Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς

0
243

 

Διατηρούνται και τη Δευτέρα 29/07 οι υψηλές θερμοκρασίες, κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά της χώρας και στην Κρήτη. Όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 36 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται και οι περιοχές της Αττικής, της Νότιας Πελοποννήσου, των Κηθύρων και της Δυτικής Κρήτης, όπου οι δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ, αυξάνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών  πυρκαγιών.

Στο πλαίσια του διασυνοριακού ερευνητικού προγράμματος Drought and Fire Observatory and Early Warning System (DISARM), του οποίου ηγείται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, αναπτύχτηκε πλατφόρμα ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποίο παρουσιάζεται μεταξύ άλλων και ο βαθμός επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στις 3 συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα-Κύπρος-Βουλγαρία).

Στους χάρτες που ακολουθούν με κόκκινο και μωβ χρώμα σημειώνονται οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 29/07, τόσο για το σύνολο της χώρας, όσο και για την Αττική. Απαιτείται λοιπόν ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές υψηλών θερμοκρασιών και ενισχυμένων ανέμων, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Αττικής,  όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών είναι πολύ αυξημένος.

 

Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΕΑΑ – Πεντέλη

www.meteo.gr

 

Facebook Comments