Σωτήρης Γλυκοφρίδης: Η SynBio και ο Λαοκόων

0
485

Άρθρο του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Η Συνθετική Βιολογία (SynBio) είναι ο κλάδος της βιολογίας που έχει αντικείμενο τη σύνθεση βιολογικών δομών ζωής. Γνωρίζει τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς η αποκωδικοποιηση του DNA, η εκθετική βελτίωση της τεχνολογίας και οι 4 απλές δομικές βάσεις του (κυτοσίνη γουανίνη θυμίνη αδενίνη) μπορούν να βρεθούν όλο πιο εύκολα και οικονομικά. Σε λίγα χρόνια μερικά όργανα, ένας εκτυπωτής 3d, και δυο άτομα σε ένα απλό δωμάτιο θα μπορούν να κατασκευάσουν οποιονδήποτε ιό. Θα χρειαστεί βέβαια και λίγη μαγιά, αλλά και αυτό είναι εύκολο καθώς πωλείται στον μπακάλη.

Η συνθετική βιολογία λόγω και της δυνατότητας δημιουργίας φυσιολογικών ιστών, που είναι μια σημαντική αιχμή της, θα αποτελέσει αναμφίβολα ¨ευλογία¨ για την ανθρωπότητα, αλλά ένας τόνος, μια μικρή μεταφορά μιας δηλωτικής βάσης στο γονιδίωμα, λίγο πιο μπροστά, μπορεί να αποβεί ¨ευλογιά¨, δηλαδή με άλλη σημασία και καταστροφή για το ανθρώπινο γένος. Μέσω της βιολογίας ο άνθρωπος προσπαθεί να μιλήσει με το θεό, η παρεξήγηση για το πώς θα εκφραστεί και πού θα θεωρήσει πως είναι το συμφέρον του, είναι που τρομάζει.

O άνθρωπος στη SynBio είναι σαν να έχει μπει σε πυρηνικό εργοστάσιο ένας πίθηκος. Στην καλύτερη περίπτωση, αλχημιστής, που προσπαθεί να φτιάξει τεχνητό χρυσάφι, ο οποίος ενίοτε έβγαινε μπαρουτοκαπνισμένος. Πίθηκος ή αλχημιστής, ένα έχει σημασία. Η επικινδυνότητα. Μια επικινδυνότητα εδώ σε ευρύτερες, από τη διάσπαση του ατόμου, διαστάσεις, που δεν μπορεί να τιθασευτεί ούτε με αυστηρούς κανόνες και βιοηθική, ούτε με απαγορεύσεις, ούτε με βιοπαθολογικούς σένσορες που θα εξαπλωθούν στη γη για να ελέγχουν πότε κυκλοφορούν επικίνδυνοι ιοί και μικροοργανισμοί εν γένει.

Το πρόβλημα της ανθρωπότητας δεν είναι η θνητότητα, αλλά η αθανασία. Αν υποτεθεί πως κατασκευάζονται συνθετικά βιοόργανα ή επιδιορθώνεται η φθορά των τελομερών στο γονιδίωμα που ευθύνονται για την πορεία του θανάτου, η κατάληξη της αθανασίας θα είναι εφιαλτική. Λέγεται καρκίνος. Ο καρκίνος είναι ο μοναδικός φορέας αθανασίας (τα καρκ. κυτ. είναι τα μόνα αθάνατα), το τίμημα μιας επεκτεινόμενης ζωής που επανέρχεται στην πέραν του τόπου και του χρόνου αποκωδικοποιημένη χαοτική μορφή της, χωρίς να σε πάει εκεί που υφίσταται το γέννημα αλλά εκεί που συνουσιάζεται το σύμπαν.

Η σιωπηλή κραυγή του Λαοκόοντα με τα ανερχόμενα φίδια που σημαίνουν γνώση, έρχεται στα μάτια μου και με αναστατώνει.

Facebook Comments