Πέτρος Δούκας:Η Σπάρτη πρώτη δημιούργησε πολίτευμα βασισμένο σε θεσμούς που αποδέχονταν όλοι

0
69

Η ομιλία του Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα ,στη σειρά University of Nottingham Sparta Online discussion series:

Μετάφραση στα Ελληνικά της σύντομης παρουσίασής μου στη σειρά University of Nottingham Sparta Online discussion series, με την Chryssanthi Gallou και Steve Hodgkinson (Nottingham), Paul Cartledge (Cambridge) και με την Πρέσβειρα της Βρετανίας Kate Smith!

Περίληψη:

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, στη Σπάρτη γεννήθηκαν και ξεπετάχτηκαν οι παρακάτω ιδέες και οι παρακάτω θεσμοί (χάρις στην σοφία και επινοητικότητα του μεγαλύτερου νομοθέτη όλων των εποχών – του Λυκούργου)!

Η Σπάρτη πρώτη δημιούργησε πολίτευμα βασισμένο σε θεσμούς που αποδέχονταν όλοι• γιαυτό και διήρκησε σχεδόν αταλάντευτα για 600 χρόνια περίπου!

Η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ένα ‘ρεπουμπλικανικού’ τύπου σύστημα που εξασφάλιζε τη συμμετοχή στα κοινά και την ουσιαστική (και όχι στα λόγια) εκπροσώπηση των συμφερόντων όλων των κοινωνικών τάξεων!

1. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ανώτατο σώμα της πολιτείας γίνεται η γενική συνέλευση του λαού! Δηλαδή το πολίτευμα γίνεται Δημοκρατικό / Δημοκρατία (830 π.Χ.)!

2. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, όλοι οι πολίτες θεωρούνται «Όμοιοι», και έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα στο:
α. να εκλέγουν τους άρχοντές τους,
β. να εκλέγονται και να μπορούν να επιλέγονται για τα δημόσια αξιώματα και
γ. να ελέγχουν τους άρχοντές τους (αυτά 200 Χρόνια πριν την Αθήνα)!

3. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, στη Σπάρτη, καταργείται επίσημα η έννοια του «υπηκόου» και αντικαθίσταται με την έννοια του «πολίτη» με πολιτικά δικαιώματα (και υποχρεώσεις)!

4. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας επινοείται ο θεσμός της Γερουσίας σαν ένα φίλτρο στις πιθανόν πιό παρορμητικές και ευέξαπτες αποφάσεις του συναθροισμένου λαού!

5. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας επινοείται ο θεσμός της Συνταγματικής Μοναρχίας! Δηλαδή η βασιλεία να έχει αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες εξουσίες και δικαιώματα (όπως σήμερα στη Βρετανία, την Ολλανδία, κ.α.)

6. Για πρώτη (και τελευταία) φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας επινοείται ο θεσμός της διπλής κληρονομικής βασιλείας με ένα βασιλιά από τις δύο επιφανέστερες αριστοκρατικές οικογένειες! Έτσι ώστε ο ένας να ελέγχει κάπως τον άλλο και να υπάρχει κάποια ισορροπία!

7. Επινοείται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ο αναδασμός της γης για να αποκτήσουν οι φτωχότεροι κτηματική περιουσία και να υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική ισότητα.

8. Και με τα υπόλοιπα μέτρα που έλαβε, ο Λυκούργος έδειξε ότι αντιλαμβανόταν ότι η πολιτική και κοινωνική ισορροπία, απαιτεί κάποια ισότητα στον πλούτο – 28 αιώνες πριν τον Μάρξ! Η πρώτη εμφάνιση του ‘διαλεκτικού υλισμού’!

9. Επινοείται και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η δωρεάν δημόσια παιδεία (Σπαρτιατική αγωγή)! Αυτή κρατούσε το φρόνημα των Σπαρτιατόπουλων ψηλά!
Γιαυτό, όταν ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ο Φιλοποίμην, κατά το 188 π.Χ. νίκησε τους Σπαρτιάτες, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να καταργήσει το πολίτευμα της Σπάρτης και την Σπαρτιατική αγωγή!

10. Αποκτά ουσιαστικότερο νόημα η αρετή της «αιδούς»! Ψηλά στην ατζέντα των Σπαρτιατών: το να ντρέπεσαι να φανείς κατώτερος των αναγκών, για τους συμπολεμιστές σου (που περίμεναν περισσότερα από εσένα), για τους βασιλείς, για τους γονείς σου, για τη Σπάρτη!

Facebook Comments