Νέος δορυφόρος παρακολούθησης της στάθμης της θάλασσας  στον αέρα

Μετά την απογείωση τον περασμένο Νοέμβριο και περισσότερο από έξι μήνες πέρασε προσεκτικά βαθμονομώντας την πιο προηγμένη αποστολή αφιερωμένη στη μέτρηση της αύξησης της στάθμης της θάλασσας, ο Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich είναι τώρα λειτουργικός – πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα του είναι διαθέσιμα στους ερευνητές για το κλίμα, τις προβλέψεις καιρού των ωκεανών και άλλους χρήστες δεδομένων.

Η Sentinel-6 είναι μία από τις  αποστολές copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η εφαρμογή της είναι αποτέλεσμα εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ESA, Eumetsat, NASA και NOAA, με τη συμβολή της γαλλικής διαστημικής υπηρεσίας CNES. Η αποστολή περιλαμβάνει δύο πανομοιότυπους δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν με διαφορά πέντε ετών: τον Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich που εκτοξεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2020 και τον Copernicus Sentinel-6B, ο οποίος θα εκτοξευθεί το 2025.

“Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί βασικό δείκτη της κλιματικής αλλαγής, επομένως η ακριβής παρακολούθηση του μεταβαλλόμενου ύψους της επιφάνειας της θάλασσας εδώ και δεκαετίες είναι απαραίτητη για την επιστήμη του κλίματος, για τη χάραξη πολιτικής και, τελικά, για την προστασία της ζωής όσων βρίσκονται σε περιοχές χαμηλού κινδύνου.

Improvement of Sentinel-6 significant wave height with respect to Jason-3
Βελτίωση του σημαντικού ύψους κύματος Sentinel-6 σε σχέση με τον Jason-3

Χρησιμοποιώντας την τελευταία τεχνολογία υψομέτρου ραντάρ, που αναπτύχθηκε από την ESA, αυτή η νέα αποστολή θα προωθήσει τη μακροπρόθεσμη καταγραφή των μετρήσεων ύψους της επιφάνειας της θάλασσας που ξεκίνησε το 1992 από τον δορυφόρο Topex-Poseidon Γαλλίας-ΗΠΑ και στη συνέχεια τη σειρά δορυφορικών αποστολών Jason.

Ο Sentinel-6 Michael Freilich θα πάρει σύντομα τη σκυτάλη και θα επεκτείνει αυτό το σύνολο δεδομένων – ένα σύνολο δεδομένων που είναι το «χρυσό πρότυπο» για τις κλιματικές μελέτες.

Η Julia Figa Saldana, διευθύντρια προγράμματος υψομέτρου ωκεανών στο Eumetsat, δήλωσε: «Πετάμε τον Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich στην ίδια τροχιά με την τρέχουσα αποστολή αναφοράς υψομέτρου, Jason-3, τους τελευταίους έξι μήνες, έτσι ώστε οι δορυφόροι να έχουν την ίδια “θέα” του ωκεανού.

«Ειδικοί από όλο τον κόσμο έχουν συνεργαστεί εντατικά τους τελευταίους έξι μήνες, παρά τους περιορισμούς στον χώρο εργασίας που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, για να διασταυρώσουν τα δεδομένα τους με ακρίβεια. Τα δεδομένα υποβάλλονται τώρα σε επεξεργασία στο Eumetsat στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, από όπου ελέγχεται επίσης ο δορυφόρος, και από όπου τα δεδομένα δημοσιεύονται στους χρήστες πρόγνωσης των ωκεανών και των καιρικών συνθηκών.”

Improvement of Sentinel-6 range noise with respect to Jason-3
Βελτίωση του θορύβου εύρους Sentinel-6 σε σχέση με τον Jason-3

Ο Craig Donlon, επιστήμονας αποστολής Sentinel-6 της ESA, δήλωσε: «Χτίζοντας σε μια μακρά σειρά αποστολών υψομετρητή ευρωπαϊκής κληρονομιάς διπλής συχνότητας, ο υψομετρητής Poseidon-4 του Sentinel-6 σχεδιάστηκε για να φέρει νέες υψηλής ανάλυσης μετρήσεις ραντάρ συνθετικού διαφράγματος ku-band στη σειρά χρόνου αναφοράς υψομέτρου.

