Νέα προσφυγή των κατοίκων του Ν. Βουτζά στο Σ τ Ε για τις αντικειμενικές αξίες

 

ste_41  Στο Συμβούλιο της Επικρατείας  προσφεύγουν, για τρίτη φορά, οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, επειδή ο τρόπος, με τον οποίο το κράτος εφάρμοσε την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, είναι παράνομος και αντισυνταγματικός.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ  (ΠΟΛ 1128/2017),  το υπουργείο όφειλε να προσαρμόσει  την τιμή ζώνης στην περιοχή σύμφωνα με τις τρέχουσες εμπορικές αξίες. Όπως προβλέπει  ο νόμος,  έπρεπε να συνεδριάσει η γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 41 του νόμου 1249/1982  και λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εμπορικές τιμές να προτείνει στο υπουργείο τιμή ζώνης .

Η επιτροπή πράγματι συνεδρίασε τρεις φορές τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Σε αυτήν συμμετείχαν η προϊσταμένη της ΔΟΥ Παλλήνης κ. Φωτεινή Κυριακίδου (πρόεδρος),  ο κ.Σωτήριος Σάρρος από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας (υπουργείο Οικονομικών), ο κ. Κων/νος Σαντιμπαντάκης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, και τέλος ο κ. Κων/νος Κανελλόπουλος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.  Προσκομίστηκαν επίσης,  από την επιτροπή Κατοίκων του Νέου Βουτζά,  Συμβόλαια αγοραπωλησιών στην περιοχή  με τα οποία γινόταν απολύτως φανερό ότι οι εμπορικές τιμές δεν ξεπερνούσαν σε καμία περίπτωση τα 950 ευρώ /τ. μ.

Επίσης κατατέθηκε από την κ. Βλαχάκη , όπως επιβάλλει ο νόμος,  η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου , σύμφωνα με την οποία η τιμή ζώνης στο Νέο Βουτζά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.150 ευρώ /τ.μ.

Η Επιτροπή Κατοίκων, τέλος, προσκόμισε Έκθεση Ορκωτών Εκτιμητών σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές τιμές το 2013, όταν η κρίση δεν είχε ‘’κτυπήσει’’ τόσο πολύ την αγορά ακινήτων,  κυμαινόντουσαν από 1.350 -950 ευρώ το τμ.

Η επιτροπή του άρθρου 41,  σύμφωνα με τα επίσημα Πρακτικά που κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου, μετά από τρείς συνεδριάσεις δεν κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση, ως προς το ύψος της τιμής, αλλά μόνον ως προς την ανάγκη να μειωθεί από τις 2.050 που είναι σήμερα.

Ως προς το ύψος, διαφώνησαν και  διατυπώθηκαν οι εξής 5 διαφορετικές προτάσεις. Συγκεκριμένα

  1. Φωτεινή Κυριακίδη προϊσταμένη ΔΟΥ   1.850 ε/τμ
  2. Σωτήριος Σάρρος –Υπ. Οικονομικών 1.700 ε/τμ
  3. Χρυσούλα  Βλαχάκη Δήμος Ραφήνας –Πικερμίου 1.150 ε/τμ
  4. Κωνσταντίνος Σαντιμπαντάκης Αποκεντρωμένη Διοίκηση 1.750 ε/τμ
  5. Κων/νος Κανελλόπουλος ΤΕΕ 1.400 ε/τμ

Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική και το υπουργείο έλαβε τελικώς υπόψη την υψηλότερη τιμή (1.850ε/τμ), την οποία μάλιστα πρότεινε η υπεύθυνη της ΔΟΥ και την αμέσως επόμενη (1.750ε/τμ)του εκπροσώπου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  και όρισε ως τιμή ζώνης, τον μέσο όρο, δηλαδή τα 1.800ε/τμ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιχειρηματολογία της προϊσταμένης της ΔΟΥ, όπως προκύπτει από τα Πρακτικά είναι «να μην μειωθούν τα δημόσια έσοδα» και όχι η εναρμόνιση των τρεχουσών εμπορικών τιμών με τις αντικειμενικές. Το σκεπτικό της προϊσταμένης  της ΔΟΥ είναι φανερό ότι επηρέασε καθοριστικά τον καθορισμό της υψηλότερης τιμής από το υπουργείο, το οποίο δεν έλαβε ουδόλως υπόψη τα προσκομισθέντα συμβόλαια, και την τιμή που πρότεινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας – Πικερμίου. Όμως αυτό αντίκειται προς την ουσία και το γράμμα του νόμου και  δεν αποτελεί εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για εναρμόνιση των αντικειμενικών προς τις τρέχουσες εμπορικές.

Οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, ενός οικισμού με 600 περίπου κατοικίες και 2.500 κατοίκους,  οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι,  αδυνατούν να πληρώνουν πλέον τους αβάσταχτους  φόρους , με τις κουτσουρεμένες συντάξεις τους και τους επαχθείς λογαριασμούς για σπίτια – μονοκατοικίες,  οι οποίες κτίστηκαν σε άλλες εποχές και σήμερα δυστυχώς δεν μπορούν να συντηρηθούν.

Επισημαίνεται τέλος,  ότι ο οικισμός είναι τελείως εγκαταλελειμμένος  και υποβαθμισμένος από τον Δήμο Μαραθώνα,  στον οποίο ανήκει, με δρόμους στενούς κακοσυντηρημένους και γεμάτους λακκούβες , με τα ξερά χόρτα να κατακλύζουν τα στενά του δρομάκια και να εμποδίζουν την ορατότητα ώστε  να υπάρχει, ιδιαίτερα σε κάθε στροφή,  μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος.  Οι διακοπές ρεύματος από τη ΔΕΗ και νερού,  είναι συχνότατες, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η  διαμονή στην περιοχή, για τους μεσήλικες και άνω κατοίκους.

Ως εκ τούτου, η  προσφυγή, για μια ακόμη φορά, των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι  πλέον μονόδρομος,  και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δικαίωσή τους.

 

Facebook Comments