Κώστας Γκαβογιάννης: “Διαφάνεια, ειλικρίνεια, νομιμότητα”

0
119

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης:

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος προκειμένου να αποφύγει να απαντήσει στην ουσία του θέματος της μαύρης εργασίας στο Παυσίλυπο, δημιούργησε τεχνητή ένταση και ψέλλισε ορισμένα μισόλογα για το ζήτημα. Αυτά τα μισόλογα μαρτυρούν πολλά για τον τρόπο σκέψης και αντίδρασής του, κάτι που με οδήγησε σε πρόσφατη παρέμβασή μου να επισημάνω: “Η θεωρία περί ενστάσεως, δεν αναιρεί το γεγονός του προστίμου, ίσα ίσα το επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, γιατί αν δεν υπήρχε πρόστιμο, δεν θα υπήρχε ένσταση (που είναι αναμενόμενη και λογική αντίδραση από πλευράς Δήμου), δεν θα υπήρχε θέμα δηλαδή”.

Ας δούμε τι έχει συμβεί. Στις 12 Μαρτίου επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ για ανασφάλιστο (αδήλωτο δηλαδή) εργαζόμενο στο Παυσίλυπο και επιπλέον 790,092 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές τριμήνου του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Τόσο στο σάλο και στο θέμα που προκλήθηκε εξαιτίας της συγκεκριμένης παρανομίας, όσο και στα ερωτήματα που εγώ ο ίδιος έθεσα δημόσια η απάντηση του Δημάρχου ήταν απόλυτη σιωπή. Σιωπή για να ξεχαστεί και να περάσει το θέμα ανώδυνα. Βλέποντας όμως ότι η σιωπή σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν ήταν αρκετή, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απάντησε με φωνές και απειλές. Βλέπετε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ Σβάρνας “τόλμησε” να ρωτήσει…

Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος να απαντήσει με ειλικρίνεια, να ζητήσει μια συγγνώμη και να πει ότι προσπαθεί να το διορθώσει, απείλησε έμμεσα τον κ. Σβάρνα λέγοντας αν ο ίδιος είναι βέβαιος ότι ισχύει αυτό και αν μπορεί να το αποδείξει στο Δικαστήριο. Τον απείλησε με μήνυση δηλαδή. Γιατί βλέπετε πέρα από φωστήρας, εξυφαίνει και ένα νέο προσόν. Του δικομανούς (αναρωτηθείτε αν αυτή η νέα του τάση είναι τυχαία ή σχετίζεται με κάτι – κάποιον άλλο). Συνεχίζοντας με ύφος χιλίων καρδιναλίων και δήθεν νευριασμένος και θιγμένος απ’ το όλο ζήτημα δήλωσε ότι ο Δήμος έχει προσφύγει έναντι του προστίμου, λέγοντας “θα δούμε αν είναι έτσι τα πράγματα”, υπονοώντας ότι κάποιοι απ’ το ΠΕΚΑ Θεσσαλίας επειδή βαρέθηκαν πήγαν το Παυσίλυπο και άρχισαν να μοιράζουν πρόστιμα, έτσι για να περάσει η ώρα τους.

Πρώτον ο κ. Σβάρνας και κανένας κ. Σβάρνας δεν είναι ΙΚΑ για να αποδείξει κάτι. Είναι υποχρεωμένος όμως, όταν κάνει σωστά τη δουλειά του από τη θέση του Δημοτικού Σύμβουλου, να ρωτήσει για κάτι που το απέδειξε το ΙΚΑ με το πρόστιμο.

Δεύτερον, η προσφυγή είναι μια φυσιολογική αντίδραση του Δήμου και υπόδειξη του ίδιου του ΠΕΚΑ Θεσσαλίας που έκανε τους ελέγχους. Στο χαρτί του προστίμου σημειώνει πως υπάρχει δικαίωμα προσφυγής εντός προθεσμίας 60 ημερών. Δεν ανακάλυψε την Αμερική ο Δήμαρχος λοιπόν.

Εκείνο που έκανε εντύπωση όμως ήταν πως παρόλο τον “ξέφρενο εκνευρισμό” υπήρχε η σιγουριά πως θα κερδίσει ο Δήμος την προσφυγή. Σιγουριά πριν ακόμη εκδικαστεί και ασυνήθιστη βεβαιότητα.

Προσωπικά για το θέμα έχω ακούσει κάτι ψιθύρους για έξωθεν “παρεμβάσεις” ώστε να κερδηθεί η υπόθεση να σβηστεί το πρόστιμο εντελώς. Πολλούς ψιθύρους. Αυτούς τους “ψιθύρους” τους ακούω καιρό τώρα και ήδη έχω αρκετά στοιχεία. Δεν έγραψα τυχαία σε προηγούμενη παρέμβασή μου το ακόλουθο:

“Χρήσιμος ηλίθιος είναι εκείνος που δεν έμαθε τίποτα απ’ το πρώτο ατόπημα και προσπαθεί “κατόπιν συμβουλών” να το διορθώσει με νέες μεθοδεύσεις.” Δεν το έγραψα καθόλου τυχαία και καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό πολλοί.

Στο ίδιο έγγραφο του προστίμου υπάρχει υπόδειξη του τρόπου μείωσης του προστίμου. Διαυγής και ξεκάθαρη υπόδειξη. Ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα θα προσλάβει το συγκεκριμένο άτομο θα μειώνεται και το πρόστιμο. Ας την ακολουθήσει ο κ. Δήμαρχος.

Στα ερωτήματα που τέθηκαν και δεν απάντησε, περιμένοντας πρώτα να κερδίσει την ένσταση ώστε να βγει “στον αφρό” υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν νέα ερωτήματα, με αποδείξεις φυσικά, για τους “ψιθύρους” και τότε θα πρέπει να απαντήσουν περισσότεροι.

Προσωπικά θα επιθυμούσα να μην είχε συμβεί τίποτα απ όλα αυτά και να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν οι τσέπες των δημοτών με τα χρήματα του προστίμου. Θα επιθυμούσα να μη διασύρεται ο Δήμος με τέτοιες παράνομες ενέργειες και θα επιθυμούσα να μη διασυρθεί εκ νέου από τους “ψιθύρους”.

Αυτά όμως πετυχαίνονται με της εφαρμογή του ακόλουθου τρίπτυχου. Διαφάνεια, ειλικρίνεια, νομιμότητα.

Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

Facebook Comments