“Για να διαχειριστεί τη μετάβαση από τις μετρήσεις χαμηλότερης ανάλυσης του Jason-3 στα προϊόντα υψηλής ανάλυσης του Sentinel-6 με αυτοπεποίθηση, το Poseidon-4 αποκτά ταυτόχρονα και τις δύο συμβατικές μετρήσεις χαμηλής ανάλυσης με μετρήσεις ραντάρ συνθετικού διαφράγματος υψηλής ανάλυσης. Τα προϊόντα υψηλής ανάλυσης θα είναι διαθέσιμα αργότερα αυτό το έτος. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που βλέπουμε ότι τα δεδομένα από το Sentinel-6 δείχνουν εξαιρετικές επιδόσεις με βάση την επικύρωση από ανεξάρτητες μετρήσεις στο έδαφος.”

Η Μόνιμη Εγκατάσταση Βαθμονόμησης Υψομετρικής στην Κρήτης φιλοξενεί έναν αναμεταδότη (CND1) που είναι το κλειδί για αυτή την επικύρωση, εξασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα χαμηλής ανάλυσης του Sentinel-6 είναι τα ίδια με αυτά του Jason-3. Ο αναμεταδότης λαμβάνει το σήμα ραντάρ Sentinel-6, το οποίο ενισχύεται και μεταδίδεται πίσω στο δορυφόρο παρέχοντας μια καλά χαρακτηρισμένη εξωτερική πηγή βαθμονόμησης.

Ο Δρ Donlon εξήγησε, “Οι μετρήσεις από τον αναμεταδότη CDN1 δείχνουν ότι η απόλυτη διαφορά μεταξύ των μετρήσεων από Sentinel-6 και Jason-3 είναι μικρότερη από 2 mm, η οποία είναι αξιοσημείωτη για δύο ανεξάρτητους δορυφόρους που λειτουργούν σε υψόμετρο 1330 χιλιομέτρων.

“Ο καθορισμός των διαφορών μεταξύ Sentinel-6 και Jason-3 είναι σημαντικός για να διατηρηθεί η σταθερότητα στη σειρά χρόνου αύξησης της στάθμης της θάλασσας από τη δορυφορική υψομετρική με χαμηλές αβεβαιότητες”.

Play

$video.data_map.short_description.content

Φρουρός-6 και Jason-3 δίδυμο
Πρόσβαση στο βίντεο

Η Nadya Vinogradova-Shiffer, επιστήμονας προγράμματος της NASA για το Sentinel-6 Michael Freilich, δήλωσε:

«Η κυκλοφορία αυτών των δεδομένων σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής της δορυφορικής υψομετρίας των ωκεανών για την επιστημονική κοινότητα της NASA και τη διεθνή επιστημονική ομάδα τοπογραφίας ωκεανών, η οποία είναι ενθουσιασμένη, έτοιμη και πρόθυμη να επεκτείνει σχεδόν τρεις δεκαετίες ανακαλύψεων στην επιστήμη των ωκεανών και του κλίματος. ”

Από τις 22 Ιουνίου 2021, στο κοινό διατίθενται δύο ροές δεδομένων ύψους θάλασσας-επιφάνειας χαμηλής ανάλυσης. Το πρώτο είναι διαθέσιμο μέσα σε λίγες ώρες από τη συλλογή του Υψομετρητή Ποσειδώνα-6 και το δεύτερο ρεύμα έρχεται λίγες μέρες μετά την απόκτησή του. Η διαφορά στο πότε τα προϊόντα καθίστανται διαθέσιμα εξισορροπεί την ακρίβεια με την επικαιρότητα παράδοσης για εργασίες όπως η πρόβλεψη του καιρού ή η συμβολή στην παρακολούθηση του σχηματισμού τυφώνων.

Η τρίτη ροή δεδομένων, η οποία πρόκειται να διανείμει αργότερα αυτό το έτος ή στις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι η πιο ακριβής.

Ο Διευθυντής Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Matthias Petschke, δήλωσε: «Η προετοιμασία της ανθεκτικότητάς μας και η προσαρμογή μας στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα τις επόμενες δεκαετίες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Από τα σενάρια που δημοσιεύθηκαν το 2015 για το Cop21, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο. Θα επηρεάσει τις ακτές της ΕΕ  τις επόμενες δεκαετίες, αυτό είναι σίγουρο, και αυτό είναι κρίσιμο για ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

“Οι αποστολές jason, στο παρελθόν, και τώρα copernicus Sentinel-6, είναι μοναδικές λύσεις για να μας δώσουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με αυτή την τάση, παρατηρώντας και παρακολουθώντας την με ακρίβεια, καθώς επίσης αποκαλύπτοντας αυτή την ανησυχητική επιτάχυνση της αύξησης”.

Facebook Comments