Το πρώτο «έξυπνο» χάπι αποτελεί γεγονός

mikroviaΤο πρώτο «έξυπνο» χάπι αποτελεί γεγονός

Τα «έξυπνα» κινητά και γενικότερα οι «έξυπνες» συσκευές αποτελούν γεγονός αλλά και μόδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φαίνεται πως όλο και περισσότερα αντικείμενα θα αρχίσουν να χαρακτηρίζονται έτσι στο προσεχές μέλλον. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν πλέον και τα φάρμακα, καθώς Αμερικανοί ερευνητές προχώρησαν στην παρασκευή του πρώτου «έξυπνου» χαπιού. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο MIT των Η.Π.Α. κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα χάπι με πρωτοφανείς έως σήμερα ιδιότητες. Ουσιαστικά πρόκειται για μία συσκευή, την οποία καταπίνει σαν χάπι ο ασθενής. Τα πορίσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Nature Communications» και αφορούν ουσιαστικά τη χρήση μιας συσκευής, σκοπός της οποία είναι να καταγράφει δεδομένα της υγείας του ασθενούς, τα οποία στη συνέχεια στέλνει στους γιατρούς, που παρακολουθούν τον ασθενή. Οι εφαρμογές αφορούν κυρίως περιπτώσεις ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος του στομάχου και το έλκος στομάχου. Με τη συσκευή αυτή οι ασθενείς έχουν συνεχή, καθημερινή παρακολούθηση της πάθησης και της εξέλιξής της και δεν χρειάζεται να νοσηλεύονται, ούτε καν να πραγματοποιούν επίπονες γαστροσκοπήσεις. Ακόμη και όταν βρίσκονται στο σπίτι τους και χαλαρώνουν βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας στο casino.netbet.gr ή πραγματοποιώντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, οι γιατροί έχουν άμεση εικόνα για το τι γίνεται στο στομάχι τους.

Οι δυνατότητες του χαπιού

Επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών ερευνητών είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT κος Σουανχέ Ζάο, ο οποίος αναφέρει πως η συσκευή-χάπι φουσκώνει μέσα στο στομάχι του ασθενούς ο οποίος το καταπίνει, με αποτέλεσμα να αποκτά 100 φορές το αρχικό της μέγεθος, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας. Παρότι το χάπι αυτό είναι πολύ μαλακό στην υφή του, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα γαστρικά οξέα, από τα οποία δεν μπορεί να υποστεί ζημιά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο στομάχι του ασθενούς, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του είναι δύο είδη από ένα μίγμα νερού και πολυμερών υλικών. Οι ερευνητές αναφέρουν πως πήραν την ιδέα για το φούσκωμα του χαπιού από ένα ψάρι που φουσκώνει σαν μπαλόνι όταν αισθάνεται κάποιον κίνδυνο. Εντός του χαπιού οι ερευνητές τοποθέτησαν έναν αισθητήρα, έργο του οποίου είναι η καταγραφή της θερμοκρασίας στο στομάχι του ασθενούς, για διάρκεια έως και έναν μήνα. Πέραν της περιόδου αυτής θεωρείται πως είναι καλύτερο να αφαιρείται πλέον η συσκευή. Σύντομα οι ερευνητές σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και άλλους αισθητήρες που θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν μετρήσεις για την παρακολούθηση των επιπέδων του pH, αλλά και την ανίχνευση ιών, βακτηρίων και άλλων βλαπτικών μικροοργανισμών. Πιστεύουν επίσης πως θα είναι εφικτή ακόμη και η τοποθέτηση μιας μικροσκοπικής βιντεοκάμερας, η οποία θα προσφέρει οπτικό υλικό υψηλής ευκρίνειας για την ανίχνευση ελκών και καρκινικών όγκων στο στομάχι.

Μέχρι σήμερα οι κλινικές δοκιμές του χαπιού έχουν γίνει αποκλειστικά και μόνο στο στομάχι γουρουνιών, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες παρενέργειες και κίνδυνοι για τους ασθενείς. Σύντομα μάλιστα θα αρχίσουν οι δοκιμές και σε ανθρώπους, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις δοκιμής φαρμάκων. Εάν τώρα ρωτάτε πως μπορεί να αφαιρεθεί το χάπι από τον οργανισμό, τότε θα σας ενημερώσουμε πως υπάρχει σχετική διαδικασία η οποία μάλιστα είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Το χάπι αντιδρά σε διάλυμα ασβεστίου, το οποίο λαμβάνει ο ασθενής, με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί στην αρχική του μορφή. Με τον τρόπο αυτόν είναι πλέον δυνατό να απορριφθεί από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων, όταν περάσει ένας μήνας ή όταν το κρίνουν απαραίτητο οι γιατροί.

Facebook Comments