11000 κεραυνοί στην Ελλάδα – 700 κεραυνοί στην Αττική

 

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 15/04/2019, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας. Τα φαινόμενα συνοδεύτηκαν από τοπικές χαλαζοπτώσεις αλλά και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, με το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, να καταγράφει από την αρχή της ημέρας έως τις 19:00, περίπου 11 000 κεραυνούς στην περιοχή του χάρτη που ακολουθεί.

Χάρτης 1. Αριθμός κεραυνών κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 15/04/2019 (έως τις 19:00), όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο ανίχνευσης ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

 

Έντονες καταιγίδες σημειώθηκαν και στην περιοχή της Αττικής, με τα ύψη βροχής να φτάνουν τα 30 mm (Χάρτης 2, αριστερά), ενώ καταγράφτηκε και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα με περίπου 700 κεραυνούς, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες (Χάρτης 2, δεξιά).

 

Χάρτης 2. (αριστερά) Τα ύψη βροχής και (δεξιά) ο αριθμός των κεραυνών, όπως καταγράφτηκαν στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

 

Η αποτύπωση των βροχοπτώσεων με τόση λεπτομέρεια καθίσταται εφικτή χάρη στο πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει και συντηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Οι παραπάνω χάρτες βρίσκονται στο Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής.

Χάρη στην πυκνότητα του δικτύου μας ανάλογες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί για τη Θεσσαλονίκη (Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Θεσσαλονίκηςκαι για την Κρήτη(Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης).

Σύνταξη άρθρου: Ιωάννης Κωλέτσης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη

Facebook Comments