Σωτήρης Γλυκοφρίδης: “λυπάμαι τον Τσιόδρα από τους κακοπροαίρετους”

0
384

Γράφει ο Σωτήρης Γλυκοφρύδης

Επιστήμη, λογική και απροσδιοριστία

Επίσταμαι σημαίνει στέκομαι πάνω σε κάτι, το κατέχω. Η λατινογενής λέξη sience που χρησιμοποιείται ευρύτερα σημαίνει γνώση. Κάνοντας μια σύνθεση, επιστήμων είναι αυτός που στέκεται πάνω στη γνώση και με αυτήν διάγει τη ζωή του.

Η λογική σημαίνει 3 πράγματα: Ομιλία, αιτία και στατιστική σχέση, ¨αναλογία¨. Πηγή της είναι η σκέψη και εκδήλωση η πράξη είτε σαν εσωτερική αντίδραση είτε σαν εξωτερική δράση – ομιλία. Η ομιλία σχετίζεται με του ομού (μαζί), που σημαίνει ότι συλλογικές διεργασίες επέφεραν την εκδήλωσή της. Πηγαία εκδήλωση είναι η φωνή, λέξη που σχετίζεται με το φόνο. Άλαλα όντα σε καταστάσεις μέγιστου κινδύνου εκφέρουνε φωνή.

Η επιστήμη και η λογική συνδέονται με τη φύση. Είτε την ευρύτερη είτε την εσώτερη. Η επιστήμη και η λογική κατά τη σημερινή σύγχρονη εποχή έχουνε κενά και ¨μαύρες τρύπες¨. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι ευσταθείς. Από τη θεωρία της σχετικότητας και πέρα, η χαοτική συμπεριφορά του μικρόκοσμου και του μεγάκοσμου δεν είναι δυνατόν να μη συνδέουν τις ¨παραξενιές τους¨ και με το μεσόκοσμο. Αυτό σημαίνει πως η φύση είναι ασταθής, σαν τις μυθολογίες των λαών που η γη στερεωνόταν πάνω σε κάτι – σε κάποιον, αλλά αυτός ο κάτι ή ο κάποιος δεν παρεχόταν πού πατούσε.
Κατά τη λογική αλλά και κατά τη γλώσσα υπάρχουνε αξιωματικές συμβάσεις. Η αστάθεια, ο κβαντισμός και η απροσδιοριστία είναι αυτές οι ¨μαύρες τρύπες¨, οι ασταθείς παράγοντες. Στην επιστήμη το βλέπουμε και μας ¨βγάζουν γλώσσα¨. Τα βάζουμε με τον καρκίνο αλλά δεν ξέρουμε ακόμα σε μια φλεγμονή αν δουλεύει καλύτερα το ζεστό ή το κρύο. Έχουμε φτάσει πέρα από το φεγγάρι αλλά δεν ξέρουμε τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.

Η λύση στα δυσκολοδιάβατα της επιστημονολογίας λέγεται ¨ξυράφι του Όκαμ¨. Ό,τι περισσεύει και δεν είναι καθοριστικό, το κόβουμε και το πετάμε. Η απλοποίηση, η εξαπλούστευση είναι οδηγός. Επομένως δεν πρέπει κανείς να τα βάζει με την επιστήμη, τη γλώσσα και την αιτιοπαθογένεια, πιανόμενος από τις λεπτομέρειες και τους ελκυστές του χάους. Όποιες ρίζες προεξέχουνε τις κόβουμε, αυτό σημαίνει λογική, αυτό σημαίνει συνεννόηση, αυτό σημαίνει επιστήμη. Όποιος το δέχεται, έχει καλώς, όποιος δεν το δέχεται αποτελεί λογαριασμό του. Δεν μπορείς να κατακρίνεις ένα σύστημα από τις αδυναμίες του αλλά από τις δυνατότητές του. Είναι αποδεκτό πως στα πάντα υπάρχει μια αστάθεια, οι κατακριτές της επιστήμης τι θέλουνε; Να τους δώσει κάποιος άλλος την ευστάθειά τους και αυτοί να κρίνουν κάνοντας τους έξυπνους, και αντί να συμμετέχουν στην οποιαδήποτε ασταθή ευστάθεια να κάνουν μόνο κριτική; Ας ξυρίσουνε τα γένια τους για να δούμε πού ανήκουν.

Αρχίζω να λυπάμαι τον Τσιόδρα από τους κακοπροαίρετους, για αυτό τα γράφω αυτά.

Facebook Comments