Κικίλιας: “προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του ιού”

“Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται η COVID στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία είχε εχθές 1.820 θανάτους. Ο υψηλότερος αριθμός σε ένα 24ωρο στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του ιού. Η Γερμανία καταγράφει καθημερινά πάνω από 1.000 θανάτους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε δύσκολη  θέση, η Ισπανία επίσης σε πίεση, η Γαλλία”.

Τόνισε ο Υπουργός Υγείας  Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση διαπ/νων συντακτών μαζί την Συντονίστρια Δ/ντρια της 7ης Πνευ/κής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία» & Πρόεδρο του ΚΕΣΥ Μ. Γκάγκα & τον υπεύθυνο για την εφοδιαστική αλυσίδα Ταξίαρχο Α. Περρή

Αναλυτικά:

Καλησπέρα σας. Είναι  μεγάλη χαρά που έχουμε σήμερα τη συνάδελφο, φίλη και Πρόεδρο του ΚΕΣΥ αλλά και μάχιμη γιατρό στο «Σωτηρία» την κυρία Μίνα Γκάγκα,  φυσικά τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τον Μάριο Θεμιστοκλέους- σήμερα έχουμε πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για το άνοιγμα μιας ακόμα ηλικιακής ομάδας στην πορεία του εμβολιασμού- και φυσικά τον Ταξίαρχό μας, επίλεκτο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα ήθελα κυρίες και κύριοι να πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, έχουν συμβάλει κομβικά στο κομμάτι της προσπάθειάς μας και της επιχείρησης του εμβολιασμού, ειδικά στο κομμάτι των logistics.

Κύριε Ταξίαρχε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ στο πρόσωπό σας για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, για αυτήν την στήριξη στην προσπάθειά μας.

 

Κυρίες και κύριοι, σήμερα έχουμε 509 κρούσματα. Αυτό σημαίνει 293 διασωληνωμένοι στη χώρα, δυστυχώς 25 νέοι θάνατοι και 29.455 τεστ τα οποία έγιναν. Σε επικοινωνία που είχα λίγο νωρίτερα με τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος εχθές ήταν 480 κρούσματα την ημέρα και η μέσα ηλικία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι τα 46 χρόνια.

Θέλω όμως να ακούσετε προσεκτικά ότι παρόλα τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500. Παρατηρείται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως τα 74 έτη.

Αυτά τα στοιχεία μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας: τη μάσκα, τις αποστάσεις, το αντισηπτικό, τους κανόνες αυτούς που μας ακολουθούν όλους αυτούς τους μήνες και που έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλοι και όλες να τηρούμε.

Ειδικά για τις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο, η παράκληση, η προτροπή για να τηρούμε τα μέτρα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία έχουμε στη χώρα 5.881 ενεργά κρούσματα. Τα 2.304 στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Και τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

Όπως σας είπα και ανακοίνωσα, οι διασωληνωμένοι είναι ακόμα ψηλά και περισσότεροι από 1.390 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας. Θέλω να προσέξετε ότι από τους περίπου 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ- COVID μειώνονται. Παραμένει κατειλημμένο το 50% των ΜΕΘ- COVID στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται η COVID στην Ευρώπη. Η Μεγάλη Βρετανία είχε εχθές 1.820 θανάτους. Ο υψηλότερος αριθμός σε ένα 24ωρο στη χώρα από την αρχή της πανδημίας.

Επίσης προβληματίζει το θέμα της μετάλλαξης του ιού. Η Γερμανία καταγράφει καθημερινά πάνω από 1.000 θανάτους. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε δύσκολη  θέση, η Ισπανία επίσης σε πίεση, η Γαλλία.

Και φυσικά δεν μπορώ να ξεχάσω- και ουδέποτε θα γίνει αυτό- ότι και εμείς έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα έχοντας χάσει μέχρι χθες 5.545 συνανθρώπους μας, κάτι το οποίο προσωπικά με στεναχωρεί και τονίζει τη σημασία της επαγρύπνησης.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε χαμηλή θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, 23η ανάμεσα σε 45 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά για εμάς κάθε θάνατος είναι ένα χτύπημα.

Μέχρι το εμβόλιο δεν είχαμε άλλο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από την πανδημία πέρα από τα μέτρα ατομικής προστασίας τα οποία ανέφερα πριν.

Τώρα, χάρη στις προσπάθειες της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας, έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.  Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι συμπληρώνοντας ένα χρόνο από την αρχή αυτής της πανδημίας στην Ευρώπη ζήσαμε και ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις από κάθε άποψη.

Έχοντας αυτή την εμπειρία και έχοντας ζήσει από κοντά νύχτα και μέρα τις προσπάθειες σε αυτή την πολύμηνη μάχη να μείνει υγιής όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, θέλω να σας πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος που φτάσαμε στην αρχή του τέλους αυτής της τεράστιας κρίσης της Δημόσιας Υγείας που είναι ο εμβολιασμός.

Είμαι πολύ υπερήφανος για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που και μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων, έδειξε μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη σε αντίθεση με κοινωνίες άλλων χωρών και έτσι δεν έχουμε τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που φοβόμασταν.

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό- πιο σημαντικό από ποτέ  καθώς ανοίγουμε σταδιακά κάποιες δραστηριότητες και αυξάνεται η κινητικότητα- να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα.

Νομίζω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας πρέπει να επαινούνται και αυτή η προσπάθεια όλων των συμπολιτών μας πρέπει να επιβραβεύεται.

Υπάρχει μια διαδικασία, η διαδικασία των εμβολιασμών, που παράλληλα με τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι τα «όπλα» μας με τα οποία θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες έτσι ώστε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Facebook Comments