Σωτήρης Γλυκοφρίδης: Περί της επιστροφής των ¨Ελγινείων¨, την Αθήνα και τη Σπάρτη

0
260

Άρθρο του Σωτήρη Γλυκοφρύδη

Δεν συμφωνώ ¨τα μάρμαρα του Παρθενώνα¨ όπως τα λένε επίσης λαθεμένα και υποτιμητικά οι περισσότεροι, να επανέλθουν εδώ, όπως δεν συμφωνώ οι διαφημίσεις ενός ¨μαγαζιού¨ που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο να επιστρέψουν εντός του μαγαζιού. Δεν είναι προς συμφέρον μας και για το marketing ¨Ελλάδα¨. Είναι μνημεία ¨παγκόσμιου¨ πολιτισμού, εξ άλλου οι ξένοι τα τιμούν και τα διαχειρίζονται σωστά. Τι κι’ αν την Ελένη της Σπάρτης τη λένε και Ελένη της Τροίας, τι κι’ αν τις Καρυάτιδες, Ελγίνεια. ¨Μάρμαρα¨ πάντως δεν τα λένε, όπως τα ονομάζουμε συχνότατα εμείς.

Κάτι επίσης αιρετικό είναι πως οι Καρυάτιδες όπως και ο Παρθενώνας δεν εκφράζουν τόσο την Αθήνα όσο τη ουσία της Σπάρτης, τη Δωρική αρμονία. Ο Παρθενώνας είναι στους κίονες και στη δομή, ρυθμού Δωρικού, οι δε Καρυάτιδες είναι Σπαρτιάτισσες, Δωρίδες, ενταγμένες στη Λακεδαιμόνια πολιτεία. Ζητάμε δηλ. εμείς οι πρωτάρχοντες Αθηναίοι να μας επιστρέψουν σύμβολα της Σπάρτης.

Εδώ έχω να πω κάτι για τις παρακαταθήκες των Σπαρτιατών: Αυτό που μας άφησαν είναι η λιτή δωρική αρμονία που έχει τρία στηρίγματα, σαν τον τρίποδα του δελφικού μαντείου. 1ον) Ότι πρέπει να διάγεις τη ζωή σου σύμφωνα με τις αρχές της φύσης. 2ον) Πρώτα είναι οι υποχρεώσεις προς την πολιτεία και μετά τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή. 3ον) Πάνω απ΄ όλα πρέπει να είναι το χρέος προς την πατρίδα. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν οι Αθηναίοι πολεμούσαν τους Πέρσες υπέρ βωμών και εστιών, οι Σπαρτιάτες πολεμούσαν για την Ελλάδα. Και αυτό δεν έχει λεχθεί όσο έπρεπε ως τώρα.

Όταν λοιπόν μιλάμε για την Αθήνα ας έχουμε το νου στη Σπάρτη. Εξ άλλου, ότι η Αθήνα δεν έγινε ¨μηλίων (προβάτων) τόπος¨, μετά τα Πελοποννησιακά, ας μη παραγνωρίζουμε πως οφείλεται στη μεγαλοψυχία και την Ελληνικότητα των νικητών Σπαρτιατών, παρότι για τον πόλεμο ευθυνόντουσαν οι Αθηναίοι.

Facebook Comments