Κοσμοσυρροή στην αγορά – Με μάσκες στα μαγαζιά, χωρίς αποστάσεις στους δρόμους

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, τα εμπορικά καταστήματα εξυπηρέτησαν και την Κυριακή τους καταναλωτές. Στους δρόμους πάντως οι αποστάσεις ήταν δύσκολο να τηρηθούν με τόσο κόσμο. Συνεχείς ήταν οι έλεγχοι της δημοτικής αστυνομίας για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων. Επίσης, οχήματα της δημοτικής αστυνομίας μέσω του ηχογραφημένου μηνύματος, υπενθύμιζαν στους πολίτες πως πρέπει να κρατούν τις αποστάσεις.

Αρκετοί πολίτες λόγω της μεγάλης αναμονής έκαναν κατάχρηση του δίωρου που τους παρέχεται για να ψωνίσουν, γεγονός που επαναφέρει τη συζήτηση για κόφτη στα SMS.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κάτια Αντωνιάδη, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για τα μηνύματα στο 13033 ουσιαστικά είναι μια εφαρμογή η οποία δέχεται το κωδικοποιημένο μήνυμα: κωδικός μετακίνησης, κενό, ονοματεπώνυμο, κενό, διεύθυνση κατοικίας. Το απαντητικό μήνυμα είναι αυτοματοποιημένο, προστίθεται ουσιαστικά η λέξη «μετακίνηση» στο ίδιο το μήνυμα που στείλαμε εμείς.

Γι’ αυτό και δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα στο 13033 εάν είναι ενεργοποιημένη η φραγή SMS σε 5ψήφια, από τις ρυθμίσεις του κινητού.

Όπως εξηγούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έχει αναλάβει να κατασκευάσει την «πλατφόρμα», ούτε «κόφτης» υπάρχει, ούτε ανάλυση των δεδομένων γίνεται. Το 13033 δημιουργήθηκε κυρίως για να διευκολυνθούν οι πολίτες από το να τυπώνουν χαρτιά και φόρμες.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασίας δεδομένων και ιδιωτικότητας τα δεδομένα των χρηστών διαγράφονται μετά την αποστολή μηνύματος. Τα δεδομένα τηρούνται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για το χρονικό διάστημα από την αποστολή του γραπτού μηνύματος του πολίτη στο 13033 και μέχρι την απάντηση που λαμβάνει ο πολίτης.

Όταν ο πολίτης λαμβάνει την απάντηση στο κινητό του τα προσωπικά του δεδομένα είτε διαγράφονται είτε ανωνυμοποιούνται και τηρούνται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.

Θα είναι καταστροφικό για όλους ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό lockdown» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχολιάζοντας τις ουρές και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε χθες Σάββατο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Πρέπει ο καθένας να δείξει αυτοπειθαρχία, να σεβαστεί τον εαυτό του. Μην νομίζει ότι με τα επαναλαμβανόμενα SMS κοροϊδεύει το κράτος, τον εαυτό του κοροϊδεύει» τόνισε κ. Σταμπουλίδης.

Ανέφερε ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά εκτός από σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει δυναμική στην αγορά και ότι η αύξηση πωλήσεων, κυρίως σε υποδήματα και ρούχα ξεπερνάει το 30%.
Οι επιχειρήσεις άνοιξαν αλλά μπορούν να κάνουν και χρήση των μέτρων στήριξης, και της επιστρεπτέας και των αναστολών, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Κάτια Αντωνιάδη

Facebook Comments