Πτήση πάνω από τον κρατήρα του Κορολέφ στον Άρη

0
528

Αυτή η ταινία, βασισμένη σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το Mars Express της ESA, παρουσιάζει τον κρατήρα Korolev πλάτους 82 χλμ στον Άρη.

Βρίσκεται στα βόρεια πεδινά του Κόκκινου Πλανήτη, νότια του μεγάλου χωριού Olympia Undae που περιβάλλει εν μέρει το βόρειο πολικό πόλο του Άρη, αυτός ο καλοδιατηρημένος κρατήρας κρούσης είναι γεμάτος με πάγο νερού όλο το χρόνο. Το πάτωμα του κρατήρα βρίσκεται δύο χιλιόμετρα κάτω από το χείλος του, περικλείοντας ένα θόλο πάχους 1,8 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει μια μεγάλη δεξαμενή μη πολικού πάγου στον Άρη.

Ο πάγος νερού είναι μόνιμα σταθερός στον κρατήρα Korolev επειδή το βαθύτερο μέρος αυτής της κατάθλιψης λειτουργεί ως φυσική παγίδα. Ο αέρας πάνω από τον πάγο ψύχεται και συνεπώς είναι βαρύτερος σε σύγκριση με τον περιβάλλοντα αέρα: δεδομένου ότι ο αέρας είναι ένας κακός αγωγός θερμότητας, το ανάχωμα του πάγου νερού προστατεύεται αποτελεσματικά από τη θέρμανση και την εξάχνωση.

Ο κρατήρας πήρε το όνομά του από τον επικεφαλής μηχανικό πυραύλων και τον σχεδιαστή διαστημικών σκαφών Σεργκέι Παβλόβιτς Κορολέφ (1907-1966), που ονομάστηκε πατέρας της ρωσικής διαστημικής τεχνολογίας. Ο Κορολέφ ανέπτυξε τον πρώτο ρωσικό διηπειρωτικό πύραυλο R7, τον πρόδρομο των σύγχρονων πυραύλων Soyuz που λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Με τον σχεδιασμό του πυραύλου και του διαστημικού σκάφους, ήταν επίσης υπεύθυνος για τον πρώτο ανθρώπινο δορυφόρο ( Sputnik το 1957) και για τον πρώτο ανθρώπινο διαστημόπλοιο (Γιούρι Γκαγκάριν το 1961).

Αυτή η ταινία δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα μωσαϊκό εικόνας  από παρατηρήσεις μίας τροχιάς από τη Στερεοφωνική Κάμερα Υψηλής Ανάλυσης (HRSC) στο Mars Express, η οποία δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018. Το μωσαϊκό συνδυάζει δεδομένα από το κανάλι HRSC nadir και χρωμάτων. το κανάλι του ναδίρ είναι ευθυγραμμισμένο κάθετα στην επιφάνεια του Άρη, σαν να κοιτάζει προς τα κάτω στην επιφάνεια. Η εικόνα του μωσαϊκού συνδυάστηκε στη συνέχεια με πληροφορίες τοπογραφίας από τα στερεοφωνικά κανάλια του HRSC για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου τοπίου , το οποίο στη συνέχεια καταγράφηκε από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως με μια κάμερα ταινιών, για να καταστήσει την πτήση που εμφανίζεται στο βίντεο.

Περισσότερες πληροφορίες:

Πνευματικά δικαιώματα Animation: ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO

Μουσική: Björn Schreiner

Λογότυπο Soundtrack: Alicia Neesemann

Αυτή η ταινία, βασισμένη σε εικόνες που τραβήχτηκαν από το Mars Express της ESA, παρουσιάζει τον κρατήρα Korolev πλάτους 82 χλμ στον Άρη.

 

Facebook Comments