Βραβείο Ζαχάρωφ 2019: οι φιναλίστ

0
556

Οι τρεις φιναλίστ για το φετινό Βραβείο Ζαχάρωφ, που ανακοινώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου είναι:

  • η Marielle Franco, ο αρχηγός Raoni και η Claudelice Silva dos Santos
  • The Restorers (οι αναστηλωτές)
  • ο Ilham Tohti.

 

Η Marielle Franco, Βραζιλιάνα ακτιβίστρια και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2018. Μεγάλωσε σε φαβέλα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου και διέμενε, ήταν φεμινίστρια και ήταν γνωστή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νεαρών μαύρων ανθρώπων, των γυναικών, των κατοίκων των φαβέλων και της ΛΟΑΤ κοινότητας. Ο ινδιάνος αρχηγός Ραόνι, μια εμβληματική φιγούρα του αγώνα κατά της αποψίλωσης στον Αμαζόνιο. Είναι ένας από τους μεγάλους ηγέτες του λαού Kayapo, εγκαταστάθηκε στην καρδιά του Αμαζονίου, και έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ιθαγενών και την προστασία του Αμαζονίου. Η Claudelice Silva dos Santos, Βραζιλιάνα περιβαλλοντολόγος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστή για τη στάση της απέναντι στους παράνομους ξυλοκόπους, κτηνοτρόφους και παραγωγούς άνθρακα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Praia-Alta Piranheira.

The Restorers (οι αναστηλωτές), μια ομάδα πέντε μαθητών από την Κένυα (Stacy Owino, Cynthia Otieno, Purity Achieng, Mascrine Atieno, Ivy Akinyi), η οποία έχει δημιουργήσει την εφαρμογή i-Cut, που βοηθά τα κορίτσια να αντιμετωπίσουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η εφαρμογή διευκολύνει τις γυναίκες να ζητήσουν βοήθεια, να βρουν ένα κέντρο διάσωσης ή να καταγγείλουν την πρακτική αυτή στις αρχές.

Ο Ilham Tohti, Ουιγούρος οικονομολόγος που αγωνίζεται για τα δικαιώματα της κοινότητας των Ουιγούρων της Κίνας. Προωθεί τον διάλογο και υποστηρίζει την εφαρμογή των νόμων της περιφερειακής αυτονομίας στην Κίνα. Το 2014, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι είχε επιδείξει αποσχιστικές τάσεις. Παρ ‘όλα αυτά, παραμένει μια φωνή μετριοπάθειας και συμφιλίωσης.

Πέρυσι, το βραβείο κέρδισε ο Ουκρανός σκηνοθέτης Όλεγκ Σέντσοφ.

Επόμενα βήματα

Η Διάσκεψη των Προέδρων, που αποτελείται από το πρόεδρο του ΕΚ Ντάβιντ Σασόλι και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, αποφασίζουν τον τελικό νικητή στις 24 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στο Στρασβούργο στις 18 Δεκεμβρίου.

 

Βραβείο Ζαχάρωφ

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το ΕΚ. Ιδρύθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα ή οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Facebook Comments