Τρεις εταιρείες από τη Θεσσαλονίκη «έκλεψαν» τις εντυπώσεις στην Αθήνα

 

Μοναδικές σε παγκόσμιο επίπεδο εφαρμογές οργανικών ηλεκτρονικών παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του πρώτου υβριδικού γεγονότος αφιερωμένου στην Ψηφιακή Βιομηχανία που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο DivaniCaravelστην Αθήνα.

Το 10ο Συνέδριο και Έκθεση για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών, αποτέλεσε το πρώτο υβριδικό γεγονός αφιερωμένο στην Ψηφιακή Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών και πραγματοποιήθηκε παράλληλα με δια ζώσης συμμετοχή και με ηλεκτρονική (virtual,) μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συμμετοχής διακεκριμένων ομιλητών από βιομηχανικούς και ερευνητικούς φορείς από Ελλάδα, Ευρώπη , ΗΠΑ και Ασία.

Στη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου αναδείχθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις, τα προϊόντα και οι προοπτικές των καινοτόμων εταιρειών μελών του δυναμικού Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας HOPEA.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για το Συνέδριο αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, τα κέντρα καινοτομίας, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που στοχεύουν στο οικοσύστημα καινοτομίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. 

Μεταξύ των ομιλητών που τίμησαν με την παρουσία τους το 10ο Συνέδριο και Έκθεση για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Οργανικών Ηλεκτρονικών ο υφυπουργός Παιδείας καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης , ο οποίος απευθύνοντας χαιρετισμό στο Συνέδριο εξήρε την συμβολή των ελληνικών πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της καινοτομίας , την μεταφορά και την μετάδοση της γνώσης.

Επίσκεψη στην Έκθεση καινοτόμων προϊόντων , αλλά και χαιρετισμό απηύθυνε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην αν υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος , υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο των καινοτόμων εφαρμογών της νανοτεχνολογίας και ειδικότερα της βιομηχανίας των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο ΓΓ Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ και Πρόεδρος τουEnterpriseGreeceΓρηγόρης Δημητριάδης , αφού συνεχάρη τους διοργανωτές για την πετυχημένη εκδήλωση ,υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Νανοτεχνολογίας και ανέφερε τις στοχευμένες δράσεις που ήδη εφαρμόζονται για την στήριξη των Startupsκαι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας (HOPEA) και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, ανοίγοντας τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου , αναφέρθηκε στην Ψηφιακή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και την συμβολή της στην Πράσινη ανάπτυξη, στην συμβολή των ελληνικών φορέων ανάπτυξης αυτών των τεχνολογιών ,ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα οικοσύστημα που αξιοποιεί αυτές τις προσπάθειες, αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει στον ευρύτερο τομέα των νέων τεχνολογιών , της πράσινης και αειφόρου ανάπτυξης.

Ο HenriRaibenbachεκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Δίκτυα, τις Επικοινωνίες ,το Περιεχόμενο και την Τεχνολογία, ο οποίος αναφέρθηκε στα projectsκαι τις δραστηριότητες της ΕΕ σ αυτόν τον τομέα , αλλά και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσω του Horizonγια τα εκτυπωμένα και φορέσιμα (printedandwearable) ηλεκτρονικά και για τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται σε ιατρικές εφαρμογές.

Ο Αστέριος Χατζηπαραδείσηςπρ Διευθυντής Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και ΔράσεωνΈρευνας και Καινοτομίας της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας οποίος μίλησεγια τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις.

Εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καινοτομίας ανέλυσαν τα νέα δεδομένα της τεχνολογίας , αλλά και της αγοράς. Από την εταιρεία COATEMA οThomasKolbuschαναφέρθηκε σε διαδικασίες εκτύπωσης των οργανικών ηλεκτρονικών, εκπρόσωποι συνδέσμων επιχειρήσεων καινοτομίας και τεχνολογικών εφαρμογών, η Μαρία Καντά από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPEA, ο Γιώργος Μαρκατάτος από τον ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος) και ο Μανώλης Ζερβάκης από την HETIA (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναδυόμενων Τεχνολογιών)ανέλυσαν τις δραστηριότητες των φορέων.

Εντυπωσίασαν τα καινοτόμα προϊόντα

Εφαρμογές νανοτεχνολογίας, νανοϊατρικής και εύκαμπτων εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών εντυπωσίασαν τους επισκέπτες του πρώτου υβριδικού γεγονότος για την Ψηφιακή Βιομηχανία.

Την έκθεση επισκέφθηκαν ο Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα ArmitLugun, ο οποίος εντυπωσιάστηκε από τις καινοτόμες εφαρμογές που μετατρέπουν σε ενέργεια το φως,προφυλάσσοντας παράλληλα από την uvακτινοβολία, ο υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας του ΚΙΝΑΛ Γιάννης Ράπτης , ο οποίος ενημερώθηκε από τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη για τα νέα προϊόντα των καινοτόμων εταιρειών μελών του HOPEA , ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Αποστόλου, ο Βασίλης Φακίτσας από τον Δήμο Αθηναίων , ο Γιώργος Ανδρεαδάκης από τον Δήμο Χαλανδρίου, επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους όπως κατασκευές και ναυτιλία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση των καινοτόμων τεχνολογιών της ενέργειας και φωτισμού και τις εφαρμογές τους στις έξυπνες πόλεις , στη ναυτιλία, την αρχιτεκτονική, την μόδα κλπ

Χαιρετισμούς στις εργασίες του Συνεδρίου απέστειλαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Θόδωρος Καράογλου, η Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο βουλευτής Α Αθηνών της ΝΔ Άγγελος Συρίγος.

