Μπορούν τα video games να επηρεάσουν την όρασή σας;

0
1043

 

Τα video games είναι αδιαμφισβήτητα η πιο αγαπημένη ηλεκτρονική διασκέδαση κυρίως των νεαρών σε ηλικία ατόμων, αλλά κι όχι μόνο αυτών. Πολλοί ενήλικες πλέον αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην ψηφιακή ψυχαγωγία. Αυτοί που αφιερώνουν πολλές ώρες την ημέρα στο gaming έχουν και ανάλογες επιπτώσεις στην υγεία τους και πιο συγκεκριμένα στην υγεία των ματιών τους. Στην ιατρική επιστήμη το φαινόμενο είναι γνωστό ως CVS, Computer Vision Syndrome.

Τα συμπτώματα από την αφιέρωση ατελείωτων ωρών στο gaming είναι τα ίδια ακριβώς με τα προβλήματα που προκαλούνται από την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή την αλόγιστη χρήση οποιασδήποτε οθόνης. Αυτά είναι:

 • Θολή όραση.
 • Αίσθημα βάρους στο βολβό.
 • Χωρίς λόγο δάκρυα.
 • Ξηροφθαλμία.
 • Αίσθηση ξένου σώματος.
 • Κούραση και άλγος των οφθαλμών.
 • Δυσφορία.
 • Θολή όραση.
 • Πόνος στο κεφάλι.
 • Φωτοφοβία.
 • Ναυτία.
 • Τσούξιμο και
 • Ερυθρότητα.
 • Πόνο στον αυχένα και στους ώμους.

Τα Video games και οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην όραση!

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης δεν έφεραν μόνο νέους κινδύνους για την όραση. Κάποια από αυτά όχι μόνο δεν έβλαψαν την όραση, αλλά την διόρθωσαν και σε κάποιες περιπτώσεις έδωσαν εκπληκτικά οφέλη και την καλυτέρευσαν.

Στο McMaster University του Καναδά έδωσαν σε νεαρούς ανθρώπους που έπασχαν από συγγενή καταρράκτη να παίξουν για 40 ώρες σε διάστημα 30 ημερών το first-person shooter game ‘Medal of Honor’. Οι πάσχοντες με καταρράκτη προκειμένου να μην εθιστούν είχαν το δικαίωμα να ασχολούνται με το εν λόγω παιχνίδι όχι για πάνω από 2 ώρες την ημέρα.

Το αποτέλεσμα μόλις τελείωσε το πείραμα; Οι περισσότεροι από τους ασθενείς εκδήλωσαν πολύ σημαντική βελτίωση στην όρασή τους. Επειδή αυτά τα παιχνίδια απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά, αυξάνουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και απαιτούν παρακολούθηση αντικειμένων που διαρκώς κινούνται σε διάφορες κατευθύνσεις οι πάσχοντες άρχισαν να μπορούν να ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα πρόσωπα, να αντιλαμβάνονται την κατεύθυνση της κίνησης και να ξεχωρίζουν πολύ πιο αποτελεσματικά τους μικρούς χαρακτήρες από , προηγουμένως.

Το gaming ακόμη έχει αποδείξει ότι μπορεί να αυξήσει την δημιουργικότητα των νέων και σε κάποιες περιπτώσεις έχει θεραπεύσει και την αμβλυωπία. Μία ομάδα του Helen Willis Neuroscience Institute στο Berkeley University της Καλιφόρνια απέδειξε ότι, εάν τα παιδιά παίζουν video games με το ασθενές μάτι καλυμμένο μπορεί να αντιμετωπιστεί η αμβλυωπία τους. Η έρευνα οδήγησε στο συμπέρασμα ότι 40 ώρες παιχνιδιού ισούνται με 120 ώρες απλής όρασης. Το 30% των παιδιών – ασθενών παρουσίασαν εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας και οξύτητας της όρασής τους.

Ένα άλλο πείραμα επιχείρησε ο προπονητής μιας πανεπιστημιακής ομάδας μπέιζμπολ. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Riverside θέλησαν να εξακριβώσουν με ποιο τρόπο είναι δυνατό να εξασκηθεί η όραση. Ζήτησαν από τους μισούς παίκτες λοιπόν της ομάδας μπέιζμπολ να παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι σε 30 συνεδρίες των 25 λεπτών η κάθε μία. Οι αθλητές που πήραν μέρος στο πείραμα εκδήλωσαν αύξηση της οπτικής οξύτητάς τους κατά 30% περίπου και ταυτόχρονα εκδήλωσαν και αύξηση της ευαισθησίας στο κοντράστ. Η όρασή τους βελτιώθηκε, οι παίκτες δήλωσαν ότι έβλεπαν την μπάλα καλύτερα και μάλιστα από πολύ μακρινή απόσταση καθώς και ότι ένιωσαν καλύτερη την περιφερειακή τους όραση. Συν τοις άλλοις οι συμμετέχοντες στο πείραμα απέκτησαν τη δυνατότητα να διαβάζουν ένα κείμενο από απόσταση 20 μέτρων που σε άλλη περίπτωση ένας μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να το διαβάσει σε απόσταση μόλις 7,5 μέτρων.

Συμπέρασμα; Οι ενήλικες μπορείτε να απολαύσετε χωρίς τύψεις με μέτρο πάντα τα αγαπημένα σας ψηφιακά παιχνίδια και οι γονείς μπορούν να ‘’παρηγορηθούν’’ ότι οι ώρες που τα παιδιά τους αφιερώνουν σε τέτοιου είδους διασκεδάσεις δεν είναι πάντα ‘’καταστροφικές’’. Βέβαια οι ώρες που θα πρέπει να αφιερώνουμε σε αυτά τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και πάντα να φροντίζετε να κάνετε τα απαραίτητα διαλείμματα για τα μάτια!

Facebook Comments