Σωτήρης Γλυκοφρίδης: Μετά τον κορωνοϊό, τι;

Ακόμα δεν πέρασε η πυρκαγιά από τον ιό αυτόν, και πολλοί αρχίζουν να διερωτώνται ¨τι θα γίνει μετά¨. Τι μετά; Στο χρόνο δεν υπάρχει ¨μετά¨ αλλά σταθερό επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που η πλήρης μορφή του λέγεται Χαοτική Φυσική. Η χαοτική είναι το πιο πλήρες και σταθερό σύστημα. Είναι ο νόμος της φύσης με τα δίπολα και τις αντιθέσεις που οδηγούν την εξελικτικότητα. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω τους 3 βασικούς πυλώνες: 1). Μικρές αλλαγές σε ένα σύστημα δημιουργούν μεγάλες αποκλίσεις (φαινόμενο πεταλούδας). 2). Υπάρχει εναλλαγή τάξης – αταξίας. 3). Υφίσταται ένα σταθερό μοτίβο (φράκταλ).
Στη χαοτική φυσική δεν υπάρχει ¨τσιμπολογάμε ό,τι θέλουμε¨. Ή την αποδέχεστε ή δεν την αποδέχεστε εξ ολοκληρίαν. Δεν υπάρχει μόνο αρμονία και τάξη παρά μόνο στα νεκροταφεία. Η αρμονία είναι η ομορφιά του χάους. Κοιτάξτε τη φύση – τίποτα δεν είναι ίδιο, και τα δίδυμα παιδιά εξ ενός ωαρίου ακόμη αποκτούν στη ζωή διαφορετικότητα. Το χαμόγελο της Τζοκόντα δεν θα ήτανε αυτό αν το μισό της πρόσωπο ήταν ίδιο με το άλλο. Ο Παρμενίδης και ο Ηράκλειτος στήνουνε χορό, μαζί και χώρια με τον Πυθαγόρα. Μαζί και με τον Αϊνστάιν και τους κβαντιστές, προσπαθώντας να τους ενώσει ο Ευκλείδης. Για όσους ξέρουν – κατάλαβαν.
Μετά από έναν ιό, ακολουθούν και άλλοι. Ολόκληρο το κωδικό μας σύστημα, η αλυσίδα DNA δεν είναι άλλο παρά κωδικός ιώσεων. Τα μιτοχόνδρια, η ενεργειακή μηχανή του κυττάρου μας και υπεύθυνη για τη δημιουργία ΑΤΡ, τη βάση του πυηνικού εργαστηρίου της ζωής, δεν είναι άλλο παρά βακτήρια που πιθανότατα έχουν υποστεί ίωση και εισέδυσαν σε ένα πρωτοκύτταρο, απύρηνο, και το κωδικοποίησαν. Το ότι είμαστε αυτό που είμαστε το οφείλουμε στους ιούς. Σε αυτούς τους μικρο-βιακούς οργανισμούς πανίσχυρης βιολογικής αξίας.
Βάσει λοιπόν των νόμων της χαοτικής, που σημαίνει ότι οι ιώσεις οδηγούν την εξελικτικότητα ( Και οι ιώσεις, αν το θέλετε), όταν η πυρκαγιά του κορωναίου ιού καταλαγιάσει, όπως καταλάγιασαν της ιλαράς, της διφθερίτιδας, του τύφου, της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, της τρελής αγελαδας¨, κ.α., αφήνοντας το μη κατανοητό στίγμα τους, θα έρθουν άλλοι. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει τάξη, ώσπου απρόβλεπτος παράγων θα επιφέρει αταξία. Και άντε πάλι ξανά το σύστημα από την αρχή, από την όποια πυρκαγιά αφήσει το στίγμα του σε αυτούς που θα επιβιώσουν. Και ας νομίσουν ότι επανερχόμαστε στην τάξη, το ορθόν και πλάγιον είναι ότι επανερχόμαστε στο εξελικτικό μονοπάτι της χαοτικής ευταξίας.
Τι κι αν ανοίξω το παράθυρο, τι κι αν μπει και άλλο φως μέσα, δεν μπορούν άλλο φως τα μάτια μου, αντίκρισα την ομορφιά του χάους. Ομορφιά αθάνατη, ατελείωτη, απεριόριστη και ανεπαρκή, που κάποιοι Θεό καλό και κάποιοι Διάολο κι ¨εξ(ω) αποδώ¨ το λένε. Επιτρέψτε μου να τον πω ¨πατερικό ιό¨.
Μετά από αυτόν θα έλθει κάποιος άλλος.
Αμέσως μετά τα ¨Φώτα¨του 2022. Καλή χρονιά, Σωτ.
Facebook Comments