e-Nable Greece: Giving The World A Helping Hand

0
285

 

Η e-Nable Greece αποτελεί μια ομάδα εθελοντών με όραμα κανείς να μην βιώνει αποκλεισμό είτε λόγω της σωματικής του αναπηρίας είτε λόγω ελλιπής γνώσης, πόρων και ευκαιριών. Αποστολή τους είναι η αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών όπως 3d Printing και mechatronics για την σχεδίαση, παραγωγή και εξέλιξη βοηθητικών συσκευών και προσθετικών χεριών, καθώς και η εκπαίδευση άλλων προς την ίδια κατεύθυνση, δρώντας πολλαπλασιαστικά και προωθώντας τον ενεργό ρόλο του πολίτη.

Το κίνημα e-Nable απαρτίζεται από χιλιάδες εθελοντές δημιουργούς, καλλιτέχνες, γραφίστες, γονείς οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Στόχος τους είναι να προμηθεύσουν δωρεάν προσθετικά μέλη και βοηθητικές συσκευές, σε παιδάκια και ενήλικες οι οποίοι γεννιούνται χωρίς δάχτυλα ή παλάμη ή έχουν κάποιου άλλου είδους σωματικής αναπηρίας. Το κόστος κάθε συσκευής βαραίνει τον δημιουργό της κάθε συσκευής.

Το ελληνικό κεφάλαιο της e-Nable ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, με την βοήθεια και την υποστήριξη της e-Nable France. Η γνωριμία μας έλαβε χώρα στην Δανία, σε ένα σεμινάριο 3D printing, όπου μας γνωστοποίησαν την κοινότητα e-Nable και την δράση της. Το ενδιαφέρον μας ήταν άμεσο και ομοίως η ανταπόκρισή τους. Έτσι, δημιουργήσαμε μία μικρή ομάδα εθελοντών και αναλάβαμε την e-Nable Greece. H  ομάδα μας αποτελείται από εκπαιδευτικούς μηχανικούς, ηλεκτρονικούς και μηχανολόγους , που επιθυμούν την ενδυνάμωση της ελληνικής e-Nable κοινότητας, την προσφορά προσθετικών χεριών, βοηθητικών συσκευών, εκπαιδευτικών βοηθημάτων και την βελτίωση των συσκευών αυτών.

Άνθρωποι που δεν έχουν ένα ή περισσότερα δάχτυλα ή τους λείπει ένα μέρος από το χέρι τους, από τον αγκώνα και κάτω, μπορούν να ωφεληθούν από μία συσκευή e-Nable. Οι συσκευές μας βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά που δεν έχουν την επιλογή της απόκτησης ενός ιατρικού προσθετικού μέλους είτε λόγω του κόστους, είτε λόγω της ηλικίας τους  (συχνή αντικατάσταση του μέλους λόγω ανάπτυξης) ή λόγω της μοναδικότητας της διάπλασης του άκρου τους. Όλα τα e-Nable χέρια αντλούν την δύναμη που απαιτείται για να κλείσουν τα δάχτυλά τους, χρησιμοποιώντας την κίνηση είτε του καρπού είτε του αγκώνα και χωρίς ένα από αυτά τα δύο δεν είναι δυνατή η προσαρμογή στο άτομο.

Η παγκόσμια κοινότητα δραστηριοποιείται από το 2011 στο χώρο των τρισδιάστατων προσθετικών μελών και έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη στα παιδιά είναι σημαντικά. Οι συσκευές επιτυγχάνουν σημαντική βελτίωση της συμμετοχής σε δραστηριότητες, όπως  ποδήλατο, πιάσιμο μπάλας, ικανότητα να δέσουν τα κορδόνια τους, ικανότητα να κρατούν το κινητό τους ενώ με τα άλλο χέρι περιηγούνται στην συσκευή κ.α. Επίσης, αυξάνει η αποδοχή τους στο σχολικό περιβάλλον, βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση τους καθώς δεν αισθάνονται ότι ξεχωρίζουν και αλλάζει προς το θετικό η ψυχολογία τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συσκευές μας δεν αποτελούν ιατρικό πρόσθετο γι’ αυτό και το κόστος είναι τέτοιο που μας επιτρέπει να τις προσφέρουμε δωρεάν. Οι συσκευές μας έχουν εγκριθεί μέσω δοκιμών από το πανεπιστήμιο Creighton . Παρόλα αυτά συστήνουμε προσεκτική παρακολούθηση κατά την χρήση των συσκευών και φυσικά την καθοδήγηση και συμβολή από τον οικογενειακό σας γιατρό σχετικά με πιθανούς τραυματισμούς ή κακή χρήση. Εκείνος θα αποφασίσει αν η συσκευή είναι κατάλληλη για εσάς και ίσως σας βοηθήσει να ταιριάξει καλύτερα στην μορφολογία του χεριού σας χρησιμοποιώντας ιατρικά ορθοπλαστικά ή κάποιου είδους γέμισμα. Αυτή η ανάγκη παρακολούθησης και καθοδήγησης είναι που μας οδήγησε στην απόφαση να μην κατασκευάζουμε συσκευές για πολύ μικρά παιδιά (κάτω των τεσσάρων ετών). Τα μικρά παιδιά δεν εκφράζουν πάντα την οποιαδήποτε δυσφορία αισθανθούν και έτσι οι πιθανότητες τραυματισμού αυξάνονται.

Υπάρχει ακόμα μεγάλη ανάγκη για νέα σχέδια, πρωτοποριακές συσκευές και πρόσβαση σε όλους όσοι τις χρειάζονται. Αν θέλετε να προσφέρετε υλικά, να γίνεται μέλος της ομάδας μας, επιθυμείτε ένα χεράκι, για εσάς ή τους αγαπημένους σας ή απλώς θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ελληνικό κεφάλαιο αυτής της παγκόσμιας κοινότητας απευθυνθείτε στους εξής συνδέσμους και τρόπους επικοινωνίας:
Ιστοσελίδα www.enabling.gr
Email [email protected]
Τηλέφωνο 6909022192
Facebook: @GreeceEnable
Instagram @enablegreece   

Facebook Comments