Πέτρος Δούκας: “η 29η Μαΐου να κηρυχθεί επίσημη αργία για όλο τον Δήμο Σπάρτης”

Η ανάρτηση του Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, για την 29η Μαΐου, την Άλωση και τον τελευταίο Αυτοκράτορα:

Στις 29 Μαΐου 2020, στη Τουρκία γιόρτασαν πανηγυρικά την επέτειο της Άλωσης της Πόλης!
Μιας Πόλης που δεν τους ανήκε!

Όλα δε Τουρκικά ΜΜΕ, κάλυψαν με ενθουσιασμό και ‘συγκίνηση’ αυτή τους τη μεγάλη νίκη!
Ετοιμάζονται δε από τώρα για να πανηγυρίσουν τα 950 Χρόνια από τη μεγάλη νίκη τους στη Μάχη του Ματζικέρτ εναντίον του γενναίου Αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ Διογένη! (26 Αυγούστου 1071)

Στην Ελλάδα, η μόνη Δημόσια Αρχή που διοργάνωσε επίσημη Εκδήλωση για να τιμήσει τον τελευταίο Αυτοκράτορα είμασταν εμείς στο Δήμο Σπάρτης!
Κανένας άλλος!

Οι δε αρχαιολογικές υπηρεσίες έβαλαν τέτοιους οπισθοδρομικούς όρους για τη κάλυψη της τελετής στον Άγιο Δημήτριο Μυστρά, που εξασφάλισαν τη μη κάλυψη!

— Σε κάθε περίπτωση, θα υποβάλλω στο Δημοτικό μας Συμβούλιο πρόταση ώστε η 29η Μαΐου να κηρυχθεί επίσημη αργία σε όλο Δήμο Σπάρτης (και όχι μόνο στο Μυστρά), δεδομένου ότι ο Μυστράς ήταν ο τελευταίος προμαχώνας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, φιλοξενεί το μόνο Βυζαντινό παλάτι που σώζεται σε όλο το Βυζαντινό κόσμο, και το μέρος από που ξεκίνησε ο τελευταίος Αυτοκράτορας, σαν νέος Λεωνίδας, για να υπερασπισθεί τη Κωνσταντινούπολη!

Θυμίζω …..
•Ιούλιος 1442 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος καθ’όδον για τη Κωσταντινούπολη (που απειλείτο από εσωτετική στάση!), πολιορκείται στη Λήμνο από τον Οθωμανικό στόλο! Η έγκυος σύζυγός του Αικατερίνη Γατελούζου, από τη ταραχή της αποβάλλει και αποθνήσκει!
•Οκτώβριος 1443 Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ορκίζεται Δεσπότης του Μυστρά!
•6 Ιανουαρίου 1449 στέφεται Αυτοκράτορας στον Άγιο Δημήτριο στο Μυστρά (απ’όπου και οι φωτογραφίες από τη σημερινή πρωινή λειτουργία)
•12 Μαρτίου 1449 σαν άλλος Λεωνίδας, ξεκινά από το Μυστρά και τη Σπάρτη και το Γύθειο και φθάνει με Καταλανικό (δηλ. Βαρκελωνέζικο) σκάφος στη Κωνσταντινούπολη (δεν υπήρχε διαθέσιμο εξοπλισμένο Ελληνικό), να υπερασπιστεί τις Θερμοπύλες!
•Μάϊος 1453 Ο Μωάμεθ ζητά από τον Αυτοκράτορα να συνθηκολογήσει. Ο Αυτοκράτορας απαντάει ότι «δεν είναι δική μου η Πόλη για να στην δώσω»!
•29 Μαΐου 1453 ο Αυτοκράτορας φονεύεται μαχόμενος ηρωικά στη Πύλη του Ρωμανού (ή τη Χρυσή Πύλη) σε ηλικία μόλις 48 ετών!
•03 Ιουνίου 1453 ο Μωάμεθ ο Πορθητής καλεί τον Μεγάλο Δούκα Λουκά Νοταρά (τον πρώτο στην ιεραρχία μετά τον Αυτοκράτορα)!
Αυτός για να εξευμενίσει τον ‘προβατόσχημο λύκο’, του φέρνει πλούσια δώρα!
Ο Πορθητής λίγο-πολύ τον επιπλήττει γιατί δεν χρησιμοποίησε όλα αυτά τα χρήματα για την άμυνα της πόλης!

Μετά τον εκτέλεσε και όλη την οικογένειά του (εν μέρει γιατί ήταν οργισμένος γιατί η δίμηνη άμυνα της Πόλης του είχε κοστίσει πολύ σε μαχητές και κεφάλαια, αλλά κυρίως για να αφανίσει ότι είχε απομείνει από τη Βυζαντινή άρχουσα τάξη και αριστοκρατία, για να μην υπάρχουν πιθανές εστίες ανασύνταξης και εξέγερσης – ακριβώς όπως τα είχε αναλύσει ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά)!

•29 Μαΐου 2020 Οι Τούρκοι γιορτάζουν πανηγυρικά την άλωση και το πλιάτσικο μιας πόλις και μιας αυτοκρατορίας που δεν τους ανήκε!

•26 Αυγούστου 2021 Οι Τούρκοι ετοιμάζονται από τώρα για να πανηγυρίσουν τα 950 Χρόνια από τη μεγάλη νίκη τους στη Μάχη του Ματζικέρτ εναντίον του γενναίου Αυτοκράτορα Ρωμανού Δ’ Διογένη! (26 Αυγούστου 1071)

Αυτά τα λίγα! Το Βυζάντιο έπεσε γιατί εμείς οι ίδιοι δεν μονιάζαμε! Ενωτικοί, ανθενωτικοί, ησυχαστές, επίδοξοι σφετεριστές, φατρίες, πάθη, πλουτοκρατία, δεν μπόρεσαν να ενώσουν τις γροθιές τους απέναντι στους θανάσιμους κίνδυνους!
Και όμως μπορούσαν και μπορούμε!

ΥΓ. Απ´ότι διαπίστωσα, σε καμία Ελληνική πόλη δεν έγινε αντίστοιχη Εκδήλωση- ούτε μία κατάθεση στεφάνου για την 29η Μαΐου, την Άλωση και τον τελευταίο Αυτοκράτορα!

Κρίμα!

Facebook Comments