Λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης ΙΔΕΑ στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου

Με  επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021, τα εγκαίνια του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος της χρονιάς για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και του ΝΟΗΣΙΣ, της έκθεσης ΙΔΕΑ

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι: Prof. Mostafa Elfeki, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ambassador Nabila Makram, Υπουργός Μετανάστευσης της Αιγύπτου, η Α.Θ.Μ. Θεόδωρος Β΄, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, καθ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Prof. Abd El Aziz Konsowa, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, καθ. Μιχαήλ Σιγάλας, Πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ και ο καθ. Βασίλειος Κουκουσάς, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθ. Χρήστος Αραμπατζής, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία, με θέμα: “Ο μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η μαρτυρία ενός Βυζαντινού χειρόγραφου”.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τον Eng. Ayman Elsayed, Διευθυντή του Πλανηταρίου και Επιστημονικού Κέντρου της Βιβλιοθήκης και τον Θανάση Κοντονικολάου, Γενικό Διευθυντή του ΝΟΗΣΙΣ.

Η έκθεση αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και το ΝΟΗΣΙΣ, δημιουργώντας προσδοκίες για μακρόχρονη και συνεχή συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας. Είναι γέφυρα και ένωση δύο σημαντικών φορέων σε Αίγυπτο και Ελλάδα, για την ανάδειξη δύο από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της παγκόσμιας ιστορίας και εφαλτήριο της δικτύωσης για τη μεταφορά ακαδημαϊκής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ των οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Αίγυπτο.

 

Στη διάρκεια παρουσίας της έκθεσης στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θα συνδιοργανωθούν με το ΝΟΗΣΙΣ παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις που θα μεταδοθούν διαδικτυακά και από τους δύο φορείς

https://www.noesis.edu.gr/wp-content/uploads/2021/11/A5-flyers-03.jpg

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video των εγκαινίων στον σύνδεσμο

http://webcast.bibalex.org/cast/Details.aspx?ID=11581

Φωτογραφικό υλικό

https://www.noesis.edu.gr/idea-biblioteca-alexandrina-opening/

Θερμές Ευχαριστίες

Για την πραγματοποίηση των εγκαινίων χρειάστηκε η συνδρομή, στήριξη και πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης), του Προξενείου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια και των οργανώσεων της ελληνικής ομογένειας που δραστηριοποιούνται στην Αλεξάνδρεια και την Αίγυπτο γενικότερα.


Θερμές ευχαριστίες στους κ.κ.: Χρήστο Δήμα, Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, καθ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Αθανάσιο Β. Κοτσιώνη, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αντιγόνη Μακρυγιάννη και Μαρία Τζήκα, στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, στους συμμετέχοντες στη λαμπρή εκδήλωση των εγκαινίων κ.κ. Prof. Mostafa Elfeki, Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Ambassador Nabila Makram, Υπουργό Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Α.Θ.Μ. Θεόδωρο Β΄, Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Prof. Abd El Aziz Konsowa, Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, καθ. Βασίλειο Κουκουσά, Πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία και καθ. Χρήστο Αραμπατζή, του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΑ


Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία


Πρόκειται για μία σημαντική μεταφερόμενη έκθεση με σκοπό την προβολή του πολιτισμού της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Παρουσιάζει την εξέλιξη της ελληνικής σκέψης που δημιούργησε μια σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών πεδίων. Παράλληλα, πραγματεύεται όλα εκείνα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία έφεραν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο σε ένα παγκόσμια αναγνωρισμένο επίπεδο.

Η παραγωγή της έκθεσης αυτής έγινε από το ΝΟΗΣΙΣ με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η ΙΔΕΑ έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη , στο ΝΟΗΣΙΣ , στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην Αθήνα και στο Cultural and Congress Center Cnkarjev Com στη Λουμπλιάνα.

Ο σύγχρονος τρόπος παρουσίασης της έκθεσης και η χρήση νέων ψηφιακών μέσων, προκαλεί τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον κόσμο της αρχαίας ελληνικής επιστήμης και τεχνολογίας. Απευθύνεται κυρίως σε ομάδες νεανικού και σχολικού κοινού, οικογένειες και μη εξειδικευμένους επισκέπτες, αποτελώντας ένα πολιτιστικό γεγονός για όλους.

Με εύληπτο και ψυχαγωγικό τρόπο, μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τεχνολογικά επιτεύγματα 3.000-2.000 χρόνων και για επιστημονικούς τομείς, που έδωσαν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα και ανάγκες των ανθρώπων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και κινούμενες εικόνες (3D), αφηγήσεις αρχαίων προσώπων, ολογράμματα, ήχοι, μικρογραφίες και φυσικά μοντέλα τεχνολογικών ευρημάτων και ανακατασκευών πετυχαίνουν μια πολυδιάστατη ανασύσταση του αρχαίου κόσμου.

Συνολικά, η έκθεση πετυχαίνει την ολοκληρωμένη παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και επιστήμης, μέσα από μια πληθώρα ερμηνευτικών εργαλείων, που περιλαμβάνουν οπτικοακουστικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ, διαδραστικές εφαρμογές και εκθέματα-μακέτες.


Η παραγωγή της έκθεσης ΙΔΕΑ έχει γίνει από το ΝΟΗΣΙΣ με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Εικονική περιήγηση στην έκθεση από την παρουσίασή της στο ΝΟΗΣΙΣ

https://my.matterport.com/show/?m=5rHaUQEssAV

το βίντεο της παρουσίασης

https://www.youtube.com/watch?v=N7G8vgF8mhI

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2022 και είναι δωρεάν για το κοινό.

Υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Facebook Comments