Ενεργοί Πολίτες Νέου Ψυχικού -Φιλοθέης –Ψυχικού: Όχι στη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Η σχετική ανακοίνωση:

Η Δημοτική Παράταξη «ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ Νέου Ψυχικού-Φιλοθέης-Ψυχικού» στηρίζουν την καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και δηλώνουν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία του κοινού Αναπτυξιακού Οργανισμού των Δήμων Ψυχικού – Φιλοθέης και Παπάγου – Χολαργού, με την επωνυμία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΘΕΗΣ –ΨΥΧΙΚΟΥ Α.Ε.» και με διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», η ίδρυση του οποίου εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των δύο δημοτικών συμβουλίων.

Εκτιμούμε πως η ίδρυση και η λειτουργία του Αναπτυξιακού Οργανισμού είναι ένα ακόμα ρουσφετολογικό εργαλείο στα χέρια των δημοτικών αρχών των δύο δήμων, αφού η διοίκησή του θα μπορεί αφενός να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εκτός των ελεγκτικών διαδικασιών του Α.Σ.Ε.Π., αφετέρου να αναθέτει μελέτες ακόμα και έργα σε ημέτερους.

Δηλώνουμε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά τις αποφάσεις και διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν προς το συμφέρον των δημοτών.

Παραθέτουμε την καταγγελία του σωματείου των εργαζομένων του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού την οποία και στηρίζουμε.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ – ΨΥΧΙΚΟΥ

Ψυχικό, 22-4-2021

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

Ως εργαζόμενοι του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού θεωρούμε καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε, εκτός των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των εργαζομένων, και τις θέσεις εργασίας, που θα πρέπει να είναι μόνιμες, βάσει της συνταγματικής επιταγής, αλλά και να καλύπτουν τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο πληρώνει φόρους για να έχει ανταπόδοση σε υπηρεσίες.

Οι Δήμοι, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, θα πρέπει να είναι στελεχωμένοι και να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα (οχήματα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, απορριμματοφόρα οχήματα κ.τ.λ.), καθώς και τον σωστό προγραμματισμό των εργασιών. Επομένως, δουλειά των εργαζομένων είναι να παρέχουν τις

υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και δουλειά των αιρετών είναι να φροντίζουν για την διασφάλιση των Συνταγματικών Επιταγών (εξάλλου ορκίζονται για αυτό) και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου που τους εξέλεξε.

Με μεγάλη απογοήτευση διαβάσαμε στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» την αναρτημένη υπ’ αριθμ. 57/7-4-2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλοθέης – Ψυχικού (ΑΔΑ: ΨΥΠ6ΩΗ8-ΔΔΥ) με την οποία συστήνεται «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΩΝ ΠΑΠΑΓΟΥ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΟΘΕΗΣ –ΨΥΧΙΚΟΥ Α.Ε.» και με διακριτικό τίτλο «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Δηλαδή, ο δημόσιος χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που σκοπός της, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι η προστασία του τοπικού δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου η παροχή των δημοσίων αγαθών, όπως Καθαριότητα, Πράσινο, Ηλεκτροφωτισμός, Ανακύκλωση, μετεξελίσσεται σε κερδοσκοπικό θεσμό, με όρους αγοράς.

Οι νέες Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες δημιουργούνται για να υποστηρίξουν τις σκοπίμως υποστελεχωμένες και απαξιωμένες Δημοτικές Υπηρεσίες, που πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους καθήκοντα.

Μέσω των οργανισμών αυτών έρχεται η πλήρης εκχώρηση αρμοδιοτήτων (αρχικά τεχνικών) στους ιδιώτες και η οριστική υποβάθμιση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αλλά και του περιβάλλοντος.

Αντί οι Δημοτικές Διοικήσεις να τις αναβαθμίσουν, να τις εκσυγχρονίσουν και να τις χρηματοδοτήσουν, παρουσιάζουν ως «μεσσία» την ίδρυση και λειτουργία των νέων Ανωνύμων Εταιρειών, αυξάνοντας το κόστος εκτέλεσης των έργων, καταργώντας κάθε μελλοντική πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, παρακάμπτοντας όλες τις ελεγκτικές νόμιμες διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π. και προβαίνοντας σε προσλήψεις προσωπικού με χαμηλές αποδοχές για τους εργαζομένους, τους οποίους εγκλωβίζουν σε συμβάσεις μερικών μηνών ή και ημερών, ανάλογα με τις ανάγκες των εταιρειών.

Όπως έχει καταδείξει η πρακτική αυτή κατά το παρελθόν, τέτοιου είδους εταιρείες παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, ωφελούν μόνο τους εργολάβους και όσους συνεργάζονται μαζί τους, δεν υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στα οικονομικά τους, καταλήγουν σε χρεοκοπία, αφού έχει προηγηθεί η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ουδέποτε κάποιος καταδικάστηκε, ούτε και λογοδότησε στον λαό για την σπατάλη των φόρων που πληρώνει ο απλός φορολογούμενος πολίτης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στη δημιουργία και λειτουργία μιας τέτοιας μορφής, Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α. στο Δήμο μας.

Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού δηλώνει αποφασισμένο να προασπίσει τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να αγωνιστεί για τις κατακτήσεις των εργαζομένων και το συμφέρον των δημοτών.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις μας, μαζί με την Ομοσπονδία μας ΠΟΕ ΟΤΑ, θα είναι μαζικές και δυναμικές για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών.

Αγωνιζόμαστε, ως εργαζόμενοι με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους, αλλά και ως πολίτες που επιθυμούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης για όλους τους Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να παραδώσουμε στους επόμενους εργαζομένους τουλάχιστον κάτι καλύτερο από αυτά που βρήκαμε εμείς.

Καλούμε τους αιρετούς να αναλογιστούν ποιος είναι ο ρόλος τους και τι παρακαταθήκη θα αφήσουν τελικά.

 

Για τους λόγους αυτούς, ζητάμε / διεκδικούμε:

  • Την ακύρωση της απόφασης σύστασης και λειτουργίας της Ανώνυμης Αναπτυξιακής Εταιρείας στο Δήμο μας
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ.
  • Την μονιμοποίηση των εργαζομένων που καλύπτουν επί σειρά ετών πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιπλέον οικονομικούς πόρους για την κάλυψη των πολλών και μεγάλων αναγκών της.

Καλούμε τους κατοίκους – δημότες να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα μας, ώστε να μην πληρώνουν περισσότερα τέλη για χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, που θα καταλήγουν στις τσέπες των ιδιωτών εργολάβων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

Λιτσός Γεώργιος (Πρόεδρος)

Μούτσιος Γεώργιος (Αντιπρόεδρος)

Καλλός Δημήτριος (Γεν. Γραμματέας)

Μακρυγιώργου Νικολέττα (Ταμίας)

Χριστοφορίδης Παναγιώτης (Έφορος)

Κουφίου Ευδοξία (μέλος)

Σάννης Ιωάννης (μέλος)

Ζούλη Φλώρα (μέλος)

Τζάμος Χρήστος (μέλος)

Facebook Comments