλοποιείται για την αντιμετώπιση της επικείμενης εποχικής έξαρσης της νόσου. Οι άξονες του προγράμματος συνοψίζονται στα εξής: επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διαχείριση περιστατικών γρίπης σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, προώθηση αντιγριπικού εμβολιασμού, επικοινωνία, εκπαίδευση, ενημέρωση, ετοιμότητα και αντιμετώπιση τακτικών και έκτακτων αναγκών.

Η επιτήρηση της νόσου αρχίζει την 40η εβδομάδα( 3-9 Οκτωβρίου 2016) έως την 20η εβδομάδα( 15-19 Μαΐου 2017).Τα αποτελέσματα της επιτήρησης δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε εβδομαδιαία βάση και στο τέλος της περιόδου της επιτήρησης της γρίπης παρουσιάζεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η ετήσια έκθεση. Επίσης, σε εβδομαδιαία βάση ανακοινώνονται τα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των εισαγωγών σε ΜΕΘ και του αριθμού των θανάτων ασθενών με γρίπη στα ελληνικά νοσοκομεία. Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.  αποτελούν μέρος των δεδομένων του ευρωπαϊκού δικτύου και του δικτύου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο μέτρο που αποτελεί το σημαντικότερο όπλο για την πρόληψη της γρίπης και τη διακοπή της διασποράς και είναι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.

Τα μέτρα προώθησης του αντιγριπικού εμβολιασμού αφορούν σε:

  • πληροφοριακό υλικό για το αντιγριπικό εμβόλιο 2016-2017
  • κάρτα αντιγριπικού εμβολιασμού εργαζόμενου
  • κινητά συνεργεία εμβολιασμού, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενεργή συμμετοχή διοικήσεων, επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων, διευθυντών κλινικών, προϊστάμενο νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την περίοδο 2016-2017, εξασφάλισε δωρεά αντιγριπικών εμβολίων, τα οποία διανέμονται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ. Η προώθηση και η πορεία του αντιγριπικού εμβολιασμού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας θα καταγράφεται σε τακτική βάση.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Οργανισμού βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα, 7 ημέρες την εβδομάδα για:

  • έκτακτα συμβάντα, ενημέρωση, κοινή επικοινωνία με νοσοκομεία και Κέντρα Αναφοράς Γρίπης.
  • παρακολούθηση διάθεσης και εξασφάλιση αποθεμάτων εμβολίων και αντιικών σκευασμάτων.
  • επικοινωνία με φορείς (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, ΥΠΕ άλλα Υπουργεία, ΕΚΕΠΥ, ECDC, WHO).

 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr

Facebook Comments