Σωτήρης Γλυκοφρίδης: Τι σημαίνει η λέξη ¨Κούλουμα¨

Μου έκανε εντύπωση που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει. Έψαξα στην εγκυκλοπαίδεια, στο Μπαμπινιώτη, μέχρι και στην Τούρκικη γλώσσα. Υπάρχει θολό τοπίο. Και καθώς με απασχόλησε νομίζω πως βρήκα την άκρη.
Columna στα λατινικά σημαίνει στήλη. Αφορά τη στήλη πάνω στην οποία ήταν στερεωμένες κορδέλες τις οποίες ανύπαντροι νέοι και νέες τις έπιαναν και χόρευαν συμβολίζοντας το γάμο και τη γονιμότητα.
Ο χορός αυτός αποτελούσε την κορύφωση των Λουπερκαλίων, κατά τους Ρωμαίους, που είναι οι σημερινές Απόκριες.
Η καταγωγή του εθίμου αυτού προέρχεται από την Αρκαδία, όταν ο Αρκάδας Εύανδρος εποίκισε τον παλατίνο λόφο της Ρώμης κατά το 1300 π.Χ., εισάγοντας στην περιοχή αυτή την εορτή του Λύκειου Δία και τραγόμοφου Πάνα ως Κρόνιου Δία (μαζί με το 12 θεο). Κατά την εγκυκλοπαίδεια εισήγαγε και την ελληνική γλώσσα.
Για αυτό και η λέξη Columnα σχετίζεται με την κολόνα (ή κολώνα). Οι κορδέλες τα παλιά χρόνια ήταν από δέρμα τράγου και κατσίκας. Στην αρχαία Ελλάδα αφορούσε κορύφωση της εορτής του Διονύσου – εξού και ο ¨διονυσιασμός¨. Η στήλη αυτή συμβόλιζε το φαλλό, φροϋδικό αρχέγονο σύμβολο σήμα κατατεθέν του Πάνα και αργότερα Διονύσου.
Καλά cοlumna – κούλουμα, λοιπόν, διονυσιακά και κολονάτα…
Facebook Comments