Στη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου αναπτύχθηκαν θέματα όπως:

 • Εύκαμπτα & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και Φωτονική

 • 3D Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά σε Λειτουργικά Προϊόντα και Λύσεις

 • Προηγμένα Υλικά, Ημιαγωγοί, Ηλεκτρόδια, Υλικά Υψηλού Φραγμού Μελάνια και Βιομελάνια

 • Πράσινη Ενέργεια με Ενεργειακά Αυτόνομα Συστήματα στην Ηλεκτρονική, τον Τουρισμό, τη Γεωργία , την Άμυνα κλπ

 • Ενέργεια και Φωτισμός για Έξυπνα Κτίρια και Ενεργειακά Αυτόνομα και Έξυπνα Θερμοκήπια

 • Κατασκευές και Διαδικασίες στα Εύκαμπτα Οργανικά &Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά

 • Έξυπνη και Πράσινη Μετακίνηση, Αυτοκινητοβιομηχανία

 • Έξυπνες Πόλεις, Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)

 • Έξυπνα Υφάσματα, Μόδα και Φορέσιμες Τεχνολογίες

 • Υγεία, Αισθητήρες και Βιοαισθητήρες σε Wearables, ΙοΤ, Υγεία, Γεωργία

 • Έξυπνη Συσκευασία και Ασφάλεια

 • Συστήματα Αυτοματισμού και Ρομποτικής για Κατασκευές Μηδενικών Σφαλμάτων

 • Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά και Αυτοματισμοί

 • Εργαλεία για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Βιομηχανίας και την Κυκλική Οικονομία

 • Σύνδεσμοι και Clusters στα Εύκαμπτα & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά Παγκοσμίως

 • Επιχειρηματικές Δραστηριότητες στα Εύκαμπτα & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά

 • Ευκαιρίες Χρηματοδότησης & Εμπορικής Αξιοποίησης.

Στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου 12 και 13 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο DivaniCaravel παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα η έξυπνη ελληνική στάση λεωφορείου, η οποία κατασκευάστηκε από την ελληνική εταιρεία OrganicElectronicTechnologies. Η στάσηείναι ενεργειακά αυτόνομη και είναι εξοπλισμένη με εκτυπώσιμα οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία καλύπτουν τον καμπυλωτό θόλο της στάσης , παράγοντας ενέργεια από το διάχυτο φως. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στους επιβάτες να προφυλάσσονται από τις UV υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, να φορτίζουν το κινητό τους τηλέφωνο όσο περιμένουν το λεωφορείο , έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις θύρες USB.

 • Η εταιρεία BLNANOBIOMED παρουσίασε υψηλής προστασίας μάσκες , οι οποίες με τη χρήση νανοτεχνολογίας μπορούν να δεσμεύουν τον αόρατο εχθρό που σε μέγεθος δεν ξεπερνά τα 140 νανόμετρα!

 • Μεταξύ των προϊόντων που εκτέθηκαν στο πλαίσιο του 10ΟΥ Συνεδρίου και Έκθεσης για τη Βιομηχανία των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Οργανικών Ηλεκτρονικών παρουσιάστηκαν τα καλλυντικά αντισηπτικά της BLNanobiomed , τα οποία περιέχουν νανοσωματίδια μαστίχας ,με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ιδιαίτερο άρωμα .

Διαγωνισμός νεοφυών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι του διήμερου Συνεδρίου αποτέλεσε ο διαγωνισμός παρουσιάσεων μεταξύ startupεταιρειών . Οι εταιρείες OrganicElectronicTechnologies που εκτυπώνει ενέργεια , η Depiaπου δημιουργεί λογισμικό για κτιριακές εφαρμογές , και η BLNanobiomedπου παράγει εφαρμογές νανοϊατρικής , κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα αντίστοιχα βραβεία παρουσίασης. Και οι τρεις εταιρείες μέλη του δυναμικού Συνδέσμου Οργανικών Ηλεκτρονικών και Εκτυπωμένης Ενέργειας (HOPEA) , έχουν έδρα τους τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνει με τον ουσιαστικότερο τρόπο τις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού της Μακεδονίας. Και οι τρείς εταιρείες «ξεπήδησαν» και αναπτύχθηκαν μέσα στην οικονομική κρίση, πετυχαίνοντας σημαντικές συνεργασίες από όλο τον κόσμο , αναπτύσσοντας σειρά καινοτόμων προϊόντων και αποδεικνύοντας ότι το braindrainμπορεί να αντιστραφεί και να κερδηθεί.

Facebook Comments