Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις προκλήσεις των Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο

0
100

001e6b98-4c39-499b-9bad-013b30702559
Με κατεπείγουσα ερώτηση απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με αφορμή την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αναφερόμενη στην εξώδικη διαμαρτυρία τριάντα έξι Ελλήνων αλιέων προς την κυβέρνηση, οι οποίοι κάνουν λόγο για κλιμάκωση ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου από τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, ανέδειξε τα περιστατικά αυτά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητώντας την άμεση αντίδραση της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η κυρία Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά και του θαλάσσιου πλούτου της χώρας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας της Ε.Ε.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως ακολούθως:

           «Μεγάλη έκταση έχει λάβει τελευταία το φαινόμενο της παράνομης αλιείας τουρκικών αλιευτικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με μεθόδους που προκαλούν ένταση στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Η προκλητική στάση των Τούρκων αλιέων εντάσσεται σε μία γενικότερη πρακτική απειλών σε βάρος των Ελλήνων ψαράδων, που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες και βαίνει κλιμακούμενη.

           Σε εξώδικη διαμαρτυρία 36 Ελλήνων αλιέων προς την ελληνική κυβέρνηση γίνεται αναφορά ότι τουρκικές μηχανότρατες φτάνουν σχεδόν στις ελληνικές ακτές, αμφισβητώντας εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία και παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά αλιευτικά κινδυνεύουν με εμβολισμό ή και βύθιση από τους επικίνδυνους ελιγμούς των τουρκικών.  

Δεδομένου ότι οι παραπάνω προκλητικές ενέργειες:
α) Εμποδίζουν παράνομα την άσκηση αλιευτικής δραστηριότητας της Ελλάδας εντός των χωρικών της υδάτων, αμφισβητώντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ε.Ε.
β) Παραβιάζουν κατάφωρα τις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Τουρκία οφείλει να σέβεται ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
γ) Παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τη διαφύλαξη των θαλάσσιων αποθεμάτων από την υπεραλίευση,

ερωτάται η Επιτροπή:

– Πώς σκοπεύει να αντιδράσει για να προστατεύσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, που είναι και ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, από τις παράνομες δραστηριότητες των τουρκικών αλιευτικών σκαφών, τα οποία συνεπικουρούνται από την τουρκική ακτοφυλακή;
– Τί μέτρα προτίθεται να λάβει άμεσα στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Αλιείας προκειμένου να διαφυλάξει τον ελληνικό θαλάσσιο πλούτο και την προστασία του αλιεύματος;»

Facebook Comments

Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις απειλές της τουρκικής Κυβέρνησης κατά της Ελλάδας

0
99

13315362_10154285374447835_1508739088595437989_nΤην έντονη αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. κυρίας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μπεκίρ Μποζντάγ, με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών που είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής Κυβέρνησης τον Ιούλιο 2016.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου, οι οποίες παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας, που η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να σέβεται λόγω της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ζήτησε την άμεση και αυστηρή αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα και παράνομα για 97η ημέρα – χωρίς δικαστική κρίση – σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας οι δύο Έλληνες αξιωματικοί που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές την 1η Μαρτίου 2018.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Σε ένα παραλήρημα απαράδεκτων δηλώσεων, ο Τούρκος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μπεκίρ Μποζνταγ, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης της 15ης Ιουλίου 2016.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος αξιωματούχος στρέφεται κατά της απόφασης της Ελληνικής δικαιοσύνης για την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών μετά την παρέλευση του ανώτατου χρόνου κράτησης, αναφέροντας με θρασύτητα ότι η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες, όπως κάποιες άλλες χώρες προστατεύουν τρομοκράτες. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι πρόκειται οι τουρκικές αρχές να απαγάγουν τους πραξικοπηματίες στην ελληνική επικράτεια και να τους επιστρέψουν στην Τουρκία.

