Βράβευση του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών  από την Ακαδημία Αθηνών

 

Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας απονεμήθηκαν τα βραβεία των Τάξεων Θετικών Επιστημών, Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και των Ιδρυμάτων Κ.&Ε. Ουράνη και Πέτρου Χάρη.

Το αργυρό μετάλλιο της Τάξης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών απονεμήθηκε στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, για την εικοσαετή  δημιουργική του δράση στην έρευνα, διδασκαλία και προώθηση των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών στον ισπανόφωνο κόσμο.

Το Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, που ιδρύθηκε το 1998 από το Ελληνικό Κράτος μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία, λειτουργεί ως συμβεβλημένο κέντρο του Πανεπιστημίου Γρανάδας. Διαθέτει μία από τις πλουσιότερες εξειδικευμένες βιβλιοθήκες του είδους της, εκτός Ελλάδας και Κύπρου, στους κόλπους της οποίας εντάσσονται προσωπικές βιβλιοθήκες επιφανών προσώπων, όπως του Κωνσταντίνου Τσάτσου, πρώτου προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση, αλλά και εξειδικευμένες, όπως αυτή της ισπανόφωνης ταξιδιωτικής λογοτεχνίας για την Ελλάδα, Βαλκανική Χερσόνησο, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Αγίους Τόπους. Διαθέτει επίσης πλούσιο ψηφιακό αρχειακό υλικό για τις σχέσεις Ελλήνων και Ισπανών κατά τους Νεότερους Χρόνους, και φωτογραφικό αρχείο για τα βυζαντινά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Η δραστηριότητα του Κέντρου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δράσεων, όπως τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων και πλήθος άλλων επιστημονικών συναντήσεων, και την υλοποίηση σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων: Νεοελληνική Λεξικογραφία (εκπόνηση μονογραφικών ελληνο-ισανικών και ισπανο-ελληνικών) , Αρχείο/Βάση δεδομένων ισπανικών πηγών για το Βυζάντιο και τη Νεότερη Ελλάδα, Αρχείο/Βάση δεδομένων των πηγών για τις βυζαντινοσλαβικές σχέσεις, Αρχείο/Bάση δεδομένων ελληνικών ιστοριογραφικών πηγών 4ου-7ου αιώνα, Αρχείο/βάση δεδομένων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, η παράδοση της ελληνικής μυθογραφίας και Ο Άγιος Γεώργιος στην υμνογραφία και στη δημοτική ποίηση. 

Η πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα, που αναπτύσσεται σε 14 εκδοτικές σειρές, που περιλαμβάνουν πρακτικά συνεδρίων, μελέτες για τον βυζαντινό και νεοελληνικό πολιτισμό, μεταφράσεις βυζαντινών και νεοελληνικών κειμένων, μεταφράσεις ισπανικών κειμένων που αναφέρονται στο Βυζάντιο και στη νεότερη Ελλάδα και Κύπρο, δίγλωσσα λεξικά κ. ά. Πολλές από αυτές προσφέρονται και σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του διαδικτύου και σε ελεύθερη πρόσβαση, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση του έργου του στην ερυνητική κοινότητα και ιδιαίτερα στη διάδοση της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας στον ισπανόφωνο κόσμο.

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η προσφορά του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών στη διδασκαλία στον χώρο των νεοελληνικών σπουδών στο εξωτερικό. Στην ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που διέρχονται οι νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό, όπου ολοκληρωμένες σπουδές έχουν απομείνει πλέον σε ελάχιστα πανεπιστήμια, η γόνιμη παρουσία του κάνει δυνατή την ύπαρξη σήμερα πτυχίων νεοελληνικών σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή και στην Σχολή Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, ενός από τα πλέον παλαιά και έγκυρα στο διεθνή χώρο. 

Το Κέντρο από την ίδρυσή του προσφέρει μαθήματα νέων ελληνικών και για το ευρύτερο κοινό, ενώ διοργανώνει επίσης θερινά μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, και λογοτεχνικής μετάφρασης, που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται στην πόλη της Δράμας, όπου συμμετέχουν φοιτητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.

Αναπτύσσει επίσης μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα με τη διοργάνωση εκθέσεων, συναυλιών , ρεσιτάλ ποίησης, κύκλους ελληνικού κινηματογράφου, θέατρο κ. ά. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να ανατρέξει κανείς στον καθημερινά ενημερωμένο ιστότοπό του (www.centrodeestudiosbnch.com/gr) ή στο facebook.

Facebook Comments