Αγριογούρουνα στην Εκάλη: «Τα αιχμαλωτίζουμε και τα στέλνουμε στην Πάρνηθα», λέει ο Αμυράς

H εντολή και οδηγία του υπουργείου Περιβάλλοντος στα κατά τόπους δασαρχεία είναι να γίνονται δράσεις παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων από το περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον – Θανάτωση προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ζώα είναι φορείς ασθενειών

Την άμεση αντίδραση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά, αλλά και του δήμου Διονύσου προκάλεσε το ρεπορτάζ του protothema.gr για την απόφαση του δασαρχείου Πεντέλης που προέβλεπε «δράση» την Τρίτη, σε συνεργασία με κυνηγετικό σύλλογο για την μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στο δάσος μεταξύ Εκάλης και Διονύσου.

Ο δήμος Διονύσου, συμμεριζόμενος τη θέση των κατοίκων της περιοχής έκανε γνωστό ότι είναι κάθετα αντίθετος στη θανάτωση των αγριογούρουνων «καθώς και κάθε ενέργεια που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων», επισημαίνοντας δε ότι της απόφασης του δασαρχείου δεν προηγήθηκε καμία συνεννόηση με τον δήμο. Παράλληλα ζητά την ακύρωση της προγραμματισμένης για την Τρίτη «δράσης» του δασαρχείου και αντικατάστασής της με άλλη που δεν θα προβλέπει θανάτωση των ζώων, σε μια περίοδο μάλιστα που το κυνήγι μετά τις πυρκαγιές απαγορεύθηκε, ενώ η περιοχή τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, από την πλευρά του ξεκαθαρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα τα τελευταία χρόνια για τον περιορισμό των αγριογούρουνων, όπως η απεριόριστη κάρπωσή τους από τους κυνηγούς κατά την κυνηγετική περίοδο, εντούτοις ο πληθυσμός τους δεν μειώθηκε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εντολή και οδηγία του υπουργείου στα κατά τόπους δασαρχεία είναι να γίνονται δράσεις παγίδευσης και απομάκρυνσης των ζώων από το περιαστικό και αγροτικό περιβάλλον, ενώ θανάτωση προβλέπεται μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα ζώα είναι φορείς ασθενειών όπως η αφρικανική πανώλη, αφού η μετάδοσή της σε χοιροτροφικές μονάδες μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στην κτηνοτροφία. Στην περίπτωση του δασαρχείου Πεντέλης, έχουν αιχμαλωτισθεί ήδη δέκα αγριογούρουνα, τα περισσότερα από τα οποία απελευθερώθηκαν στην Πάρνηθα.

Αναφέρει, ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κ.Αμυράς: «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ελήφθησαν μέτρα, όπως η απεριόριστη κάρπωση αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός τους.

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα περιστατικά, που αφορούν σε προσέγγιση κατοικημένων περιοχών με κινδύνους για τους περιοίκους και καταστροφές καλλιεργειών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων για τη συγκρότηση των προβλεπόμενων συνεργείων δίωξης.

Σκοπός είναι η προστασία και ασφάλεια των πολιτών, αλλά και η αντιμετώπιση των συνεπειών στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.
Οι αποφάσεις των κατά τόπους δασαρχείων ανά τη χώρα όπως και της Πεντέλης τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και κανόνες και λαμβάνονται ύστερα από συνεργασία με τις τοπικές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Facebook Comments