Δεδομένου ότι τέτοιου είδους προκλητικές δηλώσεις και απειλές από πλευράς της επίσημης τουρκικής ηγεσίας παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου, αλλά και τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη στιγμή μάλιστα που οι δύο Έλληνες αξιωματικοί εξακολουθούν να κρατούνται αυθαίρετα και παράνομα στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας για 97η ημέρα χωρίς δικαστική κρίση, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, προκειμένου να εγκαλέσει άμεσα την Τουρκία για τις κλιμακούμενες ανωτέρω προκλήσεις και να την επαναφέρει στην τάξη και στο σεβασμό του κράτους δικαίου, που η Τουρκία παρά την ευρωπαϊκή της προοπτική περιφρονεί εσκεμμένα και συστηματικά;».

Facebook Comments

Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στον Έβρο

0
99

001e6b98-4c39-499b-9bad-013b30702559Νέα κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με αφορμή το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικών ροών στην περιοχή του Έβρου και ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να συμπεριλάβει επιστροφές παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία.

H κυρία Βόζεμπεργκ ζητάει επίσης να πληροφορηθεί κατά πόσο η Τουρκία έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να μην ανοίξουν νέες θαλάσσιες ή χερσαίες οδοί παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ :

«Στην υπ’αριθμό E-007708/2016 απάντηση της Επιτροπής σε ερώτησή μου για την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι δεν θεωρεί αναγκαίο να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας στα σημεία διέλευσης των χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσφύγων που εντοπίστηκαν το Μάρτιο στην περιοχή του Έβρου ανερχόταν στους 1.658, ενώ τον Απρίλιο έφθασε τους 3.986. Επιπλέον, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου εντοπίστηκαν 660 νεοαφιχθέντες, με τις αρχές να υπογραμμίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των αφίξεων προσφύγων από την Τουρκία, μέσω των χερσαίων συνόρων, δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, η διαδρομή μέσω του Έβρου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κύρια οδό παράτυπης μετανάστευσης προς την ΕΕ, ερωτάται η Επιτροπή:

– Εξετάζει την πιθανότητα τροποποίησης των δεσμεύσεων της Τουρκίας, δυνάμει της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να συμπεριλάβει επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων που φθάνουν στην περιοχή του Έβρου;

– Έχει λάβει η Τουρκία όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να μην ανοίξουν νέες θαλάσσιες ή χερσαίες οδοί παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε.;

– Πόσοι παράτυποι μετανάστες επιστράφηκαν το 2017 στην Τουρκία, σύμφωνα με το διμερές πρωτόκολλο Ελλάδας-Τουρκίας; ».

Facebook Comments

Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για την αμφισβήτηση των θαλάσσιων συνόρων από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

0
99

Νέα αντίδραση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δεν δίστασε να αμφισβητήσει ευθέως την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας καθώς και την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, όπως αυτή καθορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο.    

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέθεσε κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την άμεση αντίδραση της Ε.Ε. στην επαναλαμβανόμενη παράνομη και προκλητική στάση της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να εγείρει αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και να απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

“Με τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών αμφισβητεί ευθέως και απροκάλυπτα την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διατεινόμενος ότι το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων στο Αιγαίο δεν καθορίζεται από κάποια διεθνή συμφωνία και ως εκ τούτου παραμένει ασαφές.

Οι συγκεκριμένες θέσεις του κ. Τσαβούσογλου, οι οποίες μάλιστα εκφράστηκαν επίσημα ενώπιον της τουρκικής βουλής, θέτουν υπό αίρεση για πολλοστή φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, κλιμακώνουν την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας περί ύπαρξης γκρίζων ζωνών στην περιοχή και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία αρνείται πεισματικά να υπογράψει και να κυρώσει παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ε.Ε.

Δεδομένου ότι η Τουρκία επιμένει σε κινήσεις και δηλώσεις έναντι της Ελλάδας που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, εγείροντας ευθέως αξιώσεις στην περιοχή του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθήκων και απειλώντας την εδαφική ακεραιότητα κράτους μέλους της Ε.Ε.,  ερωτάται η Επιτροπή:

– Ποια η αντίδρασή της στην επαναλαμβανόμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας;
– Πώς αξιολογεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας υπό το φως των εν λόγω προκλητικών ενεργειών σε βάρος της Ελλάδας;”

Facebook Comments