Κώστας Γκαβογιάννης: Σκόπιμες καθυστερήσεις για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας

Γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης
Ένα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2020 έπρεπε να ξεκινήσουν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής τα έργα ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Καρδίτσας. Έκτοτε, οι αναβολές του έργου ήταν η μόνιμη επωδός από τον ίδιο το Δήμαρχο. Μάλιστα πέρσι το Σεπτέμβρη, σε μια από τις ανακοινώσεις αναβολής έδωσε και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης! Τότε, στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, είχε πει ότι οι εργασίες θα τελειώσουν στο τέλος του 2020! δηλώνοντας μεταξύ άλλων:
“Η οριστική ωστόσο αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα έρθει με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης την οποία υπολογίζουμε προς το τέλος του έτους.  Είναι βέβαιο ότι με τα έργα που ωριμάζουμε και προχωρούμε, σύντομα θα έχουμε βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του Δήμου μας”
Αυτή η δήλωση, πέρα από την απόδειξη της ανικανότητας, υποκρύπτει πονηριά και φανερώνει τον οπορτουνισμό του Δημάρχου. “ Με τα έργα που ωριμάζουμε και προχωρούμε” είπε ο Δήμαρχος για ένα έργο που δεν είναι δικό του.
Ορίστε η αλήθεια για την πλατεία από ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ στις 30 Οκτωβρίου 2018:
“Στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» για το έτος 2018 και στον Άξονα Προτεραιότητας 1: «Αστική Αναζωογόνηση 2018», εντάχθηκε το έργο ανάπλασης του κεντρικού τμήματος της πλατείας Ελευθερίας (κεντρική) και του κεντρικού πεζοδρόμου της πόλης της Καρδίτσας. Η σχετική απόφαση υπογράφθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου κ. Γ. Πατρίκιου”.
Αυτό το έργο ο σημερινός Δήμαρχος το προτάσσει για δικό του. Γι αυτό εξάλλου και το καθυστερεί, επιδιώκοντας να το ολοκληρώσει όσο πιο κοντά στο τέλος της θητείας του, για να το παρουσιάσει σαν κάτι για το οποίο “έβαλε πλάτη” και τα κατάφερε.
Καμία πολιτική ηθική και ακόμα χειρότερα, εχθρική στάση απέναντι στην πόλη και τους δημότες. Αδιαφορεί, αν εξαιτίας της σκόπιμης καθυστέρησης, ταλαιπωρούνται οι Καρδιτσιώτες, αδιαφορεί για την αισθητική της Καρδίτσας, αδιαφορεί για τη λειτουργικότητα, αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζουμε στους όποιους επισκέπτες έρχονται, γιατί και στο θέμα του τουρισμού, μαντάρα τα έκανε.
Το μόνο που τον νοιάζει είναι η απέλπιδα προσπάθεια για την πολιτική του επιβίωση στα πλαίσια της οποίας δεν υπάρχει πολιτική ευγένεια, δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί. Κυρίως όμως δεν υπάρχει καμία ενσυναίσθηση ευθύνης απέναντι στους δημότες και προσπαθεί να αποκομίσει από την ανικανότητά του – να διαχειριστεί έστω και έτοιμα έργα των προκατόχων του – πολιτικά οφέλη.
Δεν είναι λοιπόν απλώς ανίκανος, είναι τραγικά επικίνδυνος για τα συμφέροντα των δημοτών και αρέσκεται στην πολιτική αλητεία να καπηλεύεται έργα άλλων. Δικό του έργο δεν έχει, άγραφος θα τελειώσει τη θητεία του και θα του μείνουν τα αρνητικά ρεκόρ της πλημμύρας, της “εξαφανισμένης” βοήθειας, των αναθέσεων για πισσάρισμα που ονομάζει ασφαλτοστρώσεις και το ξεπούλημα του ηλεκτροφωτισμού που ονομάζει αναβάθμιση. Δικό του με λίγα λόγια είναι ότι “μπάζει” και είναι διάτρητο από κάθε οπτική. Φυσικά αναφέρομαι στα πιο πρόσφατα, γιατί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο κατάλογος των ισορροπιών γύρω από τη νομιμότητα είναι πολύ μακρύς. Τίποτα δεν του ξέφυγε, ούτε η μαύρη εργασία.
Από τη άλλη, βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, όπως το Παυσίλυπο, το άλσος Παπαράντζας κλπ αφέθηκαν στην τύχη τους. Βλέπετε δεν υπάρχουν απευθείας αναθέσεις σ’ αυτά κι από την άλλη δεν βρήκε κάποια έτοιμη μελέτη ή ώριμο έργο για να το καπηλευτεί κατά την προσφιλή του τακτική.
Πέρυσι στην κριτική μας για τις καθυστερήσεις των έργων της πλατείας είχαμε αμφισβητήσει τα λεγόμενα του Δημάρχου για ολοκλήρωση στο τέλος του 2020, γράφοντας χαρακτηριστικά:
“Καλό Απρίλη του ’21”. Τώρα για το ίδιο έργο του λέμε: “Άντε στα προεκλογικά εγκαίνια…”.
Κώστας Γκαβογιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας
Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”
Facebook Comments