Σωτήρης Γλυκοφρίδης: Η ανοσία της αγέλης: Ο θεός, τα ζάρια και ο άνθρωπος

0
273

Άρθρο του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Παίζει ο θεός ζάρια; Ο Πυθαγόρας είπε το όχι κατηγορηματικά, ο Ηράκλειτος τον κορόιδευε αγρίως (αιών εστί παις παιζων πεσσούς, παιδός η βασιλείη). Οι σημερινοί βιολόγοι τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Ηράκλειτου, όπως και οι μοντέρνοι φυσικοί, αντίθετα οι μαθηματικοί και ορισμένοι φυσικοί λένε όχι. Η διάσταση αυτή των ανθρώπινων ιδεών κρατάει πάνω από 2500 χρόνια. Επί Νεύτωνα που θεωρείτο πως η μηχανιστική τάξη του θεού επιτέλους επικράτησε, ήλθε η κβαντομηχανική και η σχετικότητα και της έστρεψαν τα μέσα έξω, Οι αστροφυσικοί προσέθεσαν ότι ο θεός όχι μόνο παίζει ζάρια αλλά και κάνει μπουρμπουλήθρες δημιουργώντας φυσαλιδοειδή multi universe.

Μια έκφανση του θείου που ακολουθεί την ηρακλείτεια – πυθαγόρεια διάσταση είναι και η νόσος. Κατά τους θιασώτες της θείας αρμονίας είναι ξεκαθάρισμα ενός θεού που κρατάει τις ισορροπίες, είναι δηλαδή θεία αυτορύθμιση της φύσης. Κατά τους αρνητές του θεϊκού σχεδίου έχει σχέση με την τυχαιότητα που σπρώχνει τα πράγματα για να περάσουνε από το κόσκινο της φυσικής επιλογής ή του Δαρβίνου. Στο ενδιάμεσο στέκεται η ανοσία της αγέλης. :Αυτή δημιουργείται είτε από τον ανθρώπινο εμβολιασμό είτε από την τυχαιότητα της φύσης. Ο άνθρωπος ανάμεσα στην τύχη και στην ανθρώπινη παρέμβαση στέκει ενεός, σκαλίζοντας τα ζάρια, παίζοντας με το θεό, για να δει αν αυτά είναι πειραγμένα.

Είναι δεν είναι, τι σημασία έχει; Η ανοσία της αγέλης κατά ανθρώπινη παρέμβαση δεν αντίκειται προς το θεό. Αυτό που αντίκειται σε αυτόν είναι ο άνθρωπος να προτιμάει τη βολική αυταπάτη έναντι του βάρους της αυτονομίας.

Facebook Comments