Το ΕΚ ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την «αεροπειρατεία της Ryanair»

  • Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την αναγκαστική προσγείωση πτήσης στο Μινσκ και την κράτηση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Raman Pratasevich και της Sofia Sapega
  • Η «αεροπειρατεία της Ryanair» αποτελεί πράξη κρατικής τρομοκρατίας, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές
  • Η ΕΕ πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στους εμπλεκόμενους
  • Να ανασταλεί η συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα και στους Ολυμπιακούς του Τόκιο   
Το ΕΚ ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου Raman Pratasevich και της Sofia Sapega ©AP/Sergei Grits 

Το ΕΚ καλεί την ΕΕ να τιμωρήσει όσους εμπλέκονται στην αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ στις 23 Μαΐου και στην κράτηση του δημοσιογράφου Raman Pratasevich.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 626 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 36 αποχές, το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα την «αεροπειρατεία της Ryanair» και τη χαρακτηρίζει πράξη «κρατικής τρομοκρατίας», κάνοντας παράλληλα έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Raman Pratasevich και της Sofia Sapega, καθώς και όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία.

Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ πρέπει να διευρυνθεί

Το ΕΚ παροτρύνει το Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις στα πρόσωπα και τις οντότητες της Λευκορωσίας που εμπλέκονται τόσο στην εν λόγω αναγκαστική προσγείωση όσο και στις απαγωγές το συντομότερο δυνατόν.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να προχωρήσουν επειγόντως στην εφαρμογή της επόμενης δέσμης κυρώσεων κατά των προσώπων που συμμετείχαν ή διευκόλυναν τη νοθεία των εκλογών του περασμένου έτους στη Λευκορωσία, και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολούθησαν, αναφέρεται στο ψήφισμα. Οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι αστυνομικοί που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καταστολή θα πρέπει να περιληφθούν στον κατάλογο κυρώσεων, όπως επίσης και όσοι εργάζονται για την παραπληροφόρηση, τα μέσα ενημέρωσης, την προπαγάνδα και αξιωματούχοι που υποστηρίζουν το καθεστώς, όπως ο Marat Markov, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Raman Pratasevich που μεταδόθηκε στο κρατικό κανάλι ONT στις 2 Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την τάχιστη λήψη μέτρων οικονομικής και άλλης φύσεως που θα στοχεύουν βασικούς κλάδους στη βιομηχανία της Λευκορωσίας και ειδικότερα, στους τομείς του αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων, της ποτάσας, του χάλυβα και της επεξεργασίας ξύλου. Η χρηματοδοτική στήριξη του καθεστώτος πρέπει αυστηρώς να αποτραπεί, να απορριφθούν τυχόν νέες πιστώσεις προς τις τράπεζες της χώρας και να σταματήσουν οι επενδύσεις σε υποδομές ή οικονομικές επιχειρήσεις. Το ΕΚ τονίζει επίσης στο ψήφισμα ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ομόλογα ή οποιοδήποτε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται από τη Λευκορωσική κυβέρνηση και τους συνδεδεμένους με αυτήν δημόσιους οργανισμούς.

Η συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και διοργανώσεις πρέπει να ανασταλεί

Το ψήφισμα ζητά επίσης την αναστολή της συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα και διεθνείς εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν ακόμη την UEFA να καταργήσει τα δικαιώματα μετάδοσης του επικείμενου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος EURO 2020 από την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας TVR και να τα εκχωρήσει δωρεάν στην ανεξάρτητη Belsat TV.

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ένα ευρύ φάσμα άλλων θεμάτων που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας και θα είναι σύντομα διαθέσιμο εδώ.(10.06.2021)

Πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ. Josep Borrell την Τρίτη 8 Ιουνίου τη συνεχή συστημική καταστολή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία. Παρακολουθήστε τη συζήτηση στην ολομέλεια εδώ (πλήρης συζήτηση) και εδώ αποσπάσματά της.

Facebook